Prima pagină » Business în România » De ce România plătește cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană? Aproape zero investiții în infrastructură în ultimii 34 de ani

De ce România plătește cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană? Aproape zero investiții în infrastructură în ultimii 34 de ani

16 iul. 2024, 13:54, 1 ,
BZI.ro, în Business în România

România plătește cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană, arată datele din piață. Una dintre cauzele pentru care s-a ajuns aici este reprezentată de lipsa investițiilor în infrastructura de profil în ultimii 34 de ani.

Vă aducem aminte faptul că există un scandal întreg în ceea ce privește plafonarea prețurilor la energie. Asociațiile de profil susțin că situația va fi mult mai tragică pentru peşte 5 milioane de români imediat după ce plafonarea prețurilor va fi suspendată, de la 1 aprilie 2025. Între timp Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu este în derivă. Bătălia politică pentru alegerile prezidențiale și parlamentare

De ce România plătește cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană?

În timpul iernii, consumatorii de energie sunt sfătuiți să își pună o haină în plus în loc să pornească caloriferul, iar vara sunt îndrumați să folosească cu grijă aparatele de aer condiționat pentru a evita suprasolicitarea rețelei. Aceste mesaje par ireale într-o țară care dispune de resurse energetice, dar nu a reușit să construiască nimic semnificativ în ultimii 34 de ani. În timp ce ministerul caută fiecare MW disponibil și repornește centralele pe cărbuni din lipsă de alternative, evenimente fastuoase celebrează listările la Bursă și miliardele obținute din vânzarea unor active uzate, care aduc publicitate Bursei de Valori București, dar nu ajută cu nimic sistemul energetic. Împăratul este gol.

Ieri, România a înregistrat cel mai mare preț spot la energie din Europa, 207 euro/MWh, depășind Ungaria, liderul săptămânii trecute.

Deși s-au oferit diverse explicații în ultimele zile, majoritatea indicând probleme tehnice sau de interconectare și fluxuri cu țările vecine, cauza principală pentru aceste prețuri rămâne lipsă cronică de investiții în sectorul energetic în ultimii 34 de ani. În tot acest timp în fruntea țării s-au perindat toate partidele politice care nu au făcut nimic real pentru cetățeni. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se pregătesc să le ceară românilor voturile dar în realitate nu le pasă de cetățenii acestei țări care sunt sufocați de prețurile mari pe care le plătesc pentru absolut orice produs, potrivit zf.ro.

România a închis centralele de cărbuni și nu a pus nimic în loc

România a închis centrale, precum cele pe cărbuni, fără a pune nimic în loc. Chiar și atunci când nu a închis, a vândut prin listări la Bursa de Valori, procese care au adus beneficii pieței de capital, bani acționarilor, avocaților și consultanților, dar nu au generat investiții în sectorul energetic. Politica de dividende aplicată companiilor de stat, prin care aproape toate profiturile au fost direcționate către buget, a lăsat puține resurse pentru investiții. Rezultatele se văd acum.

„Situația actuală, în care căutăm 50 MW aici și 200 MW dincolo, este consecința unor decenii de neglijare a investițiilor în sectorul energetic. În 34 de ani, avem doar două unități de la Cernavodă, începute înainte de Revoluție, centrala OMV Petrom de la Brazi și mici unități hidro și regenerabile. Din cei 22.000 MW pe care îi aveam, am rămas cu jumătate, iar statul și-a înjumătățit capacitatea de producție“, a declarat ieri Sebastian Burduja, ministrul energiei, în cadrul comitetului ministerial pentru sectorul energetic.

România plătește cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană, iar politicienii tac mâlc complice la acest aspect. Dezastrul real îl vor resimți românii imediat după sfârșitul anului 2024 pentru că se vor termina toate campaniile electorale. Poate este timp că cetățenii acestei țări minunate să voteze oameni patrioți care nu au o agendă ascunsă și cărora le pasă de binele României.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *