Monturile de la picioare denumite medical „Hallux Valgus”, reprezintă devierea degetului mare de la picior spre exterior. Pe lângă latura inestetică, acestea cauzează și durere. Monturile afectează mai mult femeile decât bărbați, iar de cele mai multe ori cauza este determinată de tipul de pantofi pe care femeile îl poartă.
Deformările inestetice și dureroase care apar la degetele mari ale picioarelor afectează mai ales femeile. Odată formate, monturile continuă să se agraveze până la apariția deformărilor articulațiilor. Există mai mult de 10 tehnici chirurgicale care te ajută să scapi definitiv de monturi, dar, până a ajunge la operație, poți încerca și tratamente conservatoare.
De ce se formează monturile la picioare și cum scapi de ele
Monturile de la picioare sunt pe cât de inestetice, pe atât de dureroase. Ele se formează prin deplasarea progresivă a primului os metatarsian către interiorul piciorului. Această divere din poziția normală forțează degetul mare al piciorului să se deplaseze în sens invers, către celelalte degete, pe care le împinge și le deformează în timp.
Problema nu este, așadar, a degetului mare, ci are legătură cu deplasarea primului os metatarsian. Multe monturi evoluează până la apariția unor deformări ale articulațiilor și arhitecturii piciorului, precum degetul în ciocan, unghiile încarnate sau pielea îngroșată.
Contrat unor convingeri, monturile nu sunt excrescențe sau tumori care pot fi extirpate. Ele nu sunt nici oase sau cartilaje care au crescut și s-au format pe lângă cele care fac parte din anatomia normală a piciorului.
Primele simptome ale monturilor sunt durerile. Ele sunt urmate de dificultăți la mers, inflamație și răni la baza degetului. La baza factorilor care duc la apariția monturilor sunt, pe de o parte istoricul familial de monturi sau asocierea unor afecțiuni, precum artrita reumatoidă, dar și tipul constituțional al piciorului (picior plat, haluce foarte lung), sexul feminin, obezitatea, traumatisme la nivelul piciorului sau purtarea de încălțăminte prea strâmtă ce duce la modificarea arhitecturii picioarelor.
Tratament pentru monturi fără operație
Protocolul de tratament în cazul monturilor se decide în funcție de stadiul de evoluție al bolii, care se stabilește în urma examenului clinic și al celui radiologic. Inițial, se începe cu tratament conservator. Tratamentul pentru monturi fără operație presupune următoarele: schimbarea tipului de încălțăminte purtat; medicație antiinflamatoare; purtarea de orteze și evitarea ortostatismului prelungit.
De asemenea, trebuie avută în vedere o normalizare a greutății corporale și gestionarea bolii de bază care a dus la apariția monturilor. Suplimentar, se prescrie un potocol de tratament pentru atenuarea durerilor dacă acestea sunt puternice și antiinflamatoarele nu sunt suficiente.
Primul pas este să eviți presiunea de la nivelul picioarelor purtând încălțăminte potrivită. Optează pentru pantofi cu talpă lată și flexibilă care suțin piciorul. Spațiul de la vârf trebuie să fie suficient pentru a nu apăsa pe monturi. Poți opta pentru sandale, pantofi sport sau pantofi din piele moale.
Tocurile pantofilor nu ar trebui să depășească 2,5 cm. De asemenea, poți folosi plasturi cu gel speciali pentru monturi la picioare, disponibili în farmacii. Asigură-te însă că pantofii sunt suficient de largi încât să aibă loc plasturii.
Dacă monturile sunt inflamate și dureroase, pot ajuta băile calde, compresele cu gheață și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum este aspirina. Ultrasunetele și masajul pot oferi, de asemenea, o oarecare ameliorare, potrivit medicului ortoped. Atunci când tratamentele conservatoare se dovedesc insuficiente și când durerea persistă la nivelul montului, este necesară să se intervină chirurgical.
Scopul intervențiilor este de a corecta devierea și de a reduce astfel durerea, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și pentru a nu mai avea monturi la picioare.