Prima pagină » WoW! » Sfaturi pentru casa si gradina » De ce se bat cuie în copaci – mit sau realitate? Sfatul grădinarului
De ce se bat cuie în copaci - mit sau realitate? Sfatul grădinarului

De ce se bat cuie în copaci – mit sau realitate? Sfatul grădinarului

04 nov. 2020, 11:36,
în WoW!

Cu siguranţă, ai văzut prin unele livezi cuie înfipte în pomi. Este o practică veche, de pe vremea când bunicii nu aveau la îndemâna tot felul de tratamente, substanţe chimice, fertilizanţi foliari sau foarfece de tuns. Bunicii aveau un scop bine gândit. Aşadar, de ce se bat cuie în copaci?

Când se bătea un cui într-un pom, trebuie folosit un cui ruginit. Astfel se asigura aportul de fier pentru acel copac. Bunicii aplicau metoda cu precădere în cazul pomilor fructiferi ajunşi la o vârstă destul de mare, care nu mai dădeau rod că înainte. Cuie se băteau în meri, nuci, peri şi pruni.

Cum se bate cuiul în copac?

Pentru că tehnică să dea rezultat cu adevărat, trebuie să baţi cuiul în trunchi, iar la câţiva centimetri de el să mai înfigi unul sau două. Baga cuiul pe jumătate în trunchiul pomului, pentru că partea rămasă în exterior să continua să ruginească. Se spune că acest aport de fier face ca pomii să dea rod mai mult anul ce vine.
Bineînţeles, exista riscul să se îmbolnăvească pomul. De aceea se recomanda sterilizarea cuiului, iar apoi tratarea scoarţei fie cu var, fie cu piatră vânătă. De altfel, cu zeamă bordeleză, făcută din piatră vântă, se asigură rod bogat de tomate.

Soluţii ecologice pentru rod bogat

Teoretic, pomii nu sunt afectaţi dacă baţi un cui în scoarţă, întrucât au mecanism de autovindecare. Produc ţesut cicatriceal vegetal, izolând corpul străin. Iată şi alte metode de ţinut minte, dacă nu îţi place ideea de a bate cuie în copaci:

  • o metodă mai uşor de suportat de pomi ar consta în udarea lor cu apă în care au fost ţinute şuruburi şi cuie ruginite;
  • introducerea în groapă, odată cu plantarea pomului, a unei bucăţi de fier gata ruginit. Aceasta asigura aportul de fier direct în sol;
  • dizolvă 2 linguri de sare amară în 250 ml de apă şi pulverizează frunzele pomului, timp de două săptămâni, începând din momentul înfloririi şi până când se încheie rodirea;
  • când plantezi pomul, în groapa făcută toarnă apa de cocos. Este eficientă pentru dezvoltarea rădăcinilor, întrucât are un conţinut ridicat de minerale.

Știai că… există blestemul nucului? Se spune că cine îl plantează va muri atunci când pomul va ajunge la grosimea gâtului omului care l-a pus în pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`