Prima pagină » Sanatate » La psiholog » De ce timpul trece mai repede odată cu varsta? Știința are răspunsul
De ce timpul trece mai repede odată cu varsta? Știința are răspunsul

De ce timpul trece mai repede odată cu varsta? Știința are răspunsul

13 iun. 2020, 17:58,
în Sanatate

De ce timpul trece mai repede odată cu varsta? Cercetătorii americani dezvăluie un fenomen despre care știm cu toții: cu cât îți îmbătrânești, cu atât simți că zboară timpul mai repede. Se crede că originile fenomenului sunt încorporate în creierul nostru și sunt o reflectare a îmbătrânirii organului.

Ah, cum zboară timpul! Și cu cât trece mai mult, cu atât pare că trece repede. O accelerație ciudată a percepției noastre despre timp, iar cercetătorii au reușit să descopere originile, ascunse în inima creierului nostru.

De ce timpul trece mai repede odată cu varsta?

„Oamenii sunt adesea ingroziti ca zilele care păreau să dureze pentru totdeauna în tinerețe trec din ce in ce mai repede. Nu este faptul că sentimentele lor au fost mult mai profunde sau mai semnificative, ci pur și simplu că au fost tratate într-o explozie [de creier]”, explică Adrian Bejan, de la Duke University, din Carolina de Nord, în Statele Unite.

Într-o analiza în European Review, omul de știință dezvăluie într-adevăr că evoluția percepției noastre despre trecerea timpului este legată de încetinirea proceselor în timpul cărora se procesează imagini. O reflectare a îmbătrânirii cerebrale observabilă direct în arcana creierului nostru.

Pe măsură ce se maturizează, rețelele noastre de nervi și neuroni cresc într-adevăr și devin mai complexe, făcând calea parcursă de semnalele electrice care curg prin ele mai sinuoasa. Și pe lângă această călătorie din ce în ce mai complexă, căile de informații care ne traversează capetele sfârșesc, de asemenea, să se degradeze, adăugând astfel un pic mai mult obstacol în calea trecerii semnalelor electrice.

Același film, dar cu mai puține imagini

Imaginile mentale pe care creierul nostru le percepe și le procesează, prin urmare, ajung să fie într-un ritm mai lent. Drept dovadă, potrivit lui Adrian Bejan: ochii copiilor prezintă mișcări mult mai frecvente decât cele ale adulților. Un semn, potrivit lui, că ei percep și prelucrează informațiile în număr mai mare decât o fac bătrânii.

Ca un film din care am fi eliminat imagini, viața pare, așadar, să accelereze pe măsură ce îmbătrânim. „Mintea umană percepe o evoluție a timpului când imaginile percepute se schimbă. Prezentul este diferit de trecut, deoarece viziunea mentală s-a schimbat, nu pentru că ceasul cuiva începe să inceteze sa bata. Zilele păreau să dureze mai mult timp în tinerețe pentru că spiritul tânăr primește mai multe imagini într-o zi decât același spirit la bătrânețe”, conchide Adrian Bejan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025