„Un măr pe zi îl ține pe doctor departe pentru totdeauna”: această veche zicală rămâne valabilă pentru că mărul este un super-fruct prin excelență.
Se știe că marul reduce nivelul colesterolului rău (LDL). Și este adevărat, datorită fibrelor sale moi, care îl captează în tractul digestiv, participând astfel la menținerea unei rate optime.
Dar acesta nu este singurul său beneficiu: mărul este și fructul cel mai bogat în epicatechină, un flavonoid despre care multe studii au aratat ca ar fi util în reducerea riscului de boli cardiovasculare și mortalitate: reducere de până la 38% pentru cei care consumă o cantitate mare! Fără îndoială, o consecință, de asemenea, a acțiunii sale benefice asupra presiunii arteriale și asupra stresului oxidativ (pe care îl scade).
Ca să nu mai vorbim de efectul său de „rapel” asupra funcției inimii. Mai mult, cercetătorii britanici care au analizat obiceiurile a aproape 10.000 de oameni au dovedit chiar că cei care mananca multe mere consumă mai puține medicamente decât altii.
Mărul: prieten al dietelor
Pentru partea crocantă, bogăția sa în fibre satiante, dar și pentru rata bună de flavonoide (care luptă împotriva creșterii în greutate, în special prin reducerea absorbției grăsimilor), mărul rămâne un aliat al procesului de slăbire prin excelență.
Contribuie la senzatia de sațietate cu cheltuială calorică mică. Și întrucât indicele său glicemic rămâne scăzut (38), poate fi usor recomandat tuturor celor care au nevoie să-și controleze greutatea și/sau glicemia, precum și sportivilor, încât va ajuta la rehidratare după exerciții. Mai ales că polifenolii săi previn micro-traumele legate de exercițiile fizice.
Un fruct super-protector de mâncat la orice vârstă
Mărul este unul dintre primele alimente oferite copiilor mici deoarece este foarte digerabil – chiar mai mult dacă este ras sau gătit, de exemplu într-un compot – și benefic pentru sistemul digestiv (facilitează ușor tranzitul intestinal). Este chiar recomandat, gătit, în caz de diaree, pentru pectina care formează un gel care acoperă intestinul.
Preferați-le organice, deoarece acum marul este unul dintre cele mai tratate fructe (uneori de până la 50 de ori). Un raport Greenpeace din 2015 stabilea că livezile europene erau puternic contaminate de pesticide. Dacă nu este organic, poluanții sunt concentrați în pielea sa subțire (care nu mai poate fi consumată atunci când este foarte concentrata în nutrienți), sau chiar in fruct.