Multe femei iubitoare de bijuterii sunt curioase cu ce se curăță argintul. Acest metal prețios este foarte popular în rândul femeilor, și nu numai. Bijuteriile din argint vin sub mai multe forme. Acestea pot fi simple, elegante sau strălucitoare și cu modele cât mai complexe și interesante. Fiecare persoană poate găsi o bijuterie de argint pe propriul plac. Argintul este popular și pentru faptul că este un metal accesibil.
Din păcate, aceste bijuterii au și un defect: se pot oxida în timp. Atunci când iau contact îndelungat cu oxigenul, umezeala sau cu alte substanțe care le pot dăuna, bijuteriile de argint se vor oxida cu siguranță. Dacă observați acest lucru la bijuteriile dumneavoastră preferate. nu trebuie să vă impacientați! Soluția nu este să vă aruncați prețioșii cercei, sau prețioasele inele, brățări. Există tot felul de soluții „naturale” preluate chiar din bătrâni, însă există și metode mai noi și mai puțin invazive. Argintul se poate curăța chiar foarte ușor.
Din ce cauză se oxidează argintul
Argintul reprezintă un aliaj metalic care este confecționat din 925‰ argint pur și 75‰ cupru. Atunci când argintul este pur în totalitate (1000‰ argint), acesta este mult prea maleabil. Într-o formă atât de moale, nu este potrivit pentru confecționarea bijuteriilor. Astfel, pentru a fi transformat în niște bijuterii minunate și elegante, argintul trebuie prelucrat împreună cu un alt metal (de obicei, este folosit cuprul) care îi oferă mai multă rigiditate.
Așadar, cuprul reprezintă motivul real pentru care bijuteriile din argint încep să se oxideze după o perioadă.
Pe lângă această situație, există bijuterii care pot fi cumpărate direct oxidate. Acestea sunt fabricate să arate în acest fel pentru a da impresia de bijuterii vintage (bijuteriile care ne aduc aminte de antichitate). Chiar și acest tip de bijuterie este foarte popular în rândul femeilor. Acesta oferă un farmec aparte și sunt de o eleganță foarte mare.
Procesul prin care bijuteriile se oxidează intenționat se numește „antichizare” sau „patinare” și este executat de specialiști care folosesc un oxid special.
Cu ce se curăță argintul: Metode de curățare a metalului prețios
Multe persoane cunosc metodele clasice învățate de prin bătrâni, însă specialiștii nu sunt deloc de acord cu ele. Primul nostru instinct poate fi să ne curățăm bijuteriile cu produsele pe care le găsim în casă, cum ar fi bicarbonatul sau detergenții de vase. Este foarte populară și metoda pastei de dinți sau cea care implică sare, oțet și/sau lămâie. Toate acestea pot deteriora argintul, iar dacă bijuteria are și pietre prețioase, riscul este cu atât mai mare!
Pe lângă aceste metode din popor, au apărut și câteva idei mai inventive de curățare a argintului, și anume, prin folosirea ketchup-ului sau a unor sucuri acidulate. Toate aceste produse care ne sunt la îndemână, pot fi tentante și chiar eficiente, însă sunt mult prea dure cu bijuteriile de argint și le pot produce daune ireparabile.
Una dintre cele mai simple și mai puțin invazive metode de a curăța argintul constă în folosirea unei cârpe delicate din bumbac. Trebuie să avem răbdare și să frecăm bijuteria ușor. Există și soluții profesionale care sunt chiar mai rapide și mai eficiente, cum ar fi lavetele îmbibate cu o substanță specială pentru curățare.
Multă lume consideră că știe cu ce se curăță argintul, însă s-ar putea să greșească. În ziua de azi, s-au găsit soluții mai eficiente și mai puțin invazive.