De ce sa masori circumferinta mijlocului? Supraviețuitorii unui atac de cord care au o greutate suplimentară în jurul burtii prezintă un risc mai mare de producere a unui alt atac de cord, arata o nouă cercetare, un alt motiv pentru care măsurarea taliei tale poate fi mai importantă decât cantaritul.
De ceva vreme se știe că a avea o burtă mare, chiar dacă ești subțire în altă parte, crește șansele de a avea un prim atac de cord, dar in cel mai recent studiu, publicat în European Journal of Preventative Cardiology, cercetători au găsit o legătură între grăsimea de pe burtă și riscul unui atac de cord.
Legătura a fost deosebit de puternică la bărbați, au spus cercetătorii. „Obezitatea abdominală nu numai că îți crește riscul pentru un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral, ci și riscul pentru evenimente recurente după prima nenorocire”, a spus dr. Hanieh Mohammadi, de la Institutul Karolinska din Stockholm, într-un comunicat de presă.
„Mentinerea unei circumferinte a taliei sanatoase este importanta pentru prevenirea viitoarelor atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, indiferent de cate medicamente poti lua sau cat de bune sunt analizele de sange.”
De ce sa masori circumferinta mijlocului?
Studiul a urmărit mai mult de 22.000 de pacienți suedezi după primul atac de cord și a analizat legătura dintre circumferința taliei lor și evenimentele cauzate de arterele înfundate, cum ar fi atacurile de cord fatale și non-fatale. Pacienții au fost urmăriți timp de aproape patru ani, 1.232 de bărbați (7,3%) și 469 de femei (7,9%) care au suferit un atac de cord sau un atac cerebral.
Majoritatea pacienților – 78% dintre bărbați și 90% dintre femei – au avut obezitate abdominală, definită ca o circumferință a taliei de 94 cm (37,6 inci) sau mai mare pentru bărbați și 80 cm (32 inci) sau mai mare pentru femei.
Studiul a descoperit că grăsimea de pe burtă a fost asociată cu atacuri de cord și accident vascular cerebral independent de alți factori de risc, cum ar fi fumatul, diabetul, hipertensiunea, indice de masă corporală și tratamentele de prevenire.
Cercetătorii au subliniat că circumferința taliei a fost un marker mai important decât obezitatea generală și au sfătuit medicii să măsoare talia pacientului lor pentru a-i identifica pe cei cu risc.
Cu toate acestea, ei au spus că legătura a fost mai puternică și mai liniară la bărbați, care au constituit aproape trei sferturi din pacienții incluși în studiu, decât femeile.
Această grăsime poate fi transformată în colesterol care poate începe să se colecteze și să-ți întărească arterele, poate duce în cele din urmă la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.