Prima pagină » Sanatate » De ce se formează coji în urechi. Ce se află în spatele acestui inconvenient
De ce se formează coji în urechi. Ce se află în spatele acestui inconvenient

De ce se formează coji în urechi. Ce se află în spatele acestui inconvenient

27 dec. 2023, 10:28,
în Sanatate

Chiar dacă poate fi incomod, cojile în urechi sunt o neplăcere întâlnită destul de frecvent. Acestea pot avea mai multe cauze, de la puncte negre la infecții bacteriene. În cele mai multe cazuri, cojile în urechi nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă sunt recurente sau însoțite de cruste, durere sau sângerare, te sfătuim să iei în considerare o programare la medic. Dacă suteti interesați să aflați de ce se formează coji în urechi, citiți în continuare.

De ce se formează coji în urechi. Posibile cauze

Cojile în urechi pot fi un semn al diferitelor afecțiuni medicale. Cojile recurente sau rănile care nu se vindecă de la sune ar trebui consultate de un medic. Se descurajează autodiagnosticarea sau scărpinatul cojilor. Afecțiuni cronice ale pielii precum psoriazisul, eczema și dermatita seboreică pot duce la urechi uscate și iritate. Fiecare afecțiune are simptome distinctive și poate necesita un tratament diferit.

Găurile în urechi făcute recent pot fi predispuse infecțiilor. Simptomele includ sângerare, puroi sau scurgeri, durere, roșeață și umflarea zonei. Este important să se pună accent pe igienizarea constantă a zonei pentru a preveni înrăutățirea simptomelor și a infecției.

Psoriazisul este o tulburare a sistemului imunitar care cauzează probleme ale pielii, cum ar fi mâncărime, pete uscate și roșeața. Petele uscate pot sângera, în special dacă sunt zgâriate. Nu există tratament, dar produse precum unguentele sau cremele topice pot ajuta la ținerea sub control a simptomelor.

Eczema este o tulburare dureroasă a pielii care poate afecta urechea, cauzând uscăciune, durere și descuamarea pielii. Poate duce la umflături și mâncărime ce poate fi ușor exacerbată prin zgâriere. Tratamentul implică unguente și medicamente topice.

Uneori  în ureche se pot forma puncte negre, iar extragerea necorespunzătoare a acestora poate provoca o infecție. Drept urmare a extragerii acestora se poate forma o coajă care se poate irita în timp. Extragerea punctelor negre din urechi nu este recomandată, iar cel mai bine este să apelați la servicii medicale profesionale dacă apare vreun disconfort.

Iritația provocată de căldură poate provoca formarea de coji în jurul urechii din cauza glandelor sudoripare blocate. Simptomele includ mâncărime, iritație, umflături, cruste/piele descuamată și roșeață. Tratamentul implică menținerea uscată a zonei afectate, iar în cazuri severe, ar putea fi necesară medicamentația.

Cancerul la ureche, deși rar întâlnit, poate afecta pielea urechii externe. Persoanele cu infecții cronice ale urechii sunt mai expuse riscului. Simptomele includ piele acoperită de coji, răni care produc lichid excesiv, țesut cutanat texturat și de o nuanță întunecată, durere, pierderea auzului și slăbirea mușchilor feței.

Tratament și prevenire

Tratamentul depinde de cauză. Dacă de vină sunt factorii de mediu, puteți încerca diverse remedii la domiciliu. Hidratarea este crucială, iar diferite produse precum unguentele, cremele sau loțiunile pot fi utilizate în funcție de preferință. Produsele topice fără prescripție medicală cu acid lactic sau uree pot fi benefice pentru pielea foarte uscată sau descuamată.

Este încurajată trecerea la produse de îngrijire personală mai blânde și evitarea iritanților pentru combaterea mâncărimii.
Uscăciunea și iritația pot fi prevenite prin utilizarea unui umidificator, evitarea apei fierbinți, utilizarea de produse de curățare blânde, hidratarea, protecția împotriva soarelui, purtarea unor haine din fibre naturale și evitarea alergenilor precum nichelul.

Pentru a afla cu exactitate de ce se formează coji în urechi este recomandat consultarea unui medic, în special dacă tratamentul la domiciliu nu este eficient sau dacă apar alte simptome îngrijorătoare, deoarece ar putea exista o afecțiune cronică subiacentă a pielii. Detectarea precoce a acestor neregularități poate influența succesul tratamentului recomandat de medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
09 august 2024
09 august 2024