Prima pagină » Medical » Diverse » De ce se innegresc dintii
De ce se innegresc dintii

De ce se innegresc dintii

19 apr. 2019, 10:38,
în Medical
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:86269;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Dintii negri pot fi un semn al degradarii smaltului sau al unor carii care ar trebui tratate cat mai curand posibil. Cu toate acestea, dintii negri pot fi, de asemenea, rezultatul pigmentarii. Diferitele alimente si bauturi pot lasa in urma un pic de pigment, cauzand innegrirea dintilor. Dintii isi datoreaza culoarea cantitatii mari de calciu din stratul exterior al dintilor, cunoscut sub numele de smalt. In timp, ceea ce mancam si bem poate duce la colorarea dintilor, care iau nuante galbui, gri, negru. 

Dintii se innegresc din cauze extrinseci si intrinseci. Cauzele externe ale dintilor care duc la innegrirea dintilor pot include: deteriorarea smaltului, pete, acumularea de tartru. Unele cauze directe de colorare a dintilor includ: consumul frecvent de alimente inchise la culoare, cum ar fi cafeaua si ceaiul; unele medicamente – de exemplu, suplimentele de fier lichid; anumite paste de dinti si ape de gura; tutunul; coroane dentare si umpluturi realizate cu sulfura de argint.

Cauze intrinseci. Dintele poate sa apara negru daca este deteriorat din interior. Cele mai frecvente cauze in aceste cazuri sunt degradarea smaltului sau cariile. Daunele incep din interior si se propaga spre  suprafata. Culoarea neagra a dintelui poate sa apara mai intai in pete si, eventual, sa acopere intregul dinte daca este lasata netratata.

Simptome. Nu este normal ca un dinte sa se schimbe rapid de la o nuanta alba la una gri-negru. O persoana va observa de obicei alte semne inainte ca dintele sa devina negru. In unele cazuri poate sa apara o pata maro sau gri, iar cu timpul, petele maronii pot deveni negre. In alte cazuri, dintii pot dezvolta puncte mici care apar negre. Aceste puncte mici apar adesea in apropierea gingiei, ceea ce este un eveniment comun la copiii care au dinti negri.

Atunci cand tartrul este cauza, o persoana va observa, probabil, colorarea neagra pe exteriorul molarilor sau in interiorul dintilor din fata. Tartarul va continua sa se acumuleze daca nu este indepartat. In aceste cazuri, pot aparea cariile, deoarece smaltul se degradeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *