Legătura dintre sațietate și dorința de a trage un pui de somn este numită somnolență postprandială de către fiziolog sau o comă alimentară. Această afecțiune este considerată un răspuns complet natural la consumul de alimente (cel mai adesea).
Cineva tinde să doarmă mai mult, iar cineva practic nu se simte obosit după ce a mâncat. Totul depinde de ce alimente să mănânci, cât și când.
De ce vrei să dormi după ce ai mâncat
Adormirea este un proces complex care este reglementat de o serie de substanțe bioactive diferite care intră în sânge. Toată lumea știe despre hormonul melatonină , dar pe lângă acesta există și alți hormoni și „compuși de somn”. Mâncarea le poate schimba nivelul și ne poate face să ne simțim obosiți, somnoroși după ce am mâncat. Iată factorii de care depinde.
Ai mâncat anumite alimente
Gustarea cu alimente bogate în proteine și carbohidrați este aproape garantată, ceea ce vă face să vă dați capul. Oamenii de știință leagă acest lucru de faptul că alimentele proteice conțin mult triptofan, un aminoacid care ajută organismul să producă hormonul serotonină . Și carbohidrații contribuie la o mai bună absorbție a acesteia, adică cresc și nivelul de serotonină.
Acest hormon joacă un rol important în reglarea dispoziției – cu cât există mai mult, cu atât ne simțim mai mulțumiți de viață. Și, de asemenea, reglează ciclurile de somn, fiind un precursor al melatoninei.
În plus față de lapte, triptofanul în doze decente conține:
- ouă de pui;
- brânzeturi;
- semințe;
- carne de pasăre, cum ar fi pui sau curcan;
- nuci ;
- semințe de floarea-soarelui, dovleac, semințe de susan;
- spanac;
- pești de apă sărată precum somonul;
- produse din soia.
Veți fi alimentat din abundență cu carbohidrați:
- Paste;
- orez;
- porumb sub orice formă – fiert sau floricele;
- pâine albă și biscuiți;
- prăjituri, produse de patiserie, prăjituri;
- bauturi zaharoase.
Ai mâncat mult
A mânca în exces sau chiar a lua doar un prânz consistent este o modalitate sigură de a face un pui de somn după-amiaza. Motivul este creșterea nivelului de glucoză din sânge după masă.
Nivelurile ridicate de glucoză suprimă activitatea orexinei, o neuropeptidă care controlează echilibrul energetic din organism și, în special, ne permite să ne simțim viguroși pe tot parcursul zilei.
Ai mâncat la un anumit moment sau stare
Cum te simți după ce ai mâncat poate fi influențat și de ritmurile circadiene , adică de ceasul biologic intern prin care trăiește corpul.
Conform acestui ceas (mai precis, interpretarea lor dată de American National Sleep Foundation), relaxarea maximă și somnolența asociată depășesc oameni de două ori pe zi: la aproximativ 2 dimineața și la aproximativ 2 pm.
Dacă luați masa de prânz în jurul orei 14:00, somnolența voastră naturală se suprapune asupra efectelor glucozei și ale triptofanului pe care le-ați ingerat cu alimente. Și atât: siesta într-o formă sau alta (cel puțin ronțăie la masa de lucru) se transformă într-o nevoie irezistibilă.
Alți factori pot exacerba oboseala diurnă. De exemplu, dacă nu dormi suficient noaptea, vei fi mai înclinat să dormi după ce ai mâncat.
Ce trebuie făcut pentru a nu dori să dormi după cină
Să risipim imediat mitul popular: nu, o ceașcă de cafea sau o cutie de băutură energizantă nu vor ajuta să facă față somnolenței. Cofeina este un stimulent care blochează temporar efectele hormonilor somnului și ale altor compuși din organism. Dar efectul revigorant este scurt. Când dispare, veți fi acoperit cu glucoză obținută din aceeași cafea dulce sau energie și dorința asociată de a face un pui de somn.
Iată ce trebuie să faci pentru a preveni somnolența în timpul zilei:
- Mănâncă mai rar. Nutriția fracționată va proteja împotriva creșterilor de glucoză.
- Evitați să consumați alimente bogate în carbohidrați și triptofan la prânz.
- Urmăriți cât de mult lichid beți . Lipsa de umiditate din organism se manifestă și ca oboseală. O persoană sănătoasă adultă care nu este implicată în nevoile active de muncă fizică cel puțin 2,7 litri de lichid zilnic.
- Faceți plimbări scurte pe tot parcursul zilei. Activitatea fizică și ventilația asociată vă vor ajuta să vă simțiți mai atenți.
- Bea cafeaua cu moderatie. Vărsarea în doze de cofeină a calului este inutilă: după o scurtă explozie de energie, veți dori să dormiți și mai mult. OptimMancare si somnstrategia este să beți puțină cafea pe tot parcursul zilei. Și este mai bine să renunți la băutura revigorantă seara pentru a nu-ți deranja somnul de noapte.
- Dormi suficient noaptea. Durata optimă a somnului de o noapte este de 7-9 ore.