Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » De ce oamenii nu pot digera porumbul
De ce oamenii nu pot digera porumbul

De ce oamenii nu pot digera porumbul

15 sept. 2020, 22:20,
în Sanatate

Stiati ca oamenii nu pot digera porumbul? Porumbul are un mod de a rămâne intact de la intrarea in organism pana la iesire. Sigur ati observat asta uitandu-va in scaun! Cum supraviețuiește porumbul sistemului digestiv? Și poate mai important, putem pati ceva daca consumam un aliment greu de digerat?

Sâmburii galbeni din popcorn de exemplu sunt semințe care transportă material genetic prețios. Cheia supraviețuirii semințelor este învelișul exterior ceros, galben, care protejează materialul genetic de intemperii, dăunători și transport. Faptul că este greu de descompus este de fapt ideal pentru plantă. Învelișul exterior își datorează rezistența unei fibre dure numite celuloză, iar oamenii nu au enzimele sau bacteriile intestinale adecvate pentru a o digera.

Chiar și animalele rumegătoare, cum ar fi vitele, care sunt mult mai bine echipate pentru a digera celuloza, nu pot întotdeauna să digere complet porumbul, a spus Andrea Watson, nutritionist la Universitatea Nebraska-Lincoln, pentru Live Science. Desu vitele nu mănâncă același porumb dulce și moale ca și noi (mănâncă un porumb mai dur, mai matur, care poate fi depozitat pe termen lung), are și acesta sâmburi întregi care apar în balegă. Cercetătorii au scaunele expulzate pentru a analiza conținutul nutrițional.

De ce oamenii nu pot digera porumbul

„Samburii de porumb au fost digerati destul de mult”, a spus Watson.

Vestea bună este că celuloza reprezintă doar aproximativ 10% din porumb. Deci, 90% reprezintă o parte utilă. Porumbul este, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice, amidon și antioxidanți cunoscuți sub numele de carotenoizi, care conferă legumelor precum porumbul și morcovii, culorile lor uimitoare. Cu toate acestea, există mai puține carotenoide în porumb decât într-o porție tipică de verdeațuri, potrivit unui raport al Universității Tufts, din 2019.

Există o modalitate de a face porumbul mai digerabil: prelucrarea.

„Cu cât îl procesați mai mult, cu atât este mai ușor de digerat”, a spus Watson.

Acest lucru este valabil atât pentru oameni, cât și pentru animale. Fiecare etapă de procesare descompune moleculele de fibre greu digerabile.

De fapt, majoritatea porumbului pe care îl consumați este procesat. Raportul Universității Tufts estimează că fiecare american consumă 70 kilograme de porumb pe an. Marea majoritate a porumbului nu este greu de digerat, caci e transformat în tortilla moale, chipsuri, popcorn și sirop de porumb, bogat în fructoză.

Cu toate acestea, mai ușor de digerat nu trebuie confundat cu mai sănătos. Produsele obișnuite prelucrate din porumb, cum ar fi uleiul de porumb și siropul de porumb bogat în fructoză, pierd cea mai mare parte a fibrelor și a nutrienților benefici în timpul procesării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024