Prima pagină » National » De ce ouăle mai închise la culoare costă mai mult decât cele albe

De ce ouăle mai închise la culoare costă mai mult decât cele albe

07 mai 2024, 10:40,
în National

Mulți cumpărători se întreabă la un moment dat în timpul unei plimbări la magazinul alimentar: De ce costă mai mult ouăle închise la culoare decât o cutie de ouă albe?

Conform unui articol publicat de CNN, se pare că diferența de preț nu este determinată de un avantaj nutrițional, natural sau sofisticat al unui tip de ou față de celălalt, ci este într-adevăr legată de aspectele practice ale economiei agricole. Conform explicațiilor lui Daniel Brey, proprietarul Brey’s Egg Fărm, o fermă de ouă de familie din Jeffersonville, New York, nu există diferențe nutriționale între ouăle maro și cele albe, ci acestea sunt determinate de rasa găinii.

De ce costă mai mult ouăle închise la culoare decât cele albe?

Anumite rase, precum găinile White Leghorn, depun ouă cu coji albe, în timp ce altele, precum Rhode Island Reds, produc ouă cu coji maro. Costul și gustul ouălor – albe sau închise la culoare – sunt influențate de dietă găinii. „Este strâns legat de hrană pentru pui”, explică Brey. „Costă mai mult să produci o duzină de ouă maro pentru că găinile care le produc au tendința să mănânce mai mult.” În magazine, ouăle mai închise la culoare sunt adesea vândute la un preț premium, chiar dacă diferența este doar din cauza culorii cojii.

Joan Frank, director adjunct de program, nutriție, la Departamentul de Nutriție al Universității California, Davis, subliniază că ouăle vin în diverse culori, nu doar alb și maro, unele fiind albastre sau verzi. Totuși, nu există o diferență în valoarea nutritivă a ouălor în funcție de culoarea cojii.

David Anderson, profesor de economie agricolă la Universitatea Texas A&M, confirmă că producția ouălor maro este într-adevăr mai costisitoare decât cea a ouălor albe convenționale. Aceste costuri mai mari sunt reflectate în prețurile mai ridicate la raft pentru ouăle maro. În ceea ce privește percepția că ouăle maro ar fi mai sănătoase, Anderson sugerează că această idee ar putea proveni fie de la companii care au promovat acest concept, fie de la consumatori care cred în mod eronat că ouăle maro sunt superioare din punct de vedere nutrițional.

Ce trebuie să facem cu ouăle care ne rămân de Paște

Mihaela Bilic recomandă oul fiert tare pentru cei care urmăresc o cură de slăbire sau doresc să simtă sațietate îndelungată. Acesta este bogat în proteine și nutrienți esențiali, furnizând o sursă stabilă de energie. Proteinele din ou sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a induce senzația de plenitudine și de a reduce pofta de mâncare, fiind astfel utile în dietele de slăbire.

Dacă dorești că oul să fie ușor de digerat și asimilat de organism, Mihaela Bilic recomandă oul fiert moale, cu albușul coagulat complet și gălbenușul puțin cleios. Această metodă de preparare păstrează avantajele nutriționale ale oului, facilitând absorbția proteinelor și a vitaminelor esențiale.

Pentru o masă consistentă și hrănitoare, în special potrivită pentru copii sau persoanele cu activitate fizică intensă, omleta este o opțiune excelentă. Poți pregăti o omletă simplă sau poți adăuga ingrediente precum cașcaval, șuncă și legume pentru a îmbunătăți valoarea nutritivă a preparatului. Cu toate acestea, Mihaela Bilic ne atenționează să fim precauți în privința cantității de ulei folosită în timpul preparării, deoarece aceasta poate influența conținutul caloric al mâncărurilor. Așadar, fie că sunt ouă închise la culoare, care sunt mai scumpe, sau ouă albe, este important să fim atenți la consumul lor pentru că există anumite riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`