Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată cu un simptom destul de comun, durere sub coaste. Durerea în partea dreaptă a coastelor indică procese patologice, leziuni sau boli ale organelor interne situate sub diafragmă, în partea dreaptă a celor două coaste inferioare.
Durerea în această zonă este frecventă, deoarece organele vitale, nervii și vasele de sânge sunt situate acolo. Ficatul și vezica biliară, o parte a colonului și a duodenului, partea caudală a pancreasului, un rinichi și glanda suprarenală, precum și ansele esofagului subțire sunt „concentrate” aici. Se face distincția între formele acute și cele cronice în funcție de intensitatea lor. Natura durerii indică „vinovatul” apariției ei.
Durere sub coaste. Cum aceasta se face simțită și în ce moment al zilei aceasta se intensifică
Specialiștii împart mai multe tipuri de durere. Aceasta poate fi sâcâitoare în zona subcostală dreaptă, acută, sub formă de arsură, contondentă, înjunghiată, nocturnă și apăsătoare. De asemenea, mulți pacienți suferă de pulsație, senzație de strivire și de tragere.
Disconfortul apare brusc sau treptat din cauza unui stil de viață nesănătos. Durerea severă și intensă necesită asistență medicală imediată. În orice caz, dacă apar simptome nedorite, este mai bine ca pacientul să consulte un gastroenterolog sau un medic generalist.
Predominant, cauzele primare ale durerii sunt bolile tractului biliar și patologiile hepatice. Principalele condiții patologice sunt hepatita de diferite origini, ciroza, tumori maligne sau benigne, helmintiază, distrofia grasă și insuficiență hepatică. Multe persoane suferă de durere sub coaste din cauza unei otrăviri cu toxine, colelitiază, lipsa circulației din cauza bolilor cardiovasculare sau colită și infecții intestinale.
Printre bolile care provoacă apariția disconfortului este colecistita, boli de rinichi, fracturi costale, nevralgie intercostală, apendicită, ulcer și pancreatită. După care apare o durere în zona subcostală dreaptă.
Factorii care influențează dezvoltarea simptomului. La ce să fii atunci când simți acest deranj
Anumiți factori influențează dezvoltarea durerii. Pot apărea și alte simptome care sugerează anomalii în organism, cum ar fi greutate în stomac, greață, slăbiciune, scaune moi, apetit scăzut și febră. După o masă, producția de bilă și circulația prin tractul biliar este accelerată, fluxul sanguin către ficat este crescut și peristaltismul este intensificat. Prin urmare, consumul de alimente, în special de alimente grase și bogate, poate provoca dureri.
Există, de asemenea, o perturbare a organismului după un efort fizic semnificativ. Efortul intens, mai ales după o masă, va determina dureri intercostale. Stresul este un alt factor declanșator al durerii. În timpul sarcinii, mai ales în al treilea trimestru, durerea pe partea dreaptă nu este neobișnuită. Aceasta se datorează stazei biliare și dilatației tractului biliar. Administrarea de contraceptive hormonale poate provoca uneori o durere înjunghiată neplăcută la sfârșitul ciclului menstrual.
Durerea în partea dreaptă necesită o vizită la medic. Nu trebuie să vă automedicați, deoarece diferite tipuri de durere ascund probleme grave. Administrarea de analgezice înrăutățește starea pacientei și este vinovată de hemoragiile interne. Dacă simțiți disconfort în partea dreaptă, trebuie să apelați la un medic sau să mergeți singur la un spital pentru diagnosticare.
Este important să se identifice sursa care provoacă durere sub coaste. Se va face o ecografie, analize clinice de sânge și de urină și, dacă este necesar, o radiografie a zonei în cauză. Dacă este necesar, se va consulta un chirurg, un cardiolog, un endocrinolog și un neurolog. Odată ce diagnosticul este stabilit, terapia este efectuată de un specialist. Tratamentul se face de obicei cu medicamente.