Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce unii oameni sunt mai frigurosi decât alții?
De ce unii oameni sunt mai frigurosi decât alții?

De ce unii oameni sunt mai frigurosi decât alții?

21 nov. 2020, 12:33,
în Sanatate

Omenirea este împărțită în două categorii: cei care sunt întotdeauna (sau deseori) reci și ceilalți. Ce se află în spatele acestei diferente? De ce unii oameni sunt mai frigurosi decât alții?

Experimentul este destul de simplu de realizat în afara unei perioade de criză sanitara: adunați aproximativ zece persoane într-un spațiu închis în timpul iernii și așteptați. Rapid, un prim grup se va distinge și va constata un frig intolerabil. În acest proces, va apărea un al doilea grup și va încerca să-l descurajeze pe primul să nu creasca căldura, susținând „că murim deja de căldură”. Ei bine, cu riscul de a dezamăgi, niciuna dintre părți nu are dreptate. Nu suntem toti egali în fața frigului.

Diverși factori pot explica acest lucru, cum ar fi diferențele în dieta și activitatea fizică (mișcarea creează căldură) sau probleme patologice (cum ar fi o disfuncție a tiroidei, care afectează reglarea căldurii sau deficientele de circulaţie a sangelui).

De ce unii oameni sunt mai frigurosi decât alții: suprafata corporala si metabolismul

Astfel, persoanele deosebit de friguroase suferă mai ales de un raport nefavorabil între suprafața și masa lor:

„Oamenii întotdeauna reci au în general prea puțină masă musculară în raport cu suprafața corpului. Temperatura lor corporală reală poate să nu fie mult mai mică decât în ​​mod normal, dar le este frig deoarece corpul lor le spune să conserve caldura”, explică medicul american Christopher Minton, expert în această problemă, potrivit Top Sante.

Dar asta nu este tot. Diferențele de activitate metabolică între indivizi ar fi, de asemenea, de luat în considerare.

„Celulele noastre vor folosi permanent tot felul de molecule de carbon pentru a face diverse transformări. Când celulele noastre funcționează, ele oxidează substraturile din oxigenul pe care îl inhalăm. Și când oxidăm substraturile, inevitabil, o parte din energia oxidativă se pierde sub formă de căldură”, precizează profesorul de biochimie Daniel Ricquier, potrivit sursei citate. Rezultatul? Cei care, din motive misterioase, beneficiază de celule deosebit de eficiente ar fi, prin urmare, mai puțin frigurosi.

O loterie la fel de nedreaptă, ca și cea a grăsimii brune sau a țesutului adipos producător de căldură reperat la animalele care hibernează și sugari, dar recent descoperite și la adulți. Dar nu toată lumea afișează aceeași cantitate. Ceea ce ar putea explica de ce purtați un pulover atunci când alții se plimbă în topuri.

De ce unii oameni sunt mai frigurosi decât alții: diferente intre sexe?

În afară de toate aceste considerații, o întrebare a continuat să agite umanitatea de veacuri: femeile sunt mai friguroase decât bărbații? Deci știți – și acest lucru nu vă va surprinde – că încă nu avem răspunsul, deoarece oamenii de știință încă nu au găsit un consens.

Un studiu american publicat în 1998 în The Lancet a constatat că mâinile femeilor erau cu 1,5°C mai reci decât cele ale bărbaților în medie, în timp ce temperatura lor internă era ușor mai ridicată. Concluzia cercetătorilor: căldura pierdută la nivelul extremităților (care transmite senzația de frig către creier) în beneficiul organelor interne accentuează senzația de frig la femei.

Doi ani mai târziu, în 2000, o echipă canadiană condusă de Peter Tikuisis a susținut că trebuie luată în considerare și dimensiunea corpului subiecților. Aceasta a observat astfel că 5 bărbați și 6 femei de construcție similară asezate în apa la 18°C, timp de o oră, s-au răcit la fel de rapid (cu o pierdere de 0,47°C pe oră). Pe scurt, revenim la problema raportului masă/suprafață: femeile, a căror masă musculară este în general mai mică decât a bărbaților, ar fi mai friguroase din acest motiv precis.

De ce unii oameni sunt mai frigurosi decât alții: diferente hormonale

Dar alți experți, precum directorul de cercetare de la CNRS Emmanuel Bourinet, susțin, la rândul lor, că această inegalitate între bărbați și femei provine mai ales din diferențele lor hormonale:

„Moleculele receptorilor de frig sunt reglementate de testosteron, ceea ce face ca, în funcție de sex, sa avem o activitate care nu este egală”, explică acesta. Cu toate acestea, circulă și alte teorii, precum cea care ar sugera că femeile au o densitate a vaselor de sânge mai mare decât cea a bărbaților pe suprafața pielii.

„Cu toate acestea, nu am colectat suficiente date despre această teză pentru a o confirma sau a o infirma”, răspunde Christopher Minton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`