Dacă nu ai pus aspirină la mușcate până acum, ar fi timpul să o faci! Nu doar că plantele vor crește mai repede și vor fi mai frumoase, dar vei preveni și bolile fungice.
Aspirina alungă durerile de cap, previne infarctul, poate fi integrată în rețetele de zarzavat, dar poate fi folosită și pentru îngrijirea plantelor. Aceasta conține un ingredient activ, cunoscut sub numele de acid acetilsalicilic, derivat din coaja de salcie. Acest acid este responsabil de sporirea sistemului imunitar al plantelor, contribuind la combaterea dăunătorilor și a atacurilor microbiene. Aspirina este eficientă și în prevenirea formării de ciuperci, care opresc plantele din creștere.
Mai multe despre modul în care acționează aspirina în privința plantelor vei afla în rândurile de mai jos.
De ce să pui aspirină la mușcate?
Pare incredibil, dar dacă pui aspirină la mușcate, vei reduce semnificativ răspândirea bolilor fungice. Tot ce trebuie să faci este să dizolvi câteva tablete de aspirină în apă distilată și să pulverizezi soluția obținută pe plante. O astfel de soluție este extrem de eficientă și în lupta împotriva bolilor care atacă roșiile și cartofii. În plus, pentru a îmbunătăți germinarea, se recomandă înmuierea semințelor în soluție cu aspirină, chiar înainte de însămânțare.
De asemenea, potrivit unui studiu, acidul acetilsalicilic reduce producția de etilenă. Cu o etilenă redusă prezentă, răsucirea florală este întârziată, iar plantele tăiate pot dura mai mult. Trebuie doar să adaugi aspirină în apa din vas. Proprietățile anti-fungice ale acidului salicilic care se dizolvă în apă opresc dezvoltarea mucegaiului, păstrând florile proaspete o perioadă mai lungă de timp.
Cum să folosești corect aspirina, pentru a avea plante frumoase și sănătoase?
Atunci când folosești aspirină la plante, trebuie să ai mare grijă, deoarece le poți deteriora sau chiar arde. Pe frunze pot apărea pete maronii, creând senzația de plante arse. Tocmai de aceea, doza ideală de aspirină nu ar trebui fie mai mult de o tabletă pentru fiecare litru de apă.
Zdrobește, cu grijă, o tabletă de aspirină și asigură-te că este bine dizolvată înainte de pulverizare. Potrivit grădinarilor, pentru dizolvare folosește apă distilată. Astfel vei obține rezultate mai bune.
Cel mai bun moment pentru a pulveriza soluția pe plante este dimineața. Atunci, plantele prezintă cel mai mare grad de absorbție și, în plus, eviți să dăunezi insectelor benefice (albinele și alte polenizatoare), care sunt active mai târziu.
Oferă-le plantelor tale timp de acomodare la tratament, deoarece fiecare este diferită. Cele care adoră soluția cu aspirină sunt roșiile, ardeii, cartofii și vinetele.
Așadar, aspirina se aplică la plante atunci când acestea sunt în plină dezoltare și au probleme precum: pierderea frunzelor, nu se formează boboci noi, trec printr-o perioadă de stres și sunt vulnerabile atacurilor diferitelor boli fungice.