Prima pagină » Sanatate » De ce țiuie urechile: Iată cum poți scăpa de zgomotul insuportabil

De ce țiuie urechile: Iată cum poți scăpa de zgomotul insuportabil

01 sept. 2021, 13:42,
în Sanatate

Țiuitul în urechi, care poartă denumirea de tinitus, reprezintă acel zgomot, care apare fără să existe un sunet extern.

Acesta poate fi resimțit la una sau la ambele urechi și poate fi pe termen scurt sau poate dura ani de zile. Află în rândurile de mai jos de ce țiuie urechile și dacă putem scăpa de tinitus.

Tinitusul apare, de obicei, ca un simptom al unor tulburări ale urechii, însă motivul poate fi, de cele mai multe roi, dificil de determinat.

De ce țiuie urechile: Cauze

Printre cauzele care conduc la apariția țiuitului în urechi se numără: expunerea la zgomote, îmbătrânirea, probleme ale vaselor de sânge, acumularea de ceară în ureche, anumite boli, medicamente sau, rareori, probleme ale creierului.

Expunerea la zgomote

Țiuitul în ureche poate apărea în cazul persoanelor care lucrează cu utilaje grele sau în cazul celor care ascultă muzică în căști cu volumul dat la maxim.

Îmbătrânirea

Tinitusul este adesea legat de pierderea auzului, care apare odată cu înaintea în vârstă. După vârsta de 60 de ani, multe persoane încep să experimenteze țiuit în urechi. Acesta devine mai rău pe măsură ce persoana înaintează în vârstă.

De ce țiuie urechile: Probleme ale vaselor de sânge

Hipertensiunea arterială şi tensiunea arterială scăzută afectează vasele de sânge şi pot cauza zgomote în urechi. Bolile cardiovasculare pot afecta vasele de sânge din jurul urechilor şi acest lucru poate duce la ţiuit.

Acumularea de ceară în ureche

Ceara în exces, acumulată în ureche, poate duce la țiuit în urechi. În momentul în care blocajul este eliminat, țiuitul dispare. Tinitus temporar sau permanent apare atunci când se infectează urechea internă sau externă. Mai multe cauze pot conduce la o disfuncţie a trompei lui Eustachio: labirintita, otita medie, răceala, gripa şi alergiile.

Boli

Tulburări care provoacă zgomote în ureche pot fi: hipertiroidismul, hipotiroidismul, fibromialgia, diabetul, boala Meniere şi boala Lyme.

Medicamente

Chiar și unele medicamente pot afecta urechile și pot conduce la apariția țiuitului în urechi. Acestea sunt: aspirina, antibioticele, diureticele, chinina, clorochina şi unele medicamente pentru cancer. În cazul aspirinei, aceasta trebuie administrată în doze mari, pentru a provoca tinitus.

Probleme ale creierului

În cazuri rare, titnitusu poate fi provocat de o proeblemă gravă a creierului. Cauze potențiale sunt: tumori, leziuni la cap şi anevrisme cerebrale

De ce îmi țiuie urechile și ce tratament să urmez?

Dacă sunetul în urechi apare din cauza acumulării de ceară, aceasta trebuie îndepărtată. În cazul în care este vorba despre o infecție, ea trebuie tratată cu antibiotice. Dacă țiuitul este cauzat de zgomotul puternic, trebuie să te ferești de medii zgomotoase.

De asemenea, pot ajuta antihistaminicele, sedativele, medicamentele anti-vertij , unele medicamente anti-anxietate sau antidepresive. Unele persoane au fost ajutate de Lidocaină, un medicament folosit pentru un ritm cardiac anormal. Vitaminele şi mineralele, cum ar fi zincul şi magneziul, stimulează sistemul circulator şi ajuta la tratarea tinitusului.

Remedii naturale pentru ameliorarea țiuitului în urechi sunt: controlarea tensiunii arteriale, reducerea aportului de sare din produsele alimentare, acupunctura, tratamentul hipnotic și tratamentul pe bază de plante, cum ar fi Ginkgo Biloba. Acesta din urmă acţionează prin creşterea aportului de sânge la nivelul urechii interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025