Un profesor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași a făcut teste legate de cele mai eficiente măști anti COVID-19! Este vorba despre conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică. „Vă reamintesc că este necesar totdeauna să purtați acele măști indicate de medic, măști chirurgicale sau măști profesionale ffp2, ffp3, n95 sau n100. Eu vă prezint o soluție de avarie care să fie la îndemâna fiecăruia și care să aibă grad de eficiență sporit la particulele de 0.3 micrometri”, anunță universitarul
Informații extrem de utile, în plină pandemie de coronavirus, oferite de conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acesta a făcut teste legate de cele mai eficiente măști anti COVID-19.
„Vă reamintesc că este necesar totdeauna să purtați acele măști indicate de medic, măști chirurgicale sau măști profesionale ffp2, ffp3, n95 sau n100. Eu vă prezint o soluție de avarie care să fie la îndemâna fiecăruia și care să aibă grad de eficiență sporit la particulele de 0.3 micrometri”, prezintă acesta.
O mască cu grad de eficiență de 91 la sută
El prezintă și imagini cu toate acestea, pe pagina sa de Facebook.
„Vă prezint o mască cu grad de eficiență de 91 la sută. După investigații privind reținerea particulelor de 0.3 micrometri. Am cumpărat patru filtre de la producători diferiți. Toate filtrele analizate de mine prezintă o eficiență cuprinsă între 86 la sută și 91 la sută. Am constatat că folosirea a două straturi nu aduce rezultate spectaculoase, dar, evident, respirația e mult mai dificilă. Pentru igienă recomand folosirea și a unui servețel subțire atașat pe interior. De asemenea, pentru igienă, se poate în prealabil folosi un jet de aburi pe aceste măști. Dintr-un filtru se pot confecționa trei măști. Un filtru, indiferent de producător, costă cam șase lei”, completează conf. univ. dr. Silviu Gurlui.
O soluție de avarie
El mai spune că soluția sa este una de avarie și o alternativă la textilele avute la îndemână sau măsurate până acum.
„Nici un material nu a îndeplinit acest procent. Din păcate nu este singurul criteriu, dar este important și acesta. Excepție, cazul hârtiei de bucătărie tip role care trebuie să fie folosite în șase – opt straturi. Aceste straturi fac respirația mai greoaie. Materialul din aceste filtre nu este testat din perspectiva reținerii umidității, al transmisiei CO2, al modului de comportare pe perioadă de mai multe ore. Am observat însă că măștile chirurgicale, spre exemplu, după câteva ore de folosire (expuse unui flux de particule) își pierd eficiența cu aproximativ zece la sută”, mai explică universitarul.
Acesta avertizează că soluția dată este una de prudență, dar de avarie.
„Recomand să schimbați des măștile, indiferent de tipul celor folosite, chirurgicale, profesionale sau homemade. Și cel mai important, mâinile protejate, spălate extrem de mult. Menționez, de asemenea, că nu fac reclamă sau antireclamă niciunui producător. Dar scot în evidență anumite puncte tari care le recomandă fix pentru un studiu strict particular”, a conchis cadrul didactic și cercetătorul.