Probabil nu te-ai fi gândit niciodată la acest aspect dar ar fi bine să arunci toate farfuriile și cănile ceramice vechi din casă. Și aceasta deoarece îți pot dăuna grav sănătății. Vesela veche poate ascunde anumiți microbi și spori care te pun în pericol.
Cu siguranță în bucătăria fiecăruia dintre noi încă se mai găsesc obiecte de veselă mai vechi decât am crede. Acesta nu este un lucru rău neaparat, însă, multe dintre ele ascund boli la care nu ne-am fi gândit până acum.
Motivul pentru care trebuie să arunci farfuriile vechi din casă
Aceste farfurii sau căni mai vechi au suferit de-a lungul timpului mici accidente. Astfel, ele au rămas cu mici crăpături pe care noi le considerăm inofensive. Însă în aceste fisuri se ascund murdărie și microbi care îți pot afecta sănătatea. Așadar, potrivit specialiștilor, motivul pentru care aceste obiecte sunt foarte periculoase pentru familia ta este unul cât se poate de logic.
De altfel, pentru farfuriile sau obiectele de veselă care sunt vopsite, pericolul este mult mai mare. Și aceasta deoarece în compoziția vopselei folosite pentru acestea se regăsesc sărurile unor elemente dăunătoare. Și amintim aici doar câteva cum ar fi cobalt, bor sau cadmiu. Însă atâta timp cât vopseaua este intactă totul este ok. Dimpotrivă, dacă din cauza unui accident farfuria s-a cioblit într-o parte afectând culoarea, aceste substanțe toxice pot ajunge în mâncare, iar mai apoi în corp.
Ce accidente mai pot apărea cu vesela veche
Cănile, paharele, castroanele și chiar farfuriile zgâriate sau cioblite se pot sparge atunci când torni ceva fierbinte în ele. Așadar, imaginează-ți cât de neplăcut ar fi să ți se spargă în mână o cană cu ceai. Deci locul acestora este la gunoi, nicidecum la tine în bucătărie. De asemenea, o astfel de farfurie fisurată nu trebuie introdusă nici în cuptorul cu microunde.
Deși putem spune că în trecut nu existau aceste probleme, iar bunicii noștri au trăit bine mersi, trebuie să ținem cont că vremurile s-au schimbat. Noi nu ne mai hrănim cum se hrăneau ei și sistemul imunitar este diferit.
Cum trebuie să alegem vesela din bucătărie
În momentul de față, nimeni nu mai poate nega faptul că materialele din care sunt confecţionate vasele în care ne gătim alimentele şi din care mâncăm au o influenţă directă asupra calităţii acestora şi, în consecinţă, asupra sănătăţii noastre. Vasele pe care le folosim, fie că sunt din ceramică, silicon, inox ori teflon, nu sunt mereu inofensive pentru sănătate. Specialiştii sunt de părere că cea mai sigură pentru corpul nostru este vesela din fontă, sticlă şi ceramică.
Există câteva cerinţe de bază pentru recipientele inofensive. Materialul din care sunt confecţionate trebuie să fie inert, să nu intre în reacţie cu alimentele și să fie stabil din punct de vedere termic. De asemenea, nu trebuie să-şi schimbe proprietăţile atunci când este încălzit şi să nu emită substanţe periculoase la încălzire.
Așadar, acum că ai aflat motivul pentru care trebuie să arunci farfuriile și cănile vechi din casă suntem siguri că vei alege cu grijă noua veselă din bucătărie.