Prima pagină » Lifestyle » De ce vă doare stomacul în timp ce alergați: 8 moduri de a evita această durere
De ce vă doare stomacul în timp ce alergați: 8 moduri de a evita această durere

De ce vă doare stomacul în timp ce alergați: 8 moduri de a evita această durere

17 sept. 2020, 07:00,
în Lifestyle

Durerea de stomac vă împiedică să vă exercitați și să vă îmbunătățiți performanțele de alergare? Vă vom spune de ce apare această durere și dacă poate fi evitată.

Durerea de stomac este o problemă cunoscută multor sportivi. Atât începătorii, cât și sportivii experimentați se confruntă cu asta . Conform statisticilor, alergătorii, înotătorii și bicicliștii sunt afectați în special de dureri abdominale (să nu mai vorbim de fanii triatlonului). Alte sporturi în aer liber, inclusiv baschet și chiar echitație, nu ocolesc această problemă. Se crede că mai mult de jumătate dintre sportivi suferă de dureri laterale atunci când aleargă.

De obicei, această durere apare în cadranul superior drept, deși poate fi simțită în stânga și în orice altă zonă a abdomenului. În patru cazuri din cinci, acesta este localizat la un anumit punct, a cărui locație nu se schimbă de la atac la atac. Natura durerii variază, dar de obicei începe cu o senzație de durere și apoi se dezvoltă într-o durere mai severă și acută. O astfel de durere dispare rapid după ce opriți alergarea sau slăbiți sarcina și chiar dacă faceți o tomografie computerizată sau ultrasunete, nu veți putea găsi nicio anomalie în corp.

Explicația „clasică” pentru durerea abdominală în timpul efortului este ischemia diafragmatică. Diafragma este structura musculară care separă cutia toracică de abdomen. Ea participă activ la procesul de respirație: fie coborând, apoi urcând, diafragma transformă plămânii într-o pompă puternică. De fapt, datorită diafragmei, o persoană respiră.

Respirația unei persoane se accelerează în timp ce aleargă. Acest lucru forțează diafragma să funcționeze mai activ, ceea ce înseamnă că necesită mai mult sânge și oxigen. În același timp, cresc și nevoile altor mușchi, în special cei implicați în mișcare. Ca urmare, inima nu poate furniza oxigen în mod activ atât diafragmei, cât și mușchilor scheletici, astfel încât aceștia încep să primească mai puțin oxigen. Această afecțiune se numește ischemie și provoacă senzație de durere. De îndată ce o persoană se oprește, nevoia de oxigen scade și diafragma începe să se simtă din nou normală.

Cu toate acestea, această teorie a fost puternic criticată în ultima vreme. În primul rând, nu explică cazurile în care abdomenul inferior doare: nu există diafragmă acolo. În al doilea rând, o serie de studii au arătat că diafragma continuă să asigure un aport excelent de sânge și oxigen, chiar și în cazul efortului cel mai sever. La urma urmei, este un mușchi perfect antrenat și extrem de important (nu există viață fără respirație!). Conform ultimelor date, corpul „are grijă” de diafragmă aproape până la ultimul, alimentându-l cu sânge și oxigen în detrimentul tuturor celorlalți mușchi.

O altă teorie pare și mai controversată. Ea sugerează că durerea abdominală în timpul sportului apare ca urmare a unei comotii a ligamentelor de care sunt atașate organele abdominale. Cu toate acestea, acest lucru este contrazis de însăși natura unei astfel de dureri: de obicei este localizată la un moment dat și nu se „răspândește” pe tot abdomenul, în plus, durerea apare atunci când înoată , când nu apar zgomote.

Oamenii de știință au trei versiuni ale originii durerii abdominale în timpul exercițiului. Cel mai probabil, apare din cauza iritației mecanice a peritoneului în timpul mișcării. Lucrarea activă a diafragmei, tensiunea mușchilor trunchiului, o schimbare a poziției corpului – toate acestea duc la faptul că învelișul subțire al cavității abdominale este supus fricțiunii (este format din două foi care se freacă una împotriva celeilalte). Această versiune explică multe dintre caracteristicile acestei dureri și, mai presus de toate, natura „punctuală” și localizarea variabilă: peritoneul acoperă întreaga cavitate abdominală, ceea ce înseamnă că iritarea acesteia poate apărea în diverse zone. Când mișcarea se oprește, se oprește și fricțiunea – durerea dispare.

Celelalte două versiuni sunt asociate cu deformarea coloanei vertebrale (durerea similară cu cea resimțită în timpul antrenamentului poate fi cauzată de apăsarea proceselor vertebrelor) sau de conexiunea diafragmei cu mușchii psoas adânci (suprasolicitarea lor poate provoca durere care se transmite diafragmei și se simte în hipocondru). Există mai multe ipoteze vechi legate de spasmul muscular sau modificări ale dimensiunii ficatului și splinei, dar acestea nu au fost confirmate.

Ce ne oferă această cunoaștere? În primul rând, pe baza lor, puteți oferi câteva sfaturi despre cum să evitați durerile abdominale în timp ce alergați, înotați sau orice alt antrenament.

Ce trebuie făcut pentru a evita durerile de stomac?

  1. Exercițiu. Este un fapt general recunoscut: odată cu progresul formei sportive, durerile devin mai slabe și mai puțin frecvente, cel mai adesea începătorii sunt cei care le experimentează.
  2. Dezvoltați-vă diafragma, mușchii abdominali și ai spatelui. Cel mai probabil, dezvoltareaacestor mușchi este cea care protejează sportivii experimentați de durerile abdominale.
  3. Nu te liniști. S-a constatat că persoanele cu tulburări posturale au mai multe șanse de a suferi dureri abdominale în timpul antrenamentului (amintiți-vă de versiunea originii sale, asociată cu coloana vertebrală!).
  4. Mănâncă mai puțin înainte de antrenament. Aici ne reamintim teoria originii durerii cauzate de iritarea peritoneului. Dacă mănânci o jumătate de oră înainte de a face mișcare, mâncarea va fi în stomac până când faci mișcare. Acest organ este acoperit de peritoneu, alimentele întind stomacul în volum, iar activitatea fizică suplimentară face ca peritoneul din zona stomacului să fie extrem de vulnerabil la frecare. Aceasta înseamnă că riscul de a simți durerea crește.
  5. Bea apă înainte de a face mișcare. Sucurile recuperate sau băuturile energizante cu carbohidrați sunt o soluție saturată, care, atunci când sunt absorbite în intestin, afectează compoziția și cantitatea de lichid intraperitoneal. Este situat într-un volum mic între foile peritoneului și le împiedică să se frece una de cealaltă. Dacă beți ceva foarte dulce înainte de o alergare, cantitatea de lichid intraperitoneal va scădea, peritoneul va suferi frecare și persoana va simți durere.
  6. Încălziți și încălziți-vă întotdeauna înainte de a face mișcare. Mai ales dacă este răcoros la sala de sport sau pe strada unde te antrenezi. Cu cât mușchii sunt încălziți mai rău, cu atât este mai mare riscul de a suferi dureri de stomac.
  7. Construiți sarcina treptat. Poate că acest lucru se datorează activității diafragmei, dar faptul rămâne: netezimea încărcăturilor în timpul antrenamentului vă permite adesea să evitați durerile abdominale, chiar și pentru începători.
  8. În cele din urmă, învață să respiri corect. Aceasta înseamnă următoarele: depuneți eforturi pentru a respira mai rar, dar mai adânc. Practica arată că respirația adecvată nu numai că promovează rezistența, ci și asigură împotriva durerii.

Parțial datorită faptului că cauza durerii abdominale rămâne complet necunoscută și parțial datorită interesului relativ scăzut al oamenilor de știință în această problemă, nu există multe tratamente pentru durerea abdominală în timpul alergării. Desigur, ei dispar de la sine și nu vă afectează sănătatea, dar dacă aceste dureri vă împiedică să obțineți rezultate? Ce se întâmplă dacă o durere înjunghiată în cadranul superior vă împiedică să finalizați maratonul pentru a treia oară la rând? Să încercăm să oferim câteva sfaturi simple.

  • În primul rând, trebuie să vă asigurați că nu există o boală gravă. La urma urmei, durerile abdominale sunt departe de a fi întotdeauna inofensive: pot apărea cu colecistită, pancreatită, apendicită și alte boli. Dacă durerea diferă de cea obișnuită sau nu dispare în repaus, acesta este un semn alarmant și ar putea merita să contactați un medic.
  • Durerea abdominală legată de efort este tratată cu masaj, exerciții musculare conturate și alte terapii fizice. Masajul va ajuta la relaxarea mușchilor tensionați, a căror suprasolicitare provoacă durere. Activitatea fizică dozată este utilizată, de exemplu, atunci când mușchii coapsei sunt rigizi. S-a stabilit că tensiunea musculară a coapsei însoțește adesea durerea abdominală la sportivi, iar scăderea ei poate preveni dezvoltarea durerii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`