Prima pagină » Lifestyle » De ce sângerează nasul și cum se poate opri
De ce sângerează nasul și cum se poate opri

De ce sângerează nasul și cum se poate opri

16 dec. 2020, 10:40,
în Lifestyle

Sângerările nazale sunt frecvente atât la adulți, cât și la copii. Dar nu ar trebui să o luați cu ușurință, deoarece o boală gravă se poate ascunde în spatele ei. Dacă sângerările nazale apar frecvent, aceasta ar trebui să fie un motiv de ingrijorare.

De ce sângerează nasul?

Observăm o varietate de sângerări nazale. De exemplu, sângerarea nazală cu nasul curgător va lăsa câteva picături pe o batistă și, dacă sângerarea nazală cu hemofilie, va fi dificil pentru medici să o oprească în spital.

În practica medicală, sunt cunoscute diferite grade de sângerare – de la lumină, când se pierd până la 500 ml, până la pierderi severe de sânge (mai mult de 1400 ml). Dar sângerările frecvente ale nasului, chiar și cele minore, ar trebui să vă oblige să solicitați sfatul unui specialist care va afla empiric de ce sângerează nasul.
Există sânge în nas, deoarece acest organ este pătruns cu multe vase de sânge și capilare. Cele mai frecvente cauze ale sângerărilor nazale sunt deteriorarea vaselor mici din regiunea anterioară a organului, care se vindecă ușor și de unul singur. Mult mai rar apar leziuni ale vaselor mari din partea din spate a nasului, care provoacă sângerări profunde care nu vor dispărea de la sine.

Dacă vă confruntați cu faptul că există sânge din nas, cauza trebuie identificată imediat. De regulă, natura cauzelor este diferită, adică sunt de importanță locală sau reflectă starea generală a corpului sau a altor boli. În practica de lucru, am întâlnit următorii factori:

  • Vasele fragile ale nasului sunt deteriorate mecanic de degete, o batistă sau obiecte străine.
  • Cu boli inflamatorii ale tractului respirator, cu nas curbat sau alergii, apare edemul membranei mucoase, în care vasele sunt, de asemenea, ușor de deteriorat.
  • Sângele din nasul unui copil cauzează de obicei leziuni cauzate de diferite obiecte mici, pe care, din curiozitate, le împing în nas. Nu încercați să le eliminați singur. În practica mea, s-a întâmplat când aceste obiecte au fost împinse mai departe și acest lucru este deja în pericol pentru viață.
  • La femei, hormonii se schimbă în timpul sarcinii, ceea ce uneori provoacă greață și sânge din nas dimineața.
  • Se întâmplă ca într-o zi de vară să vă supraîncălziți la soare, apoi seara temperatura corpului crește adesea și chiar și sangerarile din nas apare noaptea. Acest lucru este periculos, deoarece sângerările nazale în timpul somnului, dacă nu îl simțiți, pot pătrunde pe căile respiratorii. Au fost cazuri când a provocat chiar pneumonie.
  • Adesea apare sânge in nas odata creșteri ale tensiunii arteriale.
  • Dacă există adesea sângerări nazale, motivele la adulți pot consta în aportul de diferite medicamente, de exemplu, cele care afectează densitatea sângelui. Într-adevăr, adesea pacienții vârstnici trebuie să prescrie medicamente pentru subțierea sângelui și prevenirea trombozei, ceea ce provoacă efecte secundare.
  • Există motive foarte grave pentru care sângerările nasale pot curge Acestea sunt diferite grade de hemofilie, patologia dezvoltării sistemului cardiovascular și circulator, apariția tumorilor în cavitatea nazală. Acestea necesită tratament special, dar chiar și hemofilia ereditară nu este o sentință.
  • Cauzele externe afectează, de asemenea, starea vaselor nazale – inhalarea de vapori toxici, gaze, aerosoli, chiar și aer uscat în cameră. Prin urmare, uneori sfătuiesc pacienții să crească umiditatea din camera lor. Acest lucru este suficient pentru a preveni uscarea mucoasei nazale.

Cum să opriți sângerările nazale?

Dacă dumneavoastră sau cineva din mediul dumneavoastră aveți sângerări nasale, ce ar trebui făcut imediat? Vă recomand să urmați aceste instrucțiuni:

  • În primul rând, o persoană ar trebui să se așeze drept, înclinând ușor capul înainte. Este strict interzis să vă întindeți sau să aruncați capul înapoi, pentru a nu vă sufoca dacă sângerarea este abundentă.
  • Liniștește-te, deoarece prea multă panică și anxietate îți vor face inima să bată mai repede, ceea ce va crește fluxul de sânge.
  • Apoi, ar trebui să țineți nasul cu degetele timp de 7-15 minute, în timp ce respirați prin gură. Este util să puneți ceva răcoros pe puntea nasului. După aceasta, de obicei sângele iese din nas în cheaguri și se oprește dacă este cauzat de cauze minore.
  • Cum să opriți sângerarea nasului atunci când primele măsuri nu ajută? Puteți introduce tampoane de vată sau bandaj umezite cu peroxid de hidrogen în nări, orice picături de răceală care afectează vasele. Puteți înmuia șervețele de bumbac în ulei de măceșe sau cătină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`