Prima pagină » National » De ce se sculptează dovlecii de Halloween? Detalii pe care sigur nu le știai

De ce se sculptează dovlecii de Halloween? Detalii pe care sigur nu le știai

30 oct. 2024, 13:46,
Redacția BZI în National

Sărbătoarea de Halloween, împrumutată din tradiția americană, a câștigat rapid popularitate și în România, unde tot mai mulți oameni se bucură de acest eveniment prin obiceiul sculptării dovlecilor. De ce sculpează dovleceii de Halloween puțini știu.

Ca un fapt divers, New York City a fost clasificat drept cel mai sinistru oraș de Halloween din Statele Unite, potrivit unui nou sondaj. Deși celebra paradă de Halloween atrage mulțimi impresionante, cercetătorii au evaluat și alți factori: prezența caselor bântuite, parcuri de distracții tematice, cinematografe dedicate filmelor de groază, magazine de costume și bomboane, precum și activitatea online. Se pare că locuitorii orașului, celebru pentru „Ghostbusters,” caută mai frecvent „petreceri de Halloween” și alte termeni similari pe Google decât oricare alt oraș din țară.

De ce se sculptează dovlecii de Halloween?

Dacă te întrebi de ce se sculptează dovleceii de Halloween trebuie să știi de unde a pornit această tradiție importată de câțiva ani și de români. Despre dovleacul sculptat şi luminat se spune că reprezintă Lanterna lui Jack (Jack o’Lantern). Legenda irlandeză a Lanternei lui Jack (Jack o’Lantern) povestește despre un personaj pe nume Jack, cunoscut pentru lăcomia sa și obiceiurile sale rele. Jack era un farsor iscusit, care și-a permis să-l provoace chiar și pe Diavol, reușind să-l păcălească să urce într-un măr, după care a blocat coborârea acestuia înconjurând copacul cu cruci. În final, Jack l-a eliberat doar după ce a obținut promisiunea că sufletul său nu va ajunge în iad după moarte.

Din această legendă provine tradiția întrebării „Trick or Treat?” folosită de colindătorii de Halloween, care le sugerează gazdelor că, în lipsa unor dulciuri, ar putea primi o farsă în schimb.

Pe măsură ce Halloween-ul a evoluat, simbolurile, obiectele decorative și costumele au devenit tot mai variate, cu numeroase magazine dedicate acestora. Majoritatea mențin temele clasice, precum moartea, ocultismul, răul și monștrii din legende. În multe locuri, sărbătoarea este marcată prin petreceri organizate în vinerea și sâmbăta dinaintea datei de 31 octombrie. În ceea ce privește România, în ultimii ani s-au promovat intens diverse locuri turistice în care călătorii să își petreacă seara de Halloween. De exemplu în urmă cu 2 ani s-a creat o isterie națională referitor la vizita pe care Elon Musk ar vrea să o facă în țară, în Bran, pentru a sărbători Halloween.

Cum a apărut Haloween?

În secolul al IX-lea, creștinismul occidental a stabilit Ziua Tuturor Sfinților pe 1 noiembrie, urmată de Ziua Tuturor Sufletelor pe 2 noiembrie. Cu timpul, cele două sărbători s-au îmbinat, iar în secolul al XIX-lea tradițiile lor s-au contopit, dând naștere sărbătorii cunoscute astăzi sub numele de Halloween.

Originea acestei sărbători se regăsește în celebrarea păgână celtică Samhain, considerată Anul Nou celtic, ce marca a opta lună plină de la echinocțiul de primăvară. Potrivit tradițiilor celtice, în perioada Samhain, granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți se subția, permițând comunicarea cu spiritele celor dispăruți.

Sărbătoarea Halloween a ajuns în America de Nord odată cu valul de emigranți irlandezi. În alte părți ale lumii, data Halloween-ului poate varia, cum este în Suedia, unde se celebrează în prima sâmbătă din noiembrie. Termenul „Halloween” provine din expresia engleză „All Hallows’ Even”, adică Seara Tuturor Sfinților. În anumite locuri, evenimentul este marcat prin parade și costume colorate. Dovlecii de Halloween se sculptează în diverse forme care mai de care mai creative. Lăsăm în GALERIA FOTO modele de dovlecei pe care le poți face chiar tu.

 

 

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Playtech.ro
Răsturnare uluitoare de situaţie! Mihaela Rădulescu a povestit cum a murit, de fapt, Felix: 'Cu mine strigând...
observatornews.ro
Mihaela Rădulescu, mesaj sfâșietor după moartea lui Felix Baumgartner: "Felix, noi eram...iubire"
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Evz.ro
Bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Trecut agitat pentru vedetă
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Pensii private 2025: cum se calculează impozitul de la 1 august. Calcul concret pentru sumele încasate
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Felix Baumgartner a spus 3 cuvinte înainte să moară!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025