Făina de secară aduce multiple beneficii pentru sănătate, precum aportul zilnic de nutrienți, vitamine, minerale și compuși organici.
Este o făină cu un conținut mai mare de proteine, comparativ cu făina albă și se recomandă pentru obținerea unei pâini cu gust specific de secară, de culoare roșiatică și cu un miez mai dens.
Beneficiile consumului de făină de secară
Consumul acesteia are o multitudine de avantaje, precum pierderea în greutate, deoarece secara conține un tip de fibre care oferă o senzație mare de sațietate într-un timp foarte mic. Acest lucru duce la înlăturarea senzației de foame, așadar te împiedică să te supraalimentezi și să slăbești într-un timp mai scurt.
Se cunoaște faptul că o proprietate importantă a secarei este că te ajută la diminuarea calculilor binari, care este legat de impactul fibrelor asupra digestiei, deoarece fibra ajută la reducerea cantității de acizi biliari formați, care este cauza cea mai frecventă a dezvoltării pietrelor.
De asemenea, făina de secară ajută la reglarea și îmbunătățirea profilului glicemiei. Aceasta stabilizează răspunsurile la insulină și îmbunătățirea sensibilității la aceasta. Densitatea fibrelor îmbunătățește digestia și ajută persoanele care au probleme cu constipația sau alte blocaje ale intestinelor. Tot în această zonă, poate reduce excesul de gaze, ușurează durerile de stomac, crampele, ulcerele, sau chiar cancerul de colon.
Secara este cunoscută și pentru beneficiile pe care le aduce inimii, așadar, dacă există probleme precum hipertensiunea arterială sau de ateroscleroză, sunt ideale produsele pe bază de secară în dietă.
Un alt efect foarte important este și faptul că poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată, întrucât secara conține un compus numit benzoxazinoid, care poate împiedica răspândirea acestui tip de cancer.
Cum o poți utiliza în alimentația ta
Această făină este foarte versatilă și poate fi utilizată în mai multe forme. Este folosită foarte des pentru a face pâine, în combinație cu cea de grâu, dar poate fi utilizată și pentru a prepara deserturi, precum biscuiți, clătite sau paste și alte preparate.
Este important de menționat că prezența pentozan-ului din făina de secară va face să dispară efectul lipicios din interiorul aluatului în timp ce se coace, iar aerul din aluat nu va fi reținut în interior. Acest lucru înseamnă că pâinea va avea o densitate mai mare, față de cea de grâu și că vei obține o crustă mai densă și mai aromată.
Este ideală dacă vrei să obții o pâine mult mai hrănitoare, cu o textura mai densă și cu un gust mai special comparativ cu cea de grâu.
De asemenea, datorită numărului mare de vitamine și de proteine, se poate folosi în multe moduri în bucătărie. Se poate utiliza în preparate ca și cum ai folosi făina de grâu, ca un substitut al acesteia. Folosirea ei duce la pregătirea unor alimente cu valoare nutrițională mai ridicată, dar cu un conținut caloric mai scăzut, ceea ce o face perfectă pentru persoanele care vor să aibă grijă de siluetă.
Făina de secară aduce multe beneficii sănătății dacă este consumată pe termen lung și în mod constant, indiferent de forma în care se consumă.