Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » De ce unii copii iubesc televizorul mai mult decât alții
De ce unii copii iubesc televizorul mai mult decât alții

De ce unii copii iubesc televizorul mai mult decât alții

08 aug. 2020, 12:24,
în Sanatate

De ce unii copii iubesc televizorul mai mult decât alții. Temperamentele copiilor mici pot explica parțial de ce unii se bucură să privească la televizor mai mult decât alții, potrivit unui nou studiu științific.

O nouă cercetare publicată pe 5 august în revista Infancy arată că răspunsurile cerebrale ale bebelușilor în vârstă de 10 luni ar putea prezice dacă se vor bucura sau nu să se uite la televizor șase luni mai târziu. Cu alte cuvinte, temperamentul unui bebeluș ar putea explica parțial atracția lor față de televiziune.

De ce unii copii iubesc televizorul mai mult decât alții

„Mediul senzorial din jurul bebelușilor și al copiilor este într-adevăr complex și aglomerat, dar capacitatea de a acorda atenție la ceva este una dintre primele etape ale dezvoltării la bebeluși”, a comentat dr. Teodora Gliga, co -autor al studiului și cercetător la Universitatea din East Anglia (Regatul Unit).

„Înainte de a-și putea pune chiar întrebări, copiii diferă considerabil [între ei] prin motivația lor de a-și explora împrejurimile și de a fi interesați de sunete sau puncte de vedere noi. Am vrut să aflăm de ce bebelușii par să fie atât de diferiți în modul în care caută noi stimulări senzoriale vizuale – cum ar fi să fie atrași de obiecte strălucitoare, culori vii sau imagini în mișcare la televizor”, a indicat ea.

„Au existat diverse teorii care explică aceste diferențe, unii sugerează că sugarii mai puțin sensibili vor căuta mai puțin stimulare, alții sugerează că unii sugari pur și simplu prelucrează informația mai rapid – o abilitate care ii poate determina să caute mai multă stimulare nouă frecven”, a detaliat cercetătorul. „În acest studiu, susținem o a treia teorie, arătând că o preferință pentru noutate determină unii copii să caute stimulare mai variată”, a adăugat ea.

Rezultate interesante pentru a înțelege mai bine efectele expunerii timpurii la ecrane

Folosind electroencefalografia, înregistrarea activității cerebrale a copiilor cu ajutorul electrozilor, echipa a putut studia activitatea cerebrală a 48 de bebeluși cu vârsta de 10 luni. „Urmau o secvență de 40 de secunde din filmul Disney Fantasia. Cercetătorii au observat apoi modul în care undele creierului bebelușilor au reacționat la întreruperi aleatorii din videoclip cu o imagine de tablă de control alb-negru, intermitentă, pe ecran.

Pe măsură ce materialul video a fost repetat, cercetătorii se așteptau ca copiii să-l cunoască și, prin urmare, să-și piardă interesul și să se concentreze mai mult pe tabla de control. Dar, de fapt, unii copii s-au arătat interesați de modelul de pe tabloul de control când nu au terminat de memorat filmările video. Alții, în schimb, au rămas concentrați pe materialele video, chiar dacă nu au fost multe de învățat din acestea.

„A fost foarte interesant ca creierul să răspundă la 10 luni, indicând cât de repede sugarii și-au mutat atenția de la videoclipul repetat pe tabloul de control, iar acest lucru a prezis dacă vor dori să se uite la emisiuni TV cu ritm rapid, șase luni mai târziu” , a comentat dr. Gliga. „Aceste constatări sunt importante pentru dezbaterea continuă privind expunerea timpurie la televizor, deoarece sugerează că temperamentele copiilor pot cauza diferențe în expunerea la televizor”.

Echipa de cercetare este acum concentrată pe înțelegerea modului în care mediul timpuriu al copiilor le poate susține învățarea și dezvoltarea cognitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 ianuarie 2025
24 ianuarie 2025