Prima pagină » Lifestyle » De ce răcim in sezonul cald? Experții au găsit răspunsul
De ce răcim in sezonul cald? Experții au găsit răspunsul

De ce răcim in sezonul cald? Experții au găsit răspunsul

19 aug. 2020, 09:04,
în Lifestyle

Vremea este în continuare caldă și sunteți îngrijorat de un nas curgător, tușe și slăbiciune generală. Și de unde a venit receala? De ce unii oameni au tendința să se îmbolnăveasca în sezonul cald, care viruși s-au adaptat la căldură și cum să nu ne stricăm vacanța cu o răceală?

Care sunt virușii care ne cauzează răceală vara și iarnă

Riscul de a racii nu se limitează la vreme rece. Medicii înregistrează constant o creștere a numărului de pacienți cu simptome ARVI, inclusiv vara. Dar suntem obișnuiți să ne gândim că pericolul de a racii este mare doar când este vreme rece și nu credem că numărul de viruși în timpul verii rămâne constant.

Cercetătorii britanici au ajuns recent la astfel de concluzia că sunt unii viruși care preferă sezonul cald. „Anumiți viruși și bacterii care cauzează răcelii comune sunt deosebiți de frecvenți vara – și nu numai că provoacă simptome tipice de răceală, dar pot provoca, de asemenea, greață și vărsături. De obicei, răcelile de iarnă și de vară sunt cauzate de diferiți viruși. Rinovirusurile sunt cele mai frecvente dintre cele peste 220 de mii de soiuri de virusuri care provoacă SARS și sunt responsabile de epidemii în anotimpurile reci. Răcelile de vară sunt mai degrabă cauzate de o infecție cu enterovirus ”, spune John Oxford, profesor de virologie la Queen Mary University din Londra.

Orice tip de virus poate provoca simptome ușoare de răceală care nu durează mai mult de o săptămână. Cu toate acestea, diferența semnificativă este că răcelile de iarnă cauzate de rinovirusuri sunt limitate la tractul respirator superior – nasul, pasajele nazale și gâtul. În timp ce enterovirusurile pot afecta, de asemenea, activitatea tractului gastrointestinal.

Încă nu este clar pentru oamenii de știință de ce diferite tipuri de virusuri provoacă răceli în diferite perioade ale anului. Cu toate acestea, există o teorie conform căreia majoritatea rinovirusurilor degenerează și își pierd forța în față soarelui puternic de vară, dar acesta nu este o piedică pentru enterovirusuri, ele sunt mai rezistente la radiațiile ultraviolete. Pentru unii, este chiar mai ușor să supraviețuiască în condiții uscate de vară.

Virușii de iarnă se răspândesc mult mai repede la temperaturi sub 37 ° C, deci nu tind să se îndrepte spre acele părți ale corpului uman unde temperatura este mai mare, ci se opresc în tractul respirator superior.

Dar nimic nu împiedică virusurile „de vară” să pătrundă mai adânc în corp. Ei sunt capabili să supraviețuiască chiar și într-un mediu acid, astfel încât enterovirusurile se simt excelent în stomac, ceea ce nu se poate spune despre o persoană care suferă de o răceală de vară prelungită.

Pentru că suntem într-o perioada mai specială, va recomandăm să consultați medicul chiar dacă sunteți de părere că este doar o răceală ușoară de vara.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`