Dacă sunteți îngrijorat de transpirația nocturnă, nu mai fi jenat și aflați cauzele posibile. Aceasta este singura modalitate de a scăpa pentru totdeauna de cearșafurile și pernele umede.
Dacă dormitorul tău este înfundat sau îți place să dormi în pijamale calde, atunci transpirația nocturnă este o reacție normală a corpului. Dacă totul este în regulă cu condițiile de somn, dar cu toate acestea dimineața te trezești în transpirație, acesta este un semnal – ar trebui să contactezi un specialist. Medicul dumneavoastră vă va analiza istoricul medical și rezultatele testelor pentru a găsi adevărata cauză a transpirației excesive. Iată doar câteva dintre posibilele.
Luați medicamente
Cele mai frecvente medicamente care pot duce la transpirații nocturne sunt antidepresivele. Se observă că 8 până la 22% dintre persoanele care iau antidepresive transpira excesiv noaptea. De regulă, după sfârșitul cursului, transpirația revine la normal. Este posibil să aveți transpirații nocturne în timp ce luați antipiretice, cum ar fi aspirina, acetaminofenul, ibuprofenul și așa mai departe.
Menopauza
Modificările hormonale, o scădere a nivelului de estrogen din sânge duc la bufeuri, care pot apărea nu numai în timpul zilei, ci și noaptea. Aceasta este cea mai frecventă cauză a transpirațiilor nocturne la femei.
Hipoglicemie
Hipoglicemia este o afecțiune patologică a corpului în care nivelul glicemiei este redus. În timpul zilei, o persoană ia insulină sau alte medicamente antidiabetice orale, dar este imposibil să se regleze nivelul glicemiei în timpul somnului. Organismul vine în ajutor, care reacționează la o scădere a concentrației de zahăr din sânge prin eliberarea de adrenalină, care este însoțită de transpirație. Adesea, astfel de manifestări de hipoglicemie trezesc o persoană.
Tulburări hormonale
Echilibrul corect al hormonilor din organism este, de asemenea, responsabil pentru menținerea funcționării sistemului de transpirație. Eșecurile în activitatea uneia sau mai multor glande endocrine duc adesea la creșterea volumului de transpirație produs chiar și noaptea, când procesele metabolice încetinesc și temperatura corpului scade.
Infecții
Cel mai adesea, transpirațiile nocturne sunt asociate cu tuberculoza clasică. Dar merită să vă familiarizați cu lista altor boli infecțioase care pot duce, în special în stadiul cronic, la transpirații nocturne. Pneumonie , amigdalită cronică în timpul unei exacerbări, infecții fungice ale organelor interne, mononucleoză infecțioasă și chiar infecție cu HIV .
Boli neurologice
Transpirația crește atunci când nervii simpatici sunt stimulați. Prin urmare, bolile neurologice, cum ar fi disreflexia autonomă sau siringomielia post-traumatică, cauzează adesea transpirații crescute noaptea. Dar nu vă grăbiți să vă speriați, astfel de diagnostice sunt făcute pentru patologii grave, de exemplu, cu leziuni ale măduvei spinării ca urmare a leziunilor spinării.
Dacă nu există un motiv specific pentru transpirație excesivă, urmați aceste sfaturi pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului.
- Dormi într-o zonă bine ventilată.
- Folosiți lenjerie de pat respirabilă, non-sintetică, evitați cuverturile grele.
- Utilizați un antiperspirant dovedit clinic pe părțile corpului care transpiră cel mai mult.
- Evitați alcoolul, cofeina și alimentele picante cu 2-3 ore înainte de culcare.
- Practicați exerciții de respirațieînainte de culcare și după trezire.
- Mențineți o greutate sănătoasă și exercitați în mod regulat.
- Bea multă apă pe tot parcursul zilei.
- Anticolinergicele pot reduce transpirația, dar acestea trebuie utilizate numai conform indicațiilor medicului dumneavoastră.