Prima pagină » Sanatate » La psiholog » De ce unii dintre noi sunt stresati cand revin la munca, dupa perioada de izolare
De ce unii dintre noi sunt stresati cand revin la munca, dupa perioada de izolare

De ce unii dintre noi sunt stresati cand revin la munca, dupa perioada de izolare

30 mai 2020, 13:18,
în Sanatate

Statele europene si-au redeschis treptat activitatile comerciale si spatiile publice, in vreme ce tot mai multe persoane incep sa se reintoarca la locurile de munca. Doar ca unii dintre noi se simt extrem de inconfortabil in noua situatie si devin stresati cand vine vorba de reluarea rutinei obisnuite de la serviciu.

De la prima decizie a autoritatilor care ne-a impus un soi de arest la domiciliu, am visat cu totii la ziua liberarii si la reintoarcerea la o „viata normala” in care sa putem bea in tihna o bere la o terasa, sa urmarim un spectacol la teatru sau sa pierdem pur si simplu timpul la cumparaturi in mall. Am visat la o calatorie cu trenul, la probatul hainelor intr-un magazin si chiar la ideea de a da mana cu cineva.

insa, odata cu revenirea la locurile de munca din cadrul asa-numitelor „servicii neesentiale”, unii dintre noi resimt o oarecare anxietate ori nu se simt deloc in largul lor in aceasta perioada.

Drumul pana la serviciu sau munca la birou sporesc riscul contaminarii

Acum, spre deosebire de zilele cand lucram de acasa, drumul pana la serviciu sau munca la birou sporesc riscul contaminarii cu noul coronavirus. Nu mai detinem controlul asa cum credeam ca o facem cand petreceam mai mult timp in casa.

O prima explicatie este ca in toate aceste luni ne-am aflat intr-o stare de perpetua nesiguranta care a avut ca efect acumularea unor „cantitati enorme de stres”, este de parere dr. Karen Cassiday, psiholog clinician si director la Anxiety Treatment Center of Greater Chicago.

Iar toate aceste stari nu vor disparea dintr-o data, avertizeaza psihologul. Acesta e motivul pentru care, in cazul unora dintre noi, ideea de a reveni la vechile obiceiuri nu este privita cu prea mult optimism, se arata intr-o analiza BBC, citata de Digi24.

„Atunci cand ne confruntam cu o problema, daca ne putem implica intr-un fel in rezolvarea ei, acest lucru ne da senzatia ca ne aflam in control”, explica dr. Cassiday.

In schimb, in perioada pandemiei, cei mai multi dintre noi am fost rugati sa ajutam nefacand nimic. A trebuit sa stam, pur si simplu, in case. Revenitul brusc la munca si la activitate nu va inlatura, dintr-o data, senzatia de neputinta pe care am experimentat-o in timpul izolarii la serviciu, spun psihologii.

Carantina a venit si cu o serie de beneficii

In plus, carantina a venit si cu o serie de beneficii: faptul ca poti petrece mai mult timp impreuna cu familia si cu cei dragi, disparitia timpilor morti in trafic, in timpul deplasarilor la si dinspre serviciu sunt cateva dintre ele. Toate aceste dispar acum, odata cu „revenirea la normalitate”.

„Mai putin timp petrecut in trafic in drumul de la si dinspre serviciu a insemnat mai multe ore de somn, mai mult timp petrecut cu familia, mai putina presiune sociala”, arata dr. David Rosmarin, fondatorul Center for Anxiety din New York.

Reintoarcerea la vechile obiceiuri inseamna si parasirea spatiului relativ sigur al locuintei pentru a infrunta aglomeratia de oameni de pe strazi sau din mijloacele de transport in comun.

„Sa stai ingramadit cu alte persoane intr-un tren care face naveta, reprezinta, in sine, un stres de care multi dintre noi incercau sa scape lucrand part-time sau de acasa, inca dinainte de pandemie”, spune Karin Cassiday.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca actualele masuri de distantare sociale vor fi valabile o perioada indelungata, pana cand un vaccin va putea fi produs cu succes pe scara larga sau pana la atingerea asa-numitei imunitati de turma.

Practic, atrage atentia dr. Rosmarin, aceasta stare de neliniste sau stres pe care o vom experimenta in perioada urmatoare va face parte din „noua normalitate”.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Afacerea „Carnet de CEC”, în 2025. Obiectul din comunism se vinde acum cu mii de lei
observatornews.ro
Ce soluţii au românii care se vor trezi cu facturi duble la energie din iulie
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Criza bate la ușă, iar trei bancnote dispar de pe piață. Vor fi înlocuite cu altele
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
De unde iei adeverințele de muncă dacă firma nu mai există? Paşi de urmat şi costuri
Dailybusiness.ro
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
RomaniaTV
Cine este SSP-istul lui Nicușor Dan. Le-a înnebunit pe internaute, care îl vor de bărbat, doar că el e puțin... însurat: Îl caut pe domnul de la SPP pentru o prietenă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi vor fi disponibilizaţi
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`