Prima pagină » Sanatate » De ce se umflă ganglionii la gât? Afecțiunile care duc la inflamare

De ce se umflă ganglionii la gât? Afecțiunile care duc la inflamare

21 aug. 2024, 12:43,
în Sanatate

Dacă te întrebi de ce se umflă ganglionii la gât, ar trebui să știi că poate fi vorba de apariția unei afecțiuni. Cauzele sunt diverse, însă cea mai frecventă este o infecție virală.

Ganglionii limfatici joacă un rol important în capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor. Funcția lor de filtrare face ca infecția să nu ajungă în alte părți ale corpului. Totuși, de ce se umflă ganglionii la gât?

De ce se umflă ganglionii la gât

Cele mai comune cauze pentru care se umflă ganglionii la gât sunt infecțiile virale de tipul răceală, gripă, COVID-19, varicelă sau gastroenterită. Alte posibile cauze ale inflamării ganglionilor sunt: infecții ale urechii, abces dentar, pojar, streptococ, mononucleoza, infecții ale pielii, HIV, sarcoidoză, tulburări ale sistemului imunitar (lupus, artrita reumatoida), limfomul non-Hodgkin, cancer. Tuberculoza, sifilisul, toxoplasmoza și limforeticuloza benignă sunt alte cauze, însă mai puțin frecvente.

Inflamația ganglionilor poate fi acompaniată și de alte simptome precum: durere în ganglioni, secreții nazale, dureri în gât, febră și alte semne ale infecțiilor căilor respiratorii.

Pentru a afla cauza exactă, cel mai bine este să mergeți la medic pentru un consult. Cu atât mai mult dacă: ganglionii s-au umflat fără niciun motiv aparent, continuă să se mărească sau sunt prezenți timp de 2-4 săptămâni, se simt tari sau cauciucați, nu se mișcă dacă apeși pe ei, sunt însoțiți de febră persistentă, transpirații nocturne sau scădere în greutate inexplicabilă, dificultăți în înghițire sau dificultăți de respirație.

Dacă umflarea ganglionilor nu este tratată la timp, poate apărea un abces. Acesta reprezintă o colecție de puroi și duc la febră și stare generală de rău.

Cum previi inflamația

Pentru a preveni inflamația ganglionilor limfatici, trebuie să previi în primul rând apariția unei infecții. Astfel, igiena este foarte importantă. Aveți grijă să vă spălați corect pe mâini, cu apă și săpun. Nu uitați să vă spălați după ce folosiți transportul în comun, după ce mergeți la toaletă, după ce atingeți suprafețe comune și înainte de a mânca.

Deși multă lume neglijează asta, deosebit de important este și să dezinfectăm obiectele pe care le atingeți cel mai des, precum telefonul mobil, cheile, clanțele, întrerupătoarele, tastatura, mouse-ul.

Evită pe cât posibil oamenii bolnavi. Dacă totuși nu puteți, purtați o mască atunci când intrați în contact cu aceștia. De asemenea, trebuie să ai grijă de sistemul imunitar și să consumați fructe și legume proaspete, să evitați zahărul adăugat, prăjelile, grăsimile animale și alcoolul. Încercați să faceți mișcare frecvent, cel puțin 150 de minute pe săptămână. Totodată, aveți grijă la programul de somn. Un adult are nevoie de 6-8 ore somn pe noapte.

Umflarea ganglionilor nu trebuie să vă îngrijoreze imediat. Această problemă este una care dispare odată ce este tratată. Totuși, trebuie să urmăriți simptomele pentru posibilitatea în care trebuie să ajungeți la medic.

În unele cazuri, ganglionii se micșorează de la sine și nu necesită un tratament specific. În alte cazuri, medicul e nevoit să monitorizeze evoluția sau involuția. Acesta va prescrie o medicamentație în funcție de mai mulți factori. Astfel, dacă vă întrebați de ce se umflă ganglionii la gât, medicul este cel mai în măsură să vă analizeze simptomele și să vă dea un răspuns concret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`