Prima pagină » WoW! » Sfaturi pentru casa si gradina » De ce se usucă vârful de la frunzele plantelor?
De ce se usucă vârful de la frunzele plantelor?

De ce se usucă vârful de la frunzele plantelor?

22 apr. 2020, 11:28,
în WoW!

Suntem siguri că aveți grijă de plantele din casa dumneavoastră. În creșterea și dezvoltarea acestora apar multe probleme. Plantele rezistente, care nu necesită o îngrijire specială pot să vă surprindă într-un mod neplăcut la fel ca și plantele exotice. Unele probleme indică necesitatea unei corecții minore a metodei de îngrijire, celelalte indică despre condițiile nefavorabile de întreținere și îngrijire a plantelor de interior în timp ce altele cer luarea unor măsuri serioase.

De cele mai multe ori, frunzele plantelor se usucă în întregime și se desprind de pe tulpină. În câteva zile, este posibil să apară frunze noi, dacă plantă este sănătoasă și are capacitatea de a se regenra. Dar când se usucă doar vârfurile frunzelor, afectând întreaga plantă, aceasta este o problemă care ține de umezeală pământului și de atmosfera din casă. O plantă care are vârfurile frunzelor uscate și arse este o plantă bolnavă, care are nevoie de îngrijiri.

De regulă, atunci când creșteți sau îngrijiți plantele de interior se întâlnește la prima vedere un neajuns decorativ – vârfurile frunzelor se usucă.

Dacă frunzele sunt maro și casante

Înseamnă că plantei îi este sete. Când decideţi să vă umpleţi apartamentul de plante este ca şi când aţi semna un contract de leasing pe viaţă, de data asta în privinţa udării lor. Povestea cu “eu am udat-o, dar ea tot s-a uscat” ne este destul de cunoscută. Tocmai pentru a evita acest lucru, specialiştii recomandă testarea solului cu degetul. Dacă acesta este uscat la o adâncime cât unghia atunci este cazul să udăm planta.

Şi atenţie solul trebuie să fie umed, nu inundat. Contrar obişnuinţei, trebuie să fim conştienţi că rădăcinile plantelor au nevoie şi de aer nu numai de apă. Prin urmare, trebuie să vă asiguraţi că, atunci când udaţi planta, pământul din jurul rădăcinii trebuie bine umezit, dar nu atât încât apa să stagneze în pământ. Dimpotrivă, trebuie ca solul din jurul acesteia să se poată usca până la următoarea udare.

Să încercăm să aflăm de ce se usucă vârfurile frunzelor plantelor de interior și cum să nu permiteți acestei probleme mici să devină mare.

Uscarea vârfurilor frunzelor nu întotdeauna duce la căderea frunzelor sau ofilirea lor, de regulă acest fenomen afectează doar 1% din suprafața frunzei. Dar chiar și așa, acest fenomen afectează frumusețea plantei. De acea nu ar trebui să ignorați această problemă, chiar dacă pare a fi sezonieră (de regulă are loc iarna). Poate pentru scăpa de această problemă veți avea nevoie doar de o ușoară corectare a condițiilor de îngrijire, dar dacă nu veți fi atenți și veți neglija cauza reală a apariției vârfurilor uscate, planta va fi afectată mai mult, iar lupta cu problema va dura.

Se usucă vârful frunzelor de Spathiphyllum

Primul pas – diagnosticarea completă. Atunci când vârfurile frunzelor plantei se usucă și apar pete întunecate pe vârfuri, majoritatea ne gândim la faptul că aerul este prea uscat. Umiditatea insuficientă a aerului este cea mai frecventă cauză a acestui fenomen, dar nu este singură. Diagnosticul greșit, excluderea din ipoteze a altor factori posibili se poate transforma într-o problemă mare.

Uscarea vârfurilor frunzelor plantelor interioare, înafară de umiditatea insuficientă a aerului este cauzată de următoarele motive:

  • apa lipsită de minerale, în special apa care conține metale grele și apă direct din robinet (vârfurile uscate în acest caz sunt arsuri de la săruri);
  • încălcarea nivelului confortabil de umiditate a substratului – prea multă sau deloc.
  • răspândirea dăunătorilor, ofilirea plantei infectate;
  • fertilizarea necorespunzătoare a plantei – excesul de nutrienți.
  • afectarea plantei de razele directe ale soarelui sau iluminarea prea puternică a plantelor care preferă umbra;
  • condiții prea calde, temperaturi ridicate ale aerului (în special în timpul iernii);

Se usucă vârful frunzelor lămâiului

Pentru a diagnostica corect cauza uscării frunzelor acestei plante trebuie să aveți o abordare responsabilă față de procesul de evaluare a stării plantei, în care este mai bine să aplicați metoda excepției:

  • trebuie să analizați cu atenția plată, pentru a depista dăunătorii și alte semne care stopează creșterea și dezvoltarea plantei;
  • un ghiveci prea mic este foarte dăunător, și dacă rădăcinile plantei nu au ieșit prin gaura de drenare;
  • determinați care este umiditatea substratului, cât de tare sunt uscate frunzele. Dacă este dificil să evaluați ”prin atingere” starea solului, cumpărați dispozitive speciale de la orice magazin specializat de flori, care va arăta cât de uscat este solul.
  • analizați regimul de fertilizare a plantei și comparați-l cu cel recomandat pentru o anumită plantă. La citrice, de exemplu, se usucă de obicei vârfurile frunzelor atunci când este un deficit de fier. În cazul majorității plantelor care nu înfloresc fertilizarea frecventă poate provoca probleme serioase în dezvoltarea și creșterea plantei, inclusiv și la stadiul incipient, care se manifestă prin uscarea vârfurilor frunzelor.

Dacă frunzele sunt galbene pe margini, diforme şi decolorate

Plantă este inundată. Experţii în grădinărit atribuie aspectul brusc de “ombre” unui efect de înecare a plantei. Fenomenul de supraîncărcare cu apă este principalul motiv pentru care plantele de apartament mor. Verificați ghiveciul plantei pentru a vă asigura că aceasta are parte de un drenaj adecvat. Un vas care nu are găuri în partea de jos ar putea însemna că prea multă apă stă ascunsă în solul plantei. Florile nu o duc bine când sunt udate punând apă în farfurioara-suport şi lăsând ghiveciul să băltească. Dacă aruncaţi restul de apă şi lăsaţi planta să respire şi prin orificiile de la baza ghiveciului, abia atunci totul este în regulă.

În fiecare sezon, bolile plantelor se modifică în funcție de capriciile vremii, dar dacă sunt descoperite din timp bolile pot fi ușor de controlat. Spre deosebire de insectele dăunătoare, agenții patogeni, problemele de cultivare sau dezechilibrele nutriționale, care sunt motive destul de vizibile şi uşor de identificat, există şi alţi factori care pot “îmbolnăvi” plantele despre care ne este mai greu să aflăm întrucât se dezvoltă la nivel microscopic (ciuperci, bacterii sau viruşi) şi, prin urmare, acestea pot suferi în tăcere.

Diagnosticarea unei boli se face într-o anumită ordine care, odată urmată, poate salva situaţia. În primul rând va trebui să identificaţi planta, adică să aflaţi cu ce soi aveţi de-a face, pentru a vă fi mai uşor să o trataţi. Dacă nu vă lămuriţi căutând imagini similare ale plantei pe Internet, poate că ar fi bine să cereţi ajutor specializat. Apoi, va trebui să o examinaţi cu mare atenţie, poate chiar ajutându-vă de o lupă, şi să ţineţi cont de orice element care vi se pare nelalocul lui în anumitele părţi afectate (frunze, tulpină, floare sau fruct).

Se usucă vârful frunzelor Dracaena Sander

Cum să rezolvați problema vârfurilor uscate a frunzelor? Măsurile obișnuite de igienă. Indiferent de rezultatele evaluării cauzelor, luați mai întâi măsuri generale de igienă:

  • este indicat să curățați solul de eventuale depuneri de sare: îndepărtați stratul alb de pe suprafața solului, înlocuiți stratul superior cu un substrat proaspăt și curat;
  • ștergeți frunzele de praf.
  • încercați să modificați umiditatea aerului, prin plasarea unui recipient cu apă sau a unor umidificatoare lângă plantă;

Aceste măsuri trebuie luate indiferent dacă ați depistat cauza și indiferent oricare ar fi ea. Deoarece chiar dacă plantă este infectată cu dăunători, o creștere a umidității va fi o măsură preventivă.

Dacă problema se manifestă pe plantele cu frunzele pubescente, care nu pot fi curățate de praf prin metode clasice, este mai bine să renunțați la curățarea și dușul plantelor.

Se usucă vârful frunzelor de Guzmania

Cel de-al doilea pas important este, în același timp și foarte important – îngrijirea individuală. Plantele de interior sunt diferite și au nevoie și de o îngrijire individuală. Nu puteți hidrata cu aceeași frecvență o orhidee, clorofit și cactus. Fiecare plantă trebuie să primească îngrijirea exactă de care are nevoie. Verificați strategia de îngrijire și asigurați-vă că respectați acest principiu. Dacă nu – trebuie să revedeți programul de îngrijire prin revizuirea informațiilor despre fiecare plantă.

Măsurile suplimentare depind direct de motivul uscării vârfurilor frunzelor

Ciocănirea ghiveciului este inutilă; măsurarea apei pierdute prin estimarea greutăţii sale, cere multă îndemânare. Cel mai simplu mod de a afla când să udaţi este şi cel mai bun. Priviţi suprafaţa – iarnă, săptămânal, vara, zilnic, dacă este posibil. Dacă suprafaţa este uscată şi prăfuită peste tot, udaţi dacă plantei îi trebuie în permanenţă compostul umed. Pentru celelalte plante, înfigeţi degetul arător în compost pe adâncimea unghiei. Dacă vârful degetului rămâne uscat, ghiveciul trebuie udat. Excepţiile cele mai importante sunt cactuşii şi suculentele, iarnă – dacă încăperea este răcoroasă nu le udaţi până când apar semne de zbârcire.

Dacă vârful frunzelor se usucă datorită calității apei

Dacă uscarea vârfurilor frunzelor plantei este determinată de calitatea apei, trebuie să schimbați modul obișnuit de hidratare a plantei.

  • verificați ce fel de apă este recomandată să folosiți pentru hidratarea plantei (probabil planta are nevoie de apă acidă sau foarte moale);
  • renunțați să utilizați apa din robinet, folosiți apă stătută în rezervoare (cel puțin 24 de ore, sau mai bine câteva zile). înainte de a udă plantele apă trebuie filtrată.
  • înlocuiți apa din robinet cu apa de ploaie, apa provenită din zăpada topită și fiartă.

Dacă vârfurile frunzelor se usucă din cauza hidratării necorespunzătoare

În cazul când problema este cauzată de modul greșit de hidratare și încălcarea nivelului confortabil de umiditate a substratului, acțiunile trebuie să fie diferite:

  • aflați despre preferințele plantei de interior;
  • compostul trebuie să fie umed, dar nu săturat de apă deoarece rădăcinile au nevoie de aer ca şi de apă. Unele plante au nevoie de o perioadă de uscare parţială intre udări, altele nu. Toate au nevoie de apă mai puţină în perioada de odihnă. Condiţiile de udare nu trebuie ghicite.
  • atât folosirea stropitorii, cât şi metoda imersiei îşi au adepţii săi şi ambele au avantaje. Procedeul cel mai bun pentru majoritatea plantelor este folosirea rapidă şi uşoară a stropitorii ca acţiune de rutină, iar pentru udări ocazionale, folosirea metodei imersiei, acolo unde se poate.
  • plante ca Saintpaulia, Gloxinia şi Cyclamen, cărora nu le place apa pe frunze sau pe coleţi, pot fi udate de jos în sus. Scufundaţi ghivecele în apă exact până la nivelul compostului şi lăsaţi-le să se îmbibe cu apă până când suprafaţa sclipeşte. Lăsaţi-le să se scurgă şi apoi aşezaţi ghivecele la locul de creştere a plantelor.
  • udarea nu trebuie să devină o rutină strictă, ca, de pildă, udarea ghivecelor în fiecare duminică. Intervalele corecte variază în limite largi – Busy Lizzie trebuie udată, zilnic, vara, Astrophytum nu trebuie udată toată iarna. Intervalele dintre udări pentru o anumită plantă variază, de asemenea, în funcţie de anotimp şi de condiţiile de creştere.

Se usucă vârful frunzelor de Anthurium

Dacă vârful frunzelor se usucă din cauza dăunătorilor. Dacă plantă este infectată cu dăunători, începeți o luptă complexă împotriva lor:

  • scoateți plantă din ghiveci și o creșteți separat.
  • luați fiecare frunză și o ștergeți cu un ameste de apă și săpun.
  • încercați să creșteți umiditatea din aer.
  • folosiți insecticide din comerț.
  • atunci când replantați în alt ghiveci planta de interior, trebuie să dezinfectați minuțios noul ghiveci;

Dacă vârful frunzelor se usucă din cauza unei încălcări a condițiilor de întreținere

Pe măsură ce temperatura şi intensitatea luminii cresc, şi nevoia de apă creşte. Plantele din ghivecele mici şi cele care nu au fost răsădite un timp, au nevoie de udări mai dese decât cele din vase mari sau decât cele care au fost recent răsădite. Plantele În ghivece din lut au nevoie de udări mai dese decât cele în ghivece de plastic; plantele în ghivece duble au nevoie de udări mai rare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025