Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Vitamina C: mâncați două kiwi pe zi, timp de două săptămâni, pentru a vă simți mai plini de viață
Vitamina C: mâncați două kiwi pe zi, timp de două săptămâni, pentru a vă simți mai plini de viață

Vitamina C: mâncați două kiwi pe zi, timp de două săptămâni, pentru a vă simți mai plini de viață

16 oct. 2020, 15:50,
în Sanatate

Pentru a vă îmbunătăți sentimentul de vitalitate în caz de deficit de vitamina C, un studiu sugerează consumul a două kiwi pe zi, timp de cel puțin două săptămâni, în loc să optați pentru suplimente alimentare.

Este mai bine să mănânci un fruct întreg bogat în vitamina C decât să iei suplimente sub formă de tablete. Aceasta este concluzia unui nou studiu științific de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, care a apărut recent în revista Nutrients.

Studiul a fost realizat în rândul a 167 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cu niveluri scăzute de vitamina C. Aceștia au fost împărțiți în mod aleatoriu în trei grupuri: un grup care mănâncă două kiwi pe zi, un grup care ia tablete de vitamine C (250 mg pe zi) și un ultim grup, placebo, care iau comprimate fără ingredient activ. Experimentul a durat patru săptămâni, nivelurile de vitamina C ale voluntarilor fiind verificate prin probe de sânge la fiecare cincisprezece zile, în timp ce dispoziția, oboseala și bunăstarea generală au fost raportate prin chestionare pe tot parcursul experimentului.

De ce sa mâncați două kiwi pe zi, timp de două săptămâni

Rezultate: Nivelurile de vitamina C în grupul care consuma două kiwi pe zi și în grupul care lua suplimente a revenit la normal în decurs de două săptămâni. Nu este surprinzător că nu s-a observat nicio creștere a nivelului de vitamina C în grupul placebo. În schimb, participanții care au mâncat fructe kiwi s-au dovedit a avea un sentiment mai bun de vitalitate decât alții, noteaza Sante Magazine care citeaza MedicalXpress.

„Fructele întregi au prezentat o gamă mai largă de beneficii: au redus oboseala și au îmbunătățit starea de spirit și bunăstarea la mai mulți oameni decât ceea ce am văzut în grupul aflat pe suplimente”, a rezumat profesorul Tamlin Conner, autorul principal al studiului.

Cu toate acestea, el a clarificat faptul că comprimatele de vitamina C au redus oboseala și, într-o anumită măsură, au îmbunătățit bunăstarea participanților. Dar ar fi totuși mai bine să preferați consumul zilnic de kiwi sau alte alimente bogate în vitamina C (ardei, portocale, broccoli, varză de Bruxelles etc.), deoarece acestea conțin alte virtuți și ingrediente utile pentru sănătate, cum ar fi fibrele dietetice sau alte vitamine și minerale.

Dr. Conner sugerează că ar putea fi din cauza conținutului ridicat de fibre, care este bun pentru tranzitul intestinal, că fructul kiwi este atât de bun pentru moral, deoarece intestinul și creierul sunt strâns legate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *