Prima pagină » Sanatate » La psiholog » De ce zâmbetul este bun pentru sănătatea ta
De ce zâmbetul este bun pentru sănătatea ta

De ce zâmbetul este bun pentru sănătatea ta

06 oct. 2020, 07:58,
în Sanatate

Știați că un zâmbet simplu vă poate ajuta să vă gestionați stresul? De ce zâmbetul este bun pentru sănătatea ta? Iata beneficiile dovedite de știință!

Zâmbetul este bun împotriva stresului

Ați întârziat (foarte) la birou? Ești pe cale să îi prezinți un proiect foarte important șefului tău? Ești pe cale să-l întâlnești pe omul viselor tale? Pentru a gestiona stresul, nu este nevoie să înghiți un medicament: potrivit unui studiu al Universității din Kansas (publicat în iulie 2012 în revista Association for Psychological Science), zâmbetul ar fi un anti-stres natural.

Datorită mai multor experimente, cercetătorii americani au descoperit că oamenii zâmbitori au mai puține dificultăți decât alții în a face față unui eveniment stresant. Concret, în timpul unui „accident vascular cerebral de stres”, răspunsul corpului lor (transpirație, de exemplu) a fost mai puțin intens; după evenimentul stresant, ritmul cardiac a revenit și el la normal mai repede. Efecte cu atât mai marcate cu cât zâmbetul era larg!

Și nu este nevoie să zâmbești sincer: cercetătorii au descoperit că, sub stres, un zâmbet forțat a fost la fel de eficient ca un zâmbet însoțit de un sentiment autentic de bucurie. Gândește-te la asta înainte de următoarea întâlnire!

De ce zâmbetul este bun pentru sănătatea ta: te face să arăți bine

Fond de ten, corector, iluminator, pudra. Pentru a „arăta bine”, tindem să cheltuim bani. Cu toate acestea, potrivit unui studiu de la Swansea University (Marea Britanie), tot ce trebuie să faceți este să zâmbiți, pentru a arăta grozav!

Publicat în revista științifică Visual Cognition, acest studiu a analizat câteva sute de fotografii. Mai întâi aflăm că oamenii care zâmbesc în mod natural par mai sănătoși decât alții: potrivit cercetătorilor, dacă efectul este același la bărbați și femei, ar fi și mai accentuat la vârstnici.

În realitate, un zâmbet (larg sau timid) ar avea, conform acestor studii, un impact la fel de mare ca un machiaj perfect realizat. Prin urmare, o față zâmbitoare este în același timp mai amabilă, mai atractivă și mai liniștitoare decât o față care afișează o expresie neutră. Un sfat gratuit, ușor de utilizat zilnic. De exemplu, pe fotografia de profil a unui site de întâlniri!

Zâmbetul te face fericit

Tindem să gândim contrariul: atunci când suntem fericiți, zâmbim. Cu toate acestea, potrivit unui studiu publicat în aprilie 2019 de Universitatea din Tennessee (în Statele Unite), zâmbetul ar putea induce un sentiment de fericire. Este o relație bidirecțională!

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au analizat rezultatele a 138 de studii care au implicat un total de 11.000 de persoane și au fost realizate în ultimii 50 de ani, potrivit Femme Actuelle. Iar concluzia lor este foarte clară: zâmbind (într-un mod forțat) duce la o ușoară senzație de fericire, bucurie și/sau plăcere.

Feriți-vă de interpretările false: nu este suficient să zâmbiți pentru a alunga un sentiment de depresie sau pentru a vindeca depresia! Dar pentru a începe ziua cu piciorul drept, este un mic impuls la care nu trebuie sa spui „nu”.

Zâmbetul este contagios

V-ați săturat să vedeți fețe închise în metrou? Te-ai săturat de „capetele de înmormântare” ale colegilor și vecinilor? Zâmbeste! Potrivit unui studiu publicat în 2002 de Universitatea Uppsala (în Suedia), emoțiile de bază (cum ar fi bucuria sau furia) sunt contagioase.

Cercetătorii suedezi au prezentat un grup de voluntari cu fotografii ale fețelor care afișau fie o expresie veselă (adică un zâmbet), o expresie furioasă sau o expresie neutră. În același timp, acești voluntari au trebuit să adopte anumite expresii faciale conform instrucțiunilor cercetătorilor.

Surpriză: aproape toți voluntarii nu au putut urma instrucțiunile! Confruntați cu o față furioasă, au adoptat instinctiv (și fără să poată controla) o expresie furioasă. Idem pentru o expresie fericită: un zâmbet a adus instinctiv… un alt zâmbet. „Este o contagiune emoțională”, a conchis dr. Ulf Dimberg, care a coordonat această lucrare. Ce se întâmplă dacă și noi răspândim boala fericirii?

De ce zâmbetul este bun pentru sănătatea ta: te ajută să trăiești mai mult

Sună nebunesc, dar este dovedit: oamenii zâmbitori trăiesc, în medie, mai mult decât alții. Această concluzie – neobișnuită – vine dintr-un studiu realizat de Wayne University (în Statele Unite) care a analizat 230 de fotografii ale jucătorilor de baseball din anii 1950.

Verdict? Cei mai zâmbitori sportivi și cei care aveau riduri la colțurile ochilor au fost cei care au trăit cel mai mult: 75 de ani în medie, fata de 72 de ani pentru sportivii cu față neutră. Cercetătorii au observat chiar că jucătorii de baseball care au râs în fotografia lor au trăit, în medie, 80 de ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`