Prima pagină » Actualitate » De ce plătim miniştrii USR/PLUS? Mulţi dintre ei şi-au delegat atribuţiile către secretarii de stat
De ce plătim miniştrii USR/PLUS? Mulţi dintre ei şi-au delegat atribuţiile către secretarii de stat

De ce plătim miniştrii USR/PLUS? Mulţi dintre ei şi-au delegat atribuţiile către secretarii de stat

25 feb. 2021, 14:38,
George Cristian, în Actualitate

Fapt probabil unic în istoria recentă a României. În Guvernul condus de Florin Cîțu tot mai mulţi miniştri USR/PLUS și-au delegat atribuţiile către secretarii de stat. Din aceste considerente ar trebui să ne întrebăm de ce mai plătim miniştrii dacă nu mai au aproape nicio atribuţie.

Conform datelor publicate de jurnaliştii stiripesurse.ro, ministrul Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui, ministrul Economiei și-au delegat până şi dreptul de semnătura.

Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui și-au delegat principalele atribuţii pe termen nelimitat

Conform datelor existente la această dată, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și ministrul Economiei Claudiu Năsui și-au delegat principalele atribuţii printre care şi dreptul de semnătură pe termen nedefinit. Acest lucru înseamnă că toaate companiile din subordine vor fi semnate, nu de miniştri ci de secretarii de stat din minister.

Ludovic Orban a avut o reacţie la aflarea veştilor. Președintele PNL şi fost premier, Orban a declarat că nu este corect şi nici normal ca un ministru chiar să nu mai semneze.

Sigur, sunt unii care pot să își delege și toate atribuțiile. Sunt și primari care deleagă atribuții integral și nu mai ajung să semneze. Nu e corect că un ministru chiar să nu mai semneze și aici e o chestiune de responsabilitate. Chiar dacă nu semnează el nu e derobat de răspundere”

Pe de altă parte, Florin Cîțu spune că este normal ca un ministru să își mai delege atribuţiile.

„Depinde de atribuții. Este normal să mai delegi din atribuţii, câteodată nu poți să ajungi la şedinţa de guvern și atunci trebuie să faci acest lucru. Deci, depinde de situație”, a spus Florin Cîțu.

Totuşi, premierul actual nu înţelege faptul că cei doi miniştri tocmai şi-au derogat aproape toate atribuţiile. Din aceste considerente, ne punem întrebarea firească: De ce încasează salariu de la stat aceşti miniştri?

Până şi reacţiile din minister au fost delegate

Pe lângă faptul că au fost delegate atribuţiile miniştrilor, aceştia au decis să delege şi reacţiile oficiale. Aparent, întrebat de hotnews.ro despre ce se întâmpla în minister, Claudiu Năsui a oferit un răspuns prin consilierul minsitrului, Ionuț Tudorică. Acesta a spus că delegarea atribuţiilor de ministru reprezintă un gest banal. Însă, nu este clar de ce aceste delegări făcute de Claudiu Năsui prevăd ca secretarii de stat să avizeze, aprobe și semneze, în numele ministrului, toate actele administrative care vizează principalele domenii, inclusiv pentru companiile din subordinea ministrului.

Delegarea semnăturii este legală şi aceasta se poate face atunci când ministrul este plecat în delegaţii sau în concediu. Cei doi miniştri nu sunt în concedii dar nici nu sunt plecaţi în delegaţii.

Vlad Voiculescu şi-a angajat zeci de consilieri

Din aceste considerente este lesne de înţeles faptul că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii şi-a angajat zeci de consilieri. Aşa cum PSD afirma pe o reţea de socializare, în ministerul condus de Voiculescu sunt angajate zeci de persoane cărora le sunt delegate atribuţiile ministrului Sănătății.

Printre miniștrii USR PLUS care și-au delegat atribuțiile mai este și Stelian Ion și nu e exclus ca în următoarele zile iasă la iveală documentele și despre ceilalți membri ai Cabinetului din partea USR/PLUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *