Prima pagină » Informații utile » De ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu? Metode prin care țineți insectele la distanță

De ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu? Metode prin care țineți insectele la distanță

30 iul. 2024, 13:54,
BZI.ro, în Informații utile

Ați observat vreodată că unii oameni par să fie mult mai atrăgători pentru țânțari decât alții? Dacă v-ați întrebat vreodată de ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu, răspunsul stă într-o combinație complexă de factori biologici și comportamentali.

Muşcăturile de ţânţar sunt la ordinea zilei, pentru aproape toţi dintre noi. Cu toate acestea, doar unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu, aceștia scăpând de senzaţia neplăcută din simplul motiv că nu-i atrag pe aceștia.

De ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu

Poate vi s-a întâmplat să fiți ținta directă a țânțarilor și să observați că persoana de lângă dvs. nu are nicio problemă. Iată de ce unii oameni sunt preferați de aceste insecte, în timp ce alții scapă nevătămați de înțepătura lor.

Țânțarii își urmăresc prada după miros, iar un factor care îi atrage este dioxidul de carbon (CO2), un gaz pe care oamenii îl respiră. În ceea ce privește atracția acestor insecte pentru unele persoane, se pare că diferența o face cantitatea de oxigen emanată, dar și alți factori de luat în considerare.

Țânțarii sunt atrași de persoanele solide. Oamenii cu o greutate corporală mai mare, cât și cei mai înalți expiră, în mod natural, o cantitate mai mare de dioxid de carbon, prin urmare insectele sunt mai atrase de ei. Acest lucru se poate traduce prin faptul că bărbații sunt mușcați mai des de aceste insecte decât femeile.

În mod similar, femeile însărcinate cad pradă mai ușor țânțarilor, spre deosebire de cele care nu sunt însărcinate, iar adulții sunt mai afectați decât copiii.
Aceeași logică se aplică și în cazul persoanelor cu o rată mai mare de respirație, așa cum sunt cele care aleargă sau cele care fac exerciții fizice. Așadar, dacă sunteți conștienți de beneficiile alergatului faceți sport în aer liber, vă puteți aștepta să fiți ținta acestor insecte.

Se crede, de asemenea, că mirosul corporal și natural al oamenilor ar putea juca un rol în ceea ce privește selectarea „victimelor‟, iar cercetătorii încearcă să descopere exact de ce compuși sunt atrași țânțarii.

Metode de prevenție împotriva țânțarilor

Și culoarea pe care o purtați contează. Experimentele au arătat că insectele preferă unele culori, precum: roșu, portocaliu și negru, însă le resping pe altele, cum ar fi: violet, albastru și violet.

Consumul de usturoi are efect neutralizant asupra mirosului corporal și acționează ca un „camuflaj‟ împotriva țânțarilor. În schimb alimentele sărate și cele dulci produc compuși care ne fac mai atrăgători pentru țânțari. Nici berea nu este o opțiune sigură.

O alternativă bio pe care o puteți prepara este să folosiți 60 ml de oțet de mere, 60 ml apă de hamamelis, dar și 20 de picături de ulei esențial precum rozmarin, citronella, arbore de ceai, cedru, lemongrass sau eucalipt.
Puneți soluția într-un recipient cu pulverizator, amestecați totul foarte bine, iar apoi aplicați-o pe piele. O să țineți la depărtare țânțarii, așa că o sa folosiți soluția de fiecare dată când o să petreceți mai mult timp pe afară.

Menta piperată este „dușmanul” țânțarilor. O puteți încerca și dumneavoastă, tot ceea ce trebuie să faceți este să puneți câteva picături de ulei esențial de mentă piperată în 250 ml de apa. Amestecați foarte bine, iar apoi pulverizați soluția pe piele. Pe lânga faptul că este răcoritoare, soluția va ține la depărtare micii dușmani care înțeapă.
Astfel, acum știți de ce unele persoane sunt mușcate de țânțari iar altele nu, având și metode la îndemână prin care puteți ține la distanță țânțarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
30 iulie 2024
30 iulie 2024