De ce urinez des și puțin? Aceasta este o întrebare frecventă, în special în cazul femeilor, dar și printre bărbați. De multe ori, urinările dese sunt puse pe seama infecțiilor urinare (la care femeile sunt mai predispuse). Totuși, acestea pot avea mai multe cauze la care poate nici nu v-ați gândit.
Despre infecțiile urinare
Ce mai des, urinările dese sunt puse pe seama infecțiilor urinare. Femeile sunt mult mai predispuse la a se infecta, deoarece ureta acestora este în jur de 3-5 cm, în timp ce cea a bărbaților are aproximativ 15-20 de cm. Așadar, bacteriilor le este mult mai ușor să acționeze la femei, pentru că au uretra mai scurtă. De asemenea, faptul că aceasta este localizată în apropierea anusul, crește riscul de a contracta bacterii.
Infecția urinară poate fi de mai multe tipuri, și anume cea superioară și cea inferioară. Infecția superioară are ca țintă rinichii. Totuși, infecția urinară inferioară este cea mai comună. Cel puțin o singură dată pe parcursul vieții, persoanele de sex feminin vor trece printr-o infecție urinară de acest tip.
A doua categorie de infecție urinară se împarte, la rândul ei, în mai multe tipuri. Probabil nu știați că simpla infecție urinară poate afecta mai multe părți ale sistemului urinar, însă este adevărat! Există uretrita, infecția care afectează uretra, și cistita, infecția de la nivelul vezicii urinare.
La bărbați, infecția urinară inferioară afectează glanda prostatei și este cunoscută sub denumirea de prostatită.
Care sunt cauzele infecției urinare
Există anumiți factori de risc care pot facilita dezvoltarea infecțiilor de acest tip. Acestea sunt de obicei, cel mai des întâlnite la femei.
Este adevărat faptul că o viață sexuală activă poate crește riscul unei infecții urinare, însă nu este o regulă. Există femei care nu au o viață sexuală activă și totuși suferă de acest tip de afecțiune. Este bine să știm că atunci când întreținem relații sexuale cu un partener nou, crește riscul unei infecții.
Alte cauze întâlnite la persoanele de sex feminin reprezintă sarcina sau chiar menopauza. Femeile însărcinate vor trece prin astfel de simptome din cauza faptului că fătul poate pune presiune pe vezica urinară. De asemenea, modificările hormonale au și ele un rol în această situație. În cazul femeilor aflate la menopauză, infecția urinară apare din cauza nivelului scăzut de estrogen.
Care sunt simptomele acestei afecțiuni
Infecțiile urinare nu se manifestă doar prin urinările frecvente și scurte. De obicei, persoanele care suferă de acest tip de infecție vor simți și arsuri atunci când urinează. Nevoia de a urina le poate distrage de la activitățile tipice.
În cazuri mai grave, urina poate prezenta sânge sau poate să fie mult prea închisă la culoare. Unele femei raportează și dureri în zona abdominală inferioară.
De ce urinez des și puțin – Ce alte cauze există
Pot exista și alte cauze pentru urinările dese și scurte, cum ar fi gonoreea sau vaginita, boli care apar în zona vaginului. Persoanele care au vezica hiperactivă sau boala inflamatorie pelvină pot trece prin aceleași simptome ca ale infecției urinare. Chiar și persoanele cu diabet sunt mai predispuse infecțiilor urinare.
De asemenea, în cazul persoanelor care au trecut printr-o intervenție chirurgicală și au fost nevoiți să utilizzeze sonda urinară, există riscul de a dezvolta infecții sau de a irita uretra.
O altă cauză mai gravă, ar putea fi cancerul vezical. Tocmai de aceea, cel mai bine este să consultăm medicul pentru un tratament potrivit.
Întrebarea „De ce urinez des și puțin?” poate avea mai multe răspunsuri diferite, de aceea, este indicat să consultăm medicul specialist.