Prima pagină » Cancan ultimă oră » De ce stau polițiștii pe rețelele de socializare. Aceștia „vânează” orice informație
De ce stau polițiștii pe rețelele de socializare. Aceștia „vânează” orice informație

De ce stau polițiștii pe rețelele de socializare. Aceștia „vânează” orice informație

19 nov. 2024, 23:45,
Redacția BZI în Cancan ultimă oră

Dark web, Facebook, Twitter, Instagram şi TikTok se numără printre sursele deschise accesate de către Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor (UCAI) din cadrul Poliţiei Române pentru monitorizarea activităţi suspecte şi colectarea informaţiilor despre grupuri infracţionale, alături de ştiri, reportaje şi analize care abordează probleme de siguranţă publică şi criminalitate.

Potrivit Poliţiei Române, UCAI colaborează cu instituţii din ţară şi străinătate în baza prevederilor legale, prin analiza datelor colectate şi evaluarea entităţilor considerate ameninţări la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice.

Activităţi de căutare specializată

Structura acordă suport analitic unităţilor Poliţiei Române, efectuează activităţi de căutare specializată, validare şi analiză a informaţiilor şi dezvoltă conceptul de conducere a muncii de poliţie pe bază de informaţii „intelligence led policing”.

„Având în vedere faptul ca UCAI reprezintă o unitate din cadrul Poliţiei Române, domeniile considerate ameninţări de Poliţia Română pot fi considerate următoarele: combaterea criminalităţii organizate, traficul de persoane, traficul de migranţi”, a declarat, pentru AGERPRES, comisarul de poliţie din cadrul Biroului de Analiză a Informaţiilor al Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, Vlad Olaru.

Analiză a informaţiilor,

UCAI efectuează activităţi de căutare specializată, validare şi analiză a informaţiilor, utilizând sursele deschise. Printre ele se pot regăsi platforme de socializare, forumuri online, dar şi materiale de presă alături de site-uri oficiale ale unor instituţii publice.

„UCAI utilizează diverse surse deschise pentru a obţine informaţii şi a îmbunătăţi activitatea de prevenire şi combatere a infracţionalităţii. Printre cele mai frecvent accesate surse deschise se numără: reţele sociale – platforme precum Facebook, Twitter, Instagram şi TikTok sunt folosite pentru a monitoriza activităţi suspecte şi a colecta informaţii despre grupuri infracţionale. Site-uri oficiale şi baze de date: informaţiile de pe site-urile guvernamentale, al agenţiilor internaţionale (de exemplu, Europol, Interpol) şi organizaţiilor non-guvernamentale. Media: articole de ştiri, reportaje şi analize care abordează probleme de siguranţă publică şi criminalitate. Forumuri şi platforme online: discuţii şi schimburi de informaţii în comunităţi online care pot oferi indicii despre activităţi ilegale. Studii şi rapoarte de cercetare: documente academice şi rapoarte care analizează tendinţele criminogene şi problemele de siguranţă publică. Surse locale: colaborarea cu comunităţile locale pentru a obţine informaţii despre activităţile suspecte. Pentru documentarea unor activităţi specifice pot fi colectate şi date din surse asociate Dark Web”, precizează specialistul din cadrul IPJ.

Desfăşurarea unei anchete

Informaţiile colectate din surse deschise de către structura specializată a Poliţiei Române se pot dovedi deosebit de importante în perspectiva desfăşurării unei anchete, având rolul de a indentifica, printre altele, un posibil suspect.

„Informaţiile colectate de către analiştii de informaţii din surse deschise şi platforme de socializare sunt extrem de importante pentru anchetele desfăşurate de poliţişti. Identificarea suspecţilor: postările şi interacţiunile de pe reţelele sociale pot oferi indicii despre identitatea suspecţilor sau despre activităţile lor. Monitorizarea comportamentului: analizând activitatea online, poliţia poate observa comportamente suspecte sau conexiuni între indivizi implicaţi în activităţi infracţionale. Strângerea de probe: postările, fotografiile sau videoclipurile pot fi folosite ca probe în cadrul unui proces. Prevenirea infracţiunilor: monitorizarea reţelelor sociale poate ajuta la identificarea tendinţelor criminogene şi la anticiparea unor posibile infracţiuni. Poliţia poate utiliza platformele de socializare pentru a comunica cu cetăţenii, a solicita informaţii şi a primi feedback”, arată analistul buzoian.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cui îi rămâne averea lui Felix Baumgartner, după decesul acestuia. Suma uriașă pe care o avea acesta în conturi
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Bulgarii ne transmit un mesaj înainte de a adopta EURO: Sperăm să vă alăturaţi acestui club VIP
Playsport.ro
Ce au văzut procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Evz.ro
Lovitură pentru Ungaria. Pierde o mare inverstiție
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Romina Gingașu a luat o decizie care i-a frânt inima și a schimbat relația cu Ferrari
Playtech.ro
Piedone a cedat, în fața DNA! Ce s-a întâmplat după audieri, șeful ANPC, de nerecunoscut
Dailybusiness.ro
Nicușor Dan, reacție după ce 60% dintre români spun că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun. „Mă îngrijorează profund”
RomaniaTV
Cui rămâne averea de 1 miliard de euro a lui Felix Baumgartner. Ce scrie în testament: Mihaela Rădulescu nu a primit nimic
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025