Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce putem trai fara glanda tiroida?
De ce putem trai fara glanda tiroida?

De ce putem trai fara glanda tiroida?

20 mai 2018, 12:39,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:82434;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Glanda tiroida este un element important in sanatatea generala. Hormonii produsi de tiroida influenteaza aproape fiecare celula in organism. Prin urmare, aceasta glanda influenteaza metabolismul, raspunsul la stres, functia creierului si multe altele. Deoarece Tiroida este responsabila de reglarea atat a multor functii si sisteme corporale, poate fi dificil de crezut ca putem functiona corect fara ea. Desi poate fi o provocare, cei fara tiroida isi pot trai viata sanatos printr-un tratament si sprijin adecvat.

Exista mai multe motive pentru care nu mai aveti tiroida. Situatiile individuale influenteaza impactul asupra lipsei unei tiroide. Fiecare persoana, situatia lor sunt unice si ar trebui tratate in acest sens.

Hipotiroidismul congenital:

in cazuri rare, organismul nu poate produce o tiroida functionala. Aceasta inseamna ca o persoana se poate naste cu o glanda tiroida malforma/ nefunctionala sau pur si simplu nu exista deloc. Situatii ca acestea intra in categoria hipotiroidismului congenital. in Statele Unite, sunt efectuate teste la nou-nascuti pentru a confirma prezenta unei glande tiroide functionale. Daca medicii descopera ca, copilul are hipotiroidism congenital, nou-nascutul este imediat inscris pe tratament de substitutie hormonala. Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea functiei corporale, optimizarea hormonilor tiroidieni la copii ajuta la combaterea cresterii inhibate, a letargiei si a dezvoltarii mentale si fizice care sunt intarziate.

Tiroidectomie:

Un alt motiv pentru care nu este posibil sa mai aveti o tiroida, este ca a fost indepartata chirurgical prin tiroidectomie. Aceasta procedura consta in eliminarea totala sau partiala a tiroidei. O astfel de actiune poate duce la aparitia unei schimbari severe a simptomelor legate de hipotiroidism. Exista mai multe motive pentru care poate fi eliminata tiroida:

  • – O tiroidectomie se face cel mai frecvent cand cineva a fost diagnosticat cu cancer tiroidian. indepartarea poate fi, de asemenea, sugerata unui pacient care prezinta biopsii neconcludente ale nodulului tiroidian. intr-o astfel de situatie, este dificil sa se reduca pe deplin prezenta cancerului tiroidian in functie de alti factori diferiti, o tiroidectomie poate fi cel mai sigur mod de actiune.
  • – Gusa, cunoscuta si sub numele de tiroida marita, sau prezenta multiplilor noduli tiroidieni poate determina o tiroidectomie. in afara de faptul ca nu este cosmetic, nodulii tiroidieni pot provoca probleme de respiratie sau inghitire. indepartarea tiroidei poate rezolva aceasta problema, insa este o actiune ireversibila care ar trebui incheiata numai dupa o analiza atenta.
  • – Daca afectiunile cum ar fi boala Graves (cauza principala a hipertiroidismului) si tiroidita Hashimoto devin severe, un medic poate sugera tiroidectomia. Desi aceste afectiuni sunt clasificate ca afectiuni autoimune, ele sunt foarte asociate cu disfunctia tiroidiana si cu problemele hormonale. De obicei, indepartarea chirurgicala a tiroidei este recomandata numai dupa ce un pacient este tratat cu toate celelalte optiuni disponibile. Cu toate acestea, alte cateva tari promoveaza aceasta procedura mai mult decat SUA.

Hipotiroidismul cu tiroida

Persoanele fara tiroida pot simti ca exista o lipsa severa de informatii cu privire la starea lor. Cu toate acestea, cu prevalenta crescuta a constientizarii tiroidei si a unui studiu mai amplu efectuat asupra hipotiroidismului, exista de fapt o multime de informatii cu privire la situatia lor.

Atunci cand tiroida nu este capabila sa produca nivelurile adecvate de hormoni tiroidieni necesari pentru buna functionare a organismului, individul este diagnosticat cu hipotiroidism. Daca o persoana nu mai are tiroida, nu mai exista nici o alta glanda care sa produca hormonii necesari. Prin urmare, sunt considerati hipotiroidieni. Indiferent daca un pacient hipotiroidic are glanda tiroida sau nu, starea difera foarte putin.

Hipotiroidismul produce o gama larga de simptome care sunt adesea interpretate gresit ca fiind cauzate de alte afectiuni. Pacientii cu hipotiroidie cu sau fara glanda tiroida vor avea probabil unele sau toate simptomele:

  • – Crestere in greutate
  • – Depresie
  • – Sensibilitatea la frig
  • – Functia cognitiva redusa sau ceata in creier
  • – Calitate redusa a somnului
  • – Constipatie
  • – Oboseala
  • – Dureri musculare si articulare sau slabiciune
  • – Parul si unghiile fragile
  • – Libido redus
  • – Infertilitate

Desi exista putine diferente atunci cand exista contraste cu hipotiroidismul "cu" sau "fara" glanda tiroida, exista unele diferente notabile care sunt importante pentru a fi intelese.

Hipotiroidismul fara tiroida

Cei cu hipotiroidism sunt frecvent directionati pentru a evita substantele care incetinesc functia tiroidiana. Cu toate acestea, daca cineva care nu are o Tiroida, este putin probabil sa fie preocupat de acest lucru, deoarece nu va avea niciun impact asupra Tiroidei inexistente. Prin urmare, cei care nu au o Tiroida pot fi mai liberi cu dieta lor. Cu toate acestea, ca si in cazul oricui care sufera un tratament de substitutie hormonala, este important sa nu consumati prea multa soia. Atunci cand exista Soia in sistem, acesta poate avea un impact negativ asupra absorbtiei hormonului tiroidian. Acest lucru poate afecta negativ eficacitatea medicamentelor tiroidiene.

Fara Tiroida, organismul nu poate produce hormonii tiroidieni critici T4 si T3. Mai mult, conversia T4 in T3 are loc in principal in tiroida (conversia poate sa apara in tesuturile periferice, dar nu este la fel de eficienta). Fara glanda tiroida, cu siguranta va fi deficit de T3. Din acest motiv, este important pentru toti pacientii hipotiroidieni fara tiroida sa le fie prescrise tratamente care includ T3 in plus fata de T4.

Cei diagnosticati cu hipotiroidism frecvent trebuie sa aiba evaluat nivelul lor si sa-si ajusteze medicamentele in mod corespunzator pentru a-si regla hormonii tiroidieni. Acest lucru se datoreaza faptului ca functia tiroidei se poate schimba regulat. Cu toate acestea, cei fara Tiroida, au o fluctuatie mica in nivelurile tiroidei, deoarece este adaugat din surse exterioare. Persoanele fara tiroida pot reduce esential variabilitatea functiei tiroidiene si fluctuatiile. Prin urmare, optimizarea si mentinerea nivelelor hormonale poate fi mentinuta mai usoar.

Traiesc fara tiroida

Viata fara tiroida este posibila! Desi poate parea ca cei fara tiroida au fost uitati de comunitatea medicala, nu este cazul. Cei fara tiroida sunt considerati hipotiroidieni. Cele mai multe informatii privind starea lor apartin atat persoanelor cu sau fara glanda tiroida. Cu toate acestea, este important sa recunoastem diferentele importante, cum ar fi varianta alimentara, nevoia de medicamente T3 si scaderea fluctuatiilor nivelurilor tiroidei. Avand informatii medicale adecvate si o mai buna cunoastere a Hipotiroidismului, se poate trai o viata implinita chiar daca nu exista Tiroida. 

sursa: tiroidaromania.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *