Prima pagină » Sanatate » De ce să nu dai antibiotic cu lapte la copii? Iată ce spun medicii

De ce să nu dai antibiotic cu lapte la copii? Iată ce spun medicii

24 dec. 2021, 09:30,
în Sanatate

De ce nu este bine să dai antibiotic cu lapte la copii? Iată cum poate influența laptele acțiunea antibioticului.

Probabil ai auzit că laptele scade absorbția antibioticelor. Nimic mai adevărat! Co-administrarea antibioticelor la aceeași masă cu laptele și produsele derivate din lapte este contraindindicată. De asemenea, nu este recomandată nici administrarea împreună a fluorochinolonelor sau a tetraciclinelor cu lapte sau produse derivate. În rândurile următoare vei afla ce părere au medicii.

pahar cu apă și pastile colorate

Laptele scade absorbția antibioticelor.

De ce nu este bine să dai antibiotic și lapte la copii?

În practica medicală curentă, antibioticele sunt o clasă de medicamente frecvent prescrise. De cele mai mult ori, cadrele medicale recomandă evitarea consumului simultan de lapte atunci când iei astfel de medicamente, dar de ce? Ei bine, trebuie să știi că laptele și produsele derivate constituie surse de ioni divalenți (de exemplu, calciul și magneziul) și pot crea complexe neabsorbabile împreună cu antibioticele, iar eficiența terapeutică va fi profund diminuată.

Cu toate acestea, atât laptele, cât și produsele lactate sunt o sursă extraordinară de calciu, proteine și vitamine și nu este recomandată evitarea lor totală, chiar și în timpul tratamentului cu antibiotice. Astfel că, aportul de lactate trebuie să fie monitorizat, ținându-se cont de indicațiile specifice de administrare ale antibioticului implicat.

un copil care trebuie să ia pastile

În practica medicală curentă, antibioticele sunt o clasă de medicamente frecvent prescrise.

Cum influențează laptele acțiunea fluorochinolonelor și tetraciclinelor

Fluorochinolonele sunt chimioterapice bacteriene, responsabile de inhibarea sintezei acizilor nucleici. În această clasă se află: Ciprofloxacina, Ofloxacina, Norfloxacina, Pefloxacian, Lomefloxacina, Levofloxacina și Moxifloxacina.

Potrivit unor studii, fluorochinolonele alcătuiesc împreună cu ionii metalici din alimente complexe puțin solubile și, în acest fel, reduce biodisponibilitatea antibioticului. De exemplu, absorbția ciprofloxacinei poate fi diminuată de cazeina și calciul prezente în lapte și produsele lactate. De aceea, medicii nu recomandă administrarea ciprofloxacinei împreună cu suplimentele de calciu sau în timpul meselor reprezentate exclusiv de lapte și/ sau derivate. Este permisă, însă, administrarea ciprofloxacinei în cadrul meselor compuse care conțin și cantități moderate de astfel de alimente (lapte, iaurt, brânzeturi).

De asemenea, laptele nu trebuie asociat nici cu tetraciclinele. Acestea fac parte din clasa antibioticelor care inhibă sinteza proteinelor bacteriene, dintre care se disting în funcție de durata de acțiune următoarele: Tetraciclina, Oxitetraciclina, Clortetraciclina, Rolitetraciclina, Demeclociclina, Metaciclina, Lymeciclina, Doxiciclina și Minociclina.

Atunci când tetraciclina este luată împreună cu laptele și produsele lactate, se creează complexe insolubile cu fierul și calciul conținut, influențând astfel biodisponibilitatea atât a nutrienților, dar și a substanței farmacologic active. Prin urmare, chiar și consumul unor cantități mici de lapte, cum este cel pus în cafea, poate diminua absorbția antibioticului.

În schimb, antibioticele cu durată lungă de acțiune, cum sunt doxiciclina și minociclina, pot fi consumate împreună cu produse lactate, însă doar în situația în care nu  se acuză disconfort la nivel gastric.

Așadar, administrarea acestui tip de antibiotice se va face cu o oră înainte sau după două ore de la servirea mesei, în special dacă s-au consumat lapte și derivate. Cea mai bună cale de a evita interacțiunile nedorite dintre medicamente și alimente este administrarea lor separată.

un pahar de lapte în natură

Laptele nu trebuie asociat nici cu tetraciclinele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *