Zaharul este nociv pentru organism, zaharul este un drog, zaharul duce la obezitate… Ca urmare e popularizarii tot mai intense a efectelor dezastruoase pe care zaharul le are asupra organismului, oamenii s-au orientat spre zaharul invertit prezentant de multe ori ca fiind varianta mai buna a zaharului tos. In randurile de mai jos vom arata de ce zaharul invertit, daca nu provine din sursa naturala – mierea fiind una dintre acestea, face mai mult rau organismului decat zaharul tos.
Ce este zaharul invertit
Zaharul invertit este un amestec de glucoza si de fructoza – nu o combinatie chimica realizata pe seama celor doua, provenind din zaharoza. Pentru a intra in fluxul sanguin, in urma absorbtiei, zaharoza trebuie mai intai sa treaca printr-un proces de invertire.
Acest proces de invertire are loc in intestin, cu sprijinul unei enzime numite invertaza si care duce la transformarea zaharozei in doua molecule mai mici – glucoza si fructoza – ce pot strabate peretele intestinului subtire si care patrund in circuitul sanguin.
Invertirea din interiorul organismului se face cu niste costuri iremediabile si are doua neajunsuri:
– in acest proces se consuma cantitati importante de calciu (preluat din oase, dinti, unghii, par, etc) ce poate duce in timp la decalcifieri, osteoporoza, tetanie, tulburari intestinale etc.
– conduce la epuizarea invertazei din intestine, ajungandu-se astfel la intoleranta alimentara si la astenie.
Zaharul invertit are calitatea ca fiind deja scindat in cele 2 componente, nu mai solicita organismul, iar din acest motiv se considera ca este mai sanatos sa se introduca în organism zahar gata invertit. Insa, daca nu este natural, nici acesta nu este benefic sanatatii.
Efectele nocive ale zaharului invertit artificial
Solutiile de zahar invertit obtinute din zahar tos sau zahar pudra poarta numele de miere artificiala. Acest dulce nu este insa sanatos. Zaharul invertit alimentar, daca nu este natural, asa cum se gaseste în mierea de flori si mierea de mana, prin faptul ca se absoarbe deosebit de repede (mai repede decat zaharul rafinat), creste brusc glicemia si ingrasa.
Participarea pancreasului la metabolizarea acestuia este chiar mai mare decat in cazul zaharului rafinat (deoarece insulina fixeaza glucoza, nu zaharoza, iar absorbtia glucozei libere este mai brusca). De asemenea, compozitia unilaterala concentrata, ca si in cazul altor alimente de acest tip (uleiuri rafinate, faina alba etc.), poate produce dezechilibre metabolice.
Solutiile nenaturale de zahar invertit sunt utilizate la scara larga in industria alimentara – la fabricarea siropurilor, indulcitorilor, inlocuitorilor de miere, inghetatelor, racoritoarelor, bomboanelor, lichiorurilor etc.
Desi exista o sursa majora naturala de zahar invertit (mierea), se propaga ideea folosirii zaharului invertit artificial, obtinut din cristale rafinate de zahar tos, pe considerentul ca produsul obtinut este sanatos. Nu este, nu va lasati pacaliti!
Surse de zahar invertit natural
In natura, zahar invertit se gaseste (in afara de miere) in fructele foarte coapte, in pseudobacele unor arbusti ca ienuparul, tuia s.a. si in legumele si fructele „piscate de ger”. Cea mai accesibila si mai valoroasa sursa de zahar invertit ramane insa mierea naturala, dar asta nu inseamna ca se consuma fara restrictii cantitative.