În comerț se găsesc multe sortimente de pâine, însă chiar și așa din ce în ce mai multă lume alege să-și facă pâinea în casă. Una dintre problemele cu care se confruntă aceștia este de ce se sfărâmă pâinea făcută în casă. Pentru a evita asta, trebuie avut grijă la mai multe aspect care țin de procesul de fabricare.
Defectele pot fi cauzate de calitatea materiilor prime sau de greșeli apărute la un moment dat al procesului tehnologic, la frământare, turnare sau coacere. De asemenea, defectele pâinii pot fi cauzate de microorganisme.
Sfărâmarea pâinii de casă poate fi cauzată și de temperatura prea ridicată a aluatului frământat, umiditatea scăzută a acestuia sau de o scădere bruscă a temperaturii în perioada de coacere.
De ce se sfărâmă pâinea făcută în casă: Cele mai frecvente cauze
Fărămițarea pâinii făcute în casă poate fi cauzată de un timp de fermentare insuficient, aluatul neavând timp să aibă aciditatea necesară.
Dacă făina are insuficient gluten sau capacitate redusă de retenție a apei atunci proprietățile de coacere ale făinii sunt mai mici. În asemenea situații, se recmoandă folsoirea de amelioratori.
O altă cauză a fărămițării pâinii de casă este umiditatea insuficientă a aluatului. Potrivit specialiștilor, acest lucru se poate întâmpla din cauza excesului de apă din aluat. Făina cea mai indicată pentru pâine este cea 650, denumită şi „bread flour”, o făină cu un conţinut ridicat de proteine (12-14%). Aluatul din această făină, cu cea mai bună consistență, se formează la o umiditate de 41,3%, potrivit specialiștilor. Când conținutul de umiditate al aluatului se depărtează de această valoare, atunci automat apar problem legate de calitatea pâinii.
Lipsa de gluten din făină poate duce la fărămițarea pâinii de casă. Glutenul leagă aluatul și ajută drojdia să-l crească, făcându-l mai pufos și mai elastic. Această problem poate fi rezolavtă foarte ușor. În cazul în care nivelul de gluten din făină este redus, atunci mai trebuie adăugat separat.
Sfărâmarea pâinii de casă poate fi cauzată și de conținutul scăzut de grăsime. Din această cauză, pâinea se usucă mai repede și se sfărâmă mai ușor. Pentru a scăpa de această problemă, puteți adăuga 2-3 linguri de ulei vegetal. Dacă n uaveți ulei vegetal, puteți apela și la o margarină care conține grăsime potrivit standardelor. Un conținut echilibrat de grăsime poate crește elasticitatea aluatului și astfel pâinea n use mai fărămițează.
Alte cause ale sfărâmării pâinii de casă: Coacerea, răcirea și păstrarea
Temperatura de coacere a pâinii este extreme de improtantă pentru caliattea produsului final. Tocmai de aceea este foarte important să știți cum se comport cuptorul sau aparatul în care coaceți pâinea. Setarea unei temperature mai mari poate duce la uscarea pâinii și facilitate apariției firimițării pâinii de casă.
Pentru a preveni acest rezultat, este recomandat să selectați un mod cu un proces de coacere mai scurt.
După coacere, pâinea trebuie pusă pe un grătar la răcit. Dacă este lăsată pentru o perioadă mai mare de timp la răcit, aceasta se va usca și se va sfărâma. Pentru asta, se recomandă să acoperiți pâinea fierbinte cu un prosop de bumbac curat.
O altă problemă poate să apară legat de modul modul păstare a pâinii. În cazul în care aerul din cameră este uscat, puteți înfășura pâinea de casă într-o folie de plastic sau să o puneți într-o pungă de plastic. Dacă veți alege să păstrați pâinea în frigider, atunci perioada va crește, însă apare riscul pierderii umidității.