Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce trebuie să nu mâncăm înainte de un test de sânge
De ce trebuie să nu mâncăm înainte de un test de sânge

De ce trebuie să nu mâncăm înainte de un test de sânge

28 ian. 2021, 20:50,
BZI.ro, în Sanatate

Te-ai întrebat vreodată de ce trebuie să nu mănânci înainte de un test de sânge? Iata care sunt explicatiile si ce se poate intampla daca mananci sau bei inainte de a vi se recolta analize de sange!

Nu vă deranjați parametrii biologici

Glicemia, colesterolul, homocisteina, acizii biliari: pentru majoritatea analizelor efectuate în laborator, trebuie să treaca 10 până la 12 ore de la ultima masă. Scopul este de a nu crea interferențe biologice în momentul eșantionării. Dacă mâncați înainte, veți deranja valorile de referință, care sunt fixate în anumite condiții. Este nevoie de o astfel de așteptare de 12 ore până când grăsimile sunt metabolizate.

Acestea fiind spuse, unele teste nu vor fi influentate de un post mai scurt: zahărul este metabolizat mai repede decât grăsimile, pentru glucoză, de exemplu, poate dura 8 ore.

Pentru funcția tiroidiană, nu este necesar repaus alimentar. Dar este necesar să fii pe stomacul gol pentru analizele actuale precum glicemia (nivelul zahărului), echilibrul lipidic (nivelul grăsimilor, colesterolului și trigliceridelor), rata sedimentării sau doza de fier (feritină).

Ceaiul și cafeaua sunt permise

Dacă nu puteți mânca, nu vă deshidratați. Nu numai că puteți bea apă, dar este chiar posibil să consumați ceai sau cafea fără lapte sau zahăr.

Dar rețineți că unele teste au condiții mult mai stricte. Acesta este în special cazul testului de respirație Helikit – utilizat pentru a detecta prezența Helicobacter pylori – înaintea căruia nu puteți bea, mânca sau fuma timp de 10 până la 12 ore (nu este recomandata nici spălarea dinților.)

Alte analize, precum ACTH, aldosteron sau prolactină, „sunt sensibile la alți parametri, cum ar fi momentul prelevării de sânge, pozitia șezut/culcat sau anumite forme de stres. Și dacă aveți îndoieli înainte de a merge la laborator, mergeți înainte de ora 10 dimineața, totul ar trebui să fie bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *