Prima pagină » Culinar » De ce se întăresc găluștele de griș: Trucuri folosite de bunica pentru un gust desăvârșit!

De ce se întăresc găluștele de griș: Trucuri folosite de bunica pentru un gust desăvârșit!

12 oct. 2021, 14:47,
în Culinar

Oricine a mâncat măcar o dată supă de găluște, făcută ca la bunica casă și a apreciat cât de pufoase și delicioase sunt găluștele. Pentru a cest gust desăvârșit bunica avea câteva trucuri pe care le folosea, știind de ce se întăresc găluștele de griș și cum să obții formula perfectă.

Supa cu găluște de griș, ca la bunica, are o rețetă extrem de simplă și poate fi făcută de orice gospodină acasă, chiar dacă nu are experiență temeinică în arta culinară.

farfurie cu supa cu galuste de gris

De ce se întăresc găluștele de griș: Secretele unei texturi pufoase

Pentru a face găluște pufoase, bunica freacă ouăle cu ulei și cu sare, apoi adăuga grișul în ploaie, până ajungea la consistența unei smântâni groase.

Un alt secret al bunicii era acela că punea găluștele în supă cu o lingură încălzită, nu cu una rece.

Pentru supa cu găluște de griș, bunica folosea 500 g tacâmuri de pasăre, un morcov, o rădăcină de păstârnac, o rădăcină mică de țelină, o ceapă, o foaie de dafin, o legătură de pătrunjel, sare și piper.

farfurie cu supa cu galuste de gris

Pentru găluște, bunica avea nevoie de 2 ouă, 7 linguri de griș, o lingură de ulei și sare.

Mai întâi, bunica fierbea tacâmurile aproximativ 10 minute, până când se ridica spuma în oală. Atunci, bunica aduna spuma și adaugă legumele curățate și tocate bucăți mari, dafinul și codițele de pătrunjel.

Pe urmă, stabilea gustul punând sare și piper și mai lăsa să fiarbă până când legumele și carnea erau pătrunse.

farfurie cu supa cu galuste de gris

Cum se fac găluște de griș pufoase

Între timp, bunica freca ouăle cu ulei și cu sare, apoi adăuga grișul în ploaie, până ajungea la consistența unei smântâni groase. Cu o lingură încălzită în supă, bunica lua din compoziție și adăuga găluștele în supă.

Pe urmă, acoperea oala și lăsa la fiert maximum 10 minute, la foc mic, apoi oprea focul.

Înainte de servire, bunica obișnuia să pună niște pătrunjel proaspăt.

farfurie cu supa cu galuste de gris

Beneficiile găluștele din griș

Pe lângă gustul extraordinar al supei cu găluște cu griș, trebuie știut faptul că grișul nu are forte multe calorii și aduce mai mutle beneficii organismului.

Astfel, o ceașcă de griș are aproximativ 150 de calorii, reprezentând 12% din necesarul zilnic de calorii al unui copil și 8% din necesarul unui adult.

Mare parte din calorii provin din conținutul de carbohidrați din grâu. Acești carbohidrați reprezintă o sursă bogată de energie și sunt necesari organismului.

O porție de găluște din griș conține 5,3 grame de proteine, elemente nutriționale esențiale pentru mușchi și pielea omului.

Mai mult, grișul este foarte pentru copii deoarece nu le determină o creștere prea mare în greutate și nu le pune sănătatea în pericol.

De asemenea, grișul se digeră încet, prelungind astfel senzația de sațietate, prevenind astfel mâncatul excesiv. Grișul îmbunătățește funcția rinichilor datorită conținutului de potasiu și reprezintă o sursă foarte bună de vitamina E și grupa de vitamine B.

În griș se mai găsesc fosfor, zinc și magneziu, minerale benefice pentru sănătatea oaselor și a sistemului nervos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`