Prima pagină » Eveniment-Social » De ce profesorii cu renume din Iași nu au fost la protest? Majorări salariale pe spatele angajaților cu lefuri extrem de mici – GALERIE FOTO/VIDEO

De ce profesorii cu renume din Iași nu au fost la protest? Majorări salariale pe spatele angajaților cu lefuri extrem de mici – GALERIE FOTO/VIDEO

30 mai 2023, 02:00, 6 ,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

„Vedetele” sau profesorii renumiți din Iași care predau de ani de zile în cadrul  instituțiilor de învățământ cu tradiție nu dovedesc că susțin greva generală. Aceștia nu se prezintă la proteste, cei mai mulți participanți făcând parte din personalul nedidactic și auxiliar

Fie că este vorba despre Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național, Colegiul „Eminescu” sau alte unități de învățământ cunoscute ca promotoare ale valorilor, pentru majorările salariale luptă „cei mici”, îngrijitorii, personalul nedidactic, învățătorii. La protestul de ieri care a avut loc în fața Prefecturii Iași, majoritatea celor prezenți făceau parte din categoria celor care se află în spatele catedrei. Numărul protestatarilor prezenți ieri a fost de 2.500.

„Am plămâni să urlu, salariu nu am”, a declarat o îngrijitoare.

Profesorii cu renume, „vedetele”, absenți de la protest

„Vedetele” cu salarii mai mari decât alți angajați nu s-au coborât la nivelul celor care au ieșit în stradă. Cu toate acestea, în cazul în care guvernanții ar aproba revendicărilor cerute de către sindicaliști, ar beneficia toată lumea de ele, inclusiv cei mai „privilegiați”.

„Nu știu, doamnă, noi venim, luptăm până la capăt! E soare, asta e, măcar să știm că la final ne măresc salariile, am luptat până acum și să dăm înapoi? Nu se poate”, a precizat o angajată care nu predă, dar se ocupă de alte atribuții în cadrul școlilor.

Cât despre cei care au „absent” în lupta pentru majorările salariale, o profesoară de geografie, venită din comuna Bârnova, a susținut faptul că acești dascăli nu stau în grup.

„Am văzut astăzi un profesor foarte bun de la «Racoviță», ei nu stau împreună, în grup, având și ore prin alte unități, stau răsfirat, nu stau așa, să spui că ei sunt de școala x, y. Deci nu știu ce să spun, dacă sunt mai puțini decât noi sau nu, vin mulți. În primul rând, luptăm pentru noi. Dacă ar avea salarii mari, nu cred că ar mai da meditații”, a precizat cadrul didactic de la școala din Bârnova.

Cine participă la greva generală

Din spusele liderilor sindicaliști, la protestele ce vin la pachet cu greva generală  participă toate categoriile de angajați din învățământ. „Nu avem o statistică exactă, participă toți, și profesorii, și personal nedidactic, la protestul trecut cred au fost aproximativ 70 la sută profesori, restul de 30 la sută – angajați. Miercuri, 31 mai, nu o să fim nici 3.000, nici 2.000, 10.000”, a menționat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.

Amintim că de luni, 22 mai 2023, la nivelul județului Iași au intrat în grevă generală 9.359 de angajați, iar la nivel național, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.

Comentarii
  • Dar invatatorii au salarii mici? Poate doar cei care nu au mai continuat studiile dupa ce au absolvit liceul pedagogic. Cei cu gradul I, vechime 20 ani ajung la 5500 lei, daca mai au si gradatie de merit. Dar despre afterschool nu spune nimeni nimic? Isi dubleaza veniturile si stau tot 8 h in scoala, ca angajatii care au salarii realmente mici ( aux, nedid). Probabil de aceea nici nu ies toti in strada, stim cum sta treaba de fapt, in multe, multe cazuri.

  • Ghici ciuperca ce-i…
    Pentru ca o duc EXTREM de bine. De asta nu ies.

  • Au trimis fraierii la inaintare. Sa le creasca salariile doar la cei care au sub 3 mii, nu la astia cu peste 6 mii. Acusi vor si pensii speciale.

  • Medicii si profesorii trimit la inaintare pe altii,ei se cred net superiori,desi uneori in realitate este invers.In schimb cand se dau maririrle,intai se dau la profesori si medici,apoi ceva pe la ceilalti.
    Profesorii,medicii si cei din justitie sunt net privilegiati la gramada si nu dupa competenta.

  • Articolul este tendențios de la un capăt la altul. Ați întrebat de ce nu sunt profesorii de la liceele de top și exact asta v-am spus: ca sunt! Și ca ne susținem dreptul la un statut decent cu toții. Întrebarea dvs (de fapt a donsoarei reporter – dacă o avea studii de specialitate?!!!) a fost notata pe WhatsApp cu greșeli. Precizez ca dețin înregistrarea conversației, pe care v-o pun la dispoziție. E de așteptat sa se încerce distorsionarea stării de fapt. Dar nu se discuta niciodată de orele petrecute în școală pentru pregătirile gratuite prin care se obțin olimpici și premii, dacă tot va deranjează ” topurile” și cu care defilează întreaga politichie.

  • Pentru ca aveau program de meditații!:)))
    Serios!
    De ce nu dau și ei la stat câte un bănuț din meditatii?
    100, 150, 300 lei sedinta, zau asa! De cerut tot cer! 8 martie, Pasti, Craciun, final de an….renovari, laptopuri, cadouase,…
    Sa mai cotizeze si ei la buget ca sa aiba de unde lua, ca la școală nu prea fac treaba, sa se ia note mici si sa faca elevii meditatii in privat….ca sa nu mai povestim pe final de an de cate ori deschid usa clasei……se știe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`