Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » De ce unii oameni nu se ingrasă niciodată?
De ce unii oameni nu se ingrasă niciodată?

De ce unii oameni nu se ingrasă niciodată?

05 aug. 2020, 15:43,
în Sanatate

De ce unii oameni nu se ingrasă niciodată? Este una dintre marile nedreptăți ale vieții: unii oameni trebuie să acorde mereu atenție la tot ceea ce pun în gură pentru a-și menține greutatea, în timp ce alții pot mânca orice și obțin același rezultat. Deci care este secretul? Cum reușesc unii să nu se ingrase niciodată?

Nu este un răspuns simplu la această întrebare, spune Kathleen Melanson, profesoară în domeniul științelor nutriției și alimentației la Universitatea din Rhode Island. „Există factori genetici, nutriționali și chiar comportamentali implicați”, a spus Melanson, pentru Live Science, „și măsura în care fiecare dintre acești factori intră în joc într-un individ dat variaza”.

Unul dintre cei mai importanți factori nu are nicio legătură cu tipul de corp, cu metabolismul sau cu efectuarea unor vraji în timpul lunii pline: este percepția. Multe persoane care par să mănânce tot ce le place fără să crească în greutate nu mănâncă de fapt mai mult decât restul dintre noi, spune Melanson. De exemplu, prietenul tău care mănâncă înghețată zilnic ar putea compensa în mod natural acele calorii în plus, consumând mai puțin la o altă masă sau gustând mai puțin pe tot restul zilei. Sau poate, atunci când mănâncă pizza, mănâncă încet, se satura repede, apoi se opresc după doar câteva felii.

De ce unii oameni nu se ingrasă niciodată?

„Dacă ați măsurat caloriile acestor persoane, acestea ar putea să nu mănânce atât cât credeți”, a spus dr. Frank Greenway, medic la Pennington Biomedical Research Center. „Mănâncă pur și simplu alimente dense din punct de vedere caloric atunci când mănâncă”.

Activitatea fizică poate face și o diferență, dar nu trebuie să fie un antrenament de sală. „Unii oameni doar se mișcă mai mult, chiar dacă nu sunt neapărat sportivi”, a spus Melanson. De exemplu, s-ar putea să păstreze ritmul, să aibă un loc de muncă activ sau să-și petreacă toată ziua alergându-și copiii. Există chiar dovezi că unii oameni sunt predispuși genetic să vrea să-și miste corpul, a spus Melanson. Acea mișcare suplimentară poate, de asemenea, să revigoreze metabolismul. Cu cât vă mișcați mai mult, cu atât „mitocondriile din celulele mușchiului vor crește în număr și în activitatea. Și acestea sunt centralele care creează energie, folosind energie pentru mișcare”, a spus Melanson. Mai multe mitocondrii, înseamnă mai multe calorii arse.

Există puține dovezi care să sugereze că – fără exerciții fizice – unii oameni se nasc sa arda semnificativ mai multe calorii decât alții, spune dr. Ines Barroso, cercetător la Universitatea Cambridge din Anglia, care studiază genetica obezității. Dar pot exista diferențe fiziologice care permit unora oameni să modereze în mod natural numărul de calorii pe care le consumă fără a exercita o autoreținere extraordinară, spune Melanson. Semnalele sistemului nervos și hormonii care circulă în sângele nostru interacționează pentru a ne spune când ne este foame sau nu. Acesta este denumit sistem de reglementare a apetitului și poate fi mai sensibil la unii oameni decât la alții, a spus Melanson.

Un hormon important implicat

Un hormon important implicat în acest sistem este leptina. Ajută la reglarea a câtă hrană dorim să mâncăm pe perioade mai lungi de timp, nu doar la următoarea noastră masă. Așadar, o persoană cu un sistem mai sensibil ar putea să se simtă plină dupa o petrecere pentru următoarele zile și să mănânce mai puțin. „În mod automat, pot să-și recalibreze echilibrul energetic, deoarece sistemul lor de semnalizare a apetitului poate spune:„ Bine, avem suficientă energie”, a spus Melanson.

Genetica poate juca un rol în tendința unei persoane de a câștiga sau a pierde în greutate. Cercetătorii au identificat peste 250 de regiuni diferite de ADN care sunt asociate obezității, potrivit unui studiu din 2019 publicat în PLOS Genetics.

Asadar, răspunsul este complex: tendința noastră de a câștiga în greutate sau de a ne menține greutatea nu este predeterminată, dar nici nu este sub controlul nostru. Nu există niciun comutator genetic de oprire care să permită unora să mănânce tot ce își doresc fără să câștige în greutate; în același timp, o tendință de a crește în greutate nu este neapărat datorată lipsei de autocontrol”, a spus Melanson”, potrivit livescience.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *