Prima pagină » Stiri si curiozitati » De ce se sfărâmă pâinea făcută în casă: Trucuri care te ajută să ai o pâine reușită

De ce se sfărâmă pâinea făcută în casă: Trucuri care te ajută să ai o pâine reușită

13 apr. 2021, 10:14,
în Stiri si curiozitati

În comerț se găsesc multe sortimente de pâine, însă chiar și așa din ce în ce mai multă lume alege să-și facă pâinea în casă. Una dintre problemele cu care se confruntă aceștia este de ce se sfărâmă pâinea făcută în casă. Pentru a evita asta, trebuie avut grijă la mai multe aspect care țin de procesul de fabricare.

Defectele pot fi cauzate de calitatea materiilor prime sau de greșeli apărute la un moment dat al procesului tehnologic, la frământare, turnare sau coacere. De asemenea, defectele pâinii pot fi cauzate de microorganisme.

Sfărâmarea pâinii de casă poate fi cauzată și de temperatura prea ridicată a aluatului frământat, umiditatea scăzută a acestuia sau de o scădere bruscă a temperaturii în perioada de coacere.

De ce se sfărâmă pâinea făcută în casă: Cele mai frecvente cauze

Fărămițarea pâinii făcute în casă poate fi cauzată de un timp de fermentare insuficient, aluatul neavând timp să aibă aciditatea necesară.

Dacă făina are insuficient gluten sau capacitate redusă de retenție a apei atunci proprietățile de coacere ale făinii sunt mai mici. În asemenea situații, se recmoandă folsoirea de amelioratori.

O altă cauză a fărămițării pâinii de casă este umiditatea insuficientă a aluatului. Potrivit specialiștilor, acest lucru se poate întâmpla din cauza excesului de apă din aluat. Făina cea mai indicată pentru pâine este cea 650, denumită şi „bread flour”, o făină cu un conţinut ridicat de proteine (12-14%). Aluatul din această făină, cu cea mai bună consistență, se formează la o umiditate de 41,3%, potrivit specialiștilor. Când conținutul de umiditate al aluatului se depărtează de această valoare, atunci automat apar problem legate de calitatea pâinii.

Lipsa de gluten din făină poate duce la fărămițarea pâinii de casă. Glutenul leagă aluatul și ajută drojdia să-l crească, făcându-l mai pufos și mai elastic. Această problem poate fi rezolavtă foarte ușor. În cazul în care nivelul de gluten din făină este redus, atunci mai trebuie adăugat separat.

Sfărâmarea pâinii de casă poate fi cauzată și de conținutul scăzut de grăsime. Din această cauză, pâinea se usucă mai repede și se sfărâmă mai ușor. Pentru a scăpa de această problemă, puteți adăuga 2-3 linguri de ulei vegetal. Dacă n uaveți ulei vegetal, puteți apela și la o margarină care conține grăsime potrivit standardelor. Un conținut echilibrat de grăsime poate crește elasticitatea aluatului și astfel pâinea n use mai fărămițează.

Alte cause ale sfărâmării pâinii de casă: Coacerea, răcirea și păstrarea

Temperatura de coacere a pâinii este extreme de improtantă pentru caliattea produsului final. Tocmai de aceea este foarte important să știți cum se comport cuptorul sau aparatul în care coaceți pâinea. Setarea unei temperature mai mari poate duce la uscarea pâinii și facilitate apariției firimițării pâinii de casă.

Pentru a preveni acest rezultat, este recomandat să selectați un mod cu un proces de coacere mai scurt.

După coacere, pâinea trebuie pusă pe un grătar la răcit. Dacă este lăsată pentru o perioadă mai mare de timp la răcit, aceasta se va usca și se va sfărâma. Pentru asta, se recomandă să acoperiți pâinea fierbinte cu un prosop de bumbac curat.

O altă problemă poate să apară legat de modul modul păstare a pâinii. În cazul în care aerul din cameră este uscat, puteți înfășura pâinea de casă într-o folie de plastic sau să o puneți într-o pungă de plastic. Dacă veți alege să păstrați pâinea în frigider, atunci perioada va crește, însă apare riscul pierderii umidității.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
observatornews.ro
Ilie Bolojan şi-ar putea aduce city managerul în Guvern. Numele de miniştri vehiculate: Birchall, Cioloş sau Drulă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Perioadă stresantă pentru această zodie. Trebuie atenție la tot pasul
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`