Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » De ce o igienă deficitară a dinților promovează deficiențe nutriționale
De ce o igienă deficitară a dinților promovează deficiențe nutriționale

De ce o igienă deficitară a dinților promovează deficiențe nutriționale

12 feb. 2021, 14:56,
BZI.ro, în Sanatate

Consecințele unei igiene orale precare nu se limitează la celebrele carii. Potrivit unui studiu, periajul neregulat și incorect ar putea provoca deficiențe nutriționale.

În copilărie, părinții ne-au tot spus că este esențial să ai grijă de dinții tăi în fiecare zi. Motivul este simplu: igiena orală deficitară poate avea consecințe grave asupra sănătății. Și, dintr-un motiv întemeiat, poate fi cauza cariilor, aftelor, abceselor dentare sau a gingivitei. Dar, conform mai multor studii, igiena orală care nu este corectă poate crește și riscul de a dezvolta cancer la ficat și de afectare cognitivă ușoară sau chiar demență câțiva ani mai târziu.

Lista consecințelor unei igiene orale precare nu se termină aici. Potrivit unui studiu realizat de doi directori de cercetare de la Centrul pentru Științele Gustului și Alimentației, riscurile de deficiențe nutriționale cresc atunci când nu vă spălați dinții în mod regulat. Cercetătorii au studiat legătura dintre igiena orală precară și riscul de a dezvolta deficiențe.

Cum poate duce o igienă orală deficitară la deficiențe alimentare?

Ca parte a analizei lor, oamenii de știință s-au bazat pe un sondaj efectuat în Germania. În scopul lucrării, s-au efectuat o serie de experimente cu adulți tineri (35-44 ani) și vârstnici (65-74 ani). Rezultatele au arătat că 23% dintre seniori și-au pierdut dinții. Oamenii de știință au descoperit că pierderea dinților cauzată de o sănătate orală deficitară are un impact asupra consumului de alimente.

„Solicităm voluntarilor să mestece o felie de morcov atent calibrată și să o scuipe chiar înainte de a o înghiți. Vedem apoi că particulele sunt mai puține și mai mari atunci când dinții s-au pierdut. (…) Oamenii se plâng de dificultăți în mestecarea anumitor alimente și pot reduce consumul de fructe și legume, carne și fructe uscate”, putem citi în analiza cercetătorilor de la Centrul pentru Științele Gustului și Alimentației, publicat in The Conversation, potrivit Femme Actuelle.

Cei doi oameni de știință au explicat că aceste evitări pot duce la deficiențe nutriționale și chiar la o stare de subnutriție.

Potrivit cercetătorilor, pierderea dinților sau administrarea anumitor medicamente poate provoca o lipsă de salivă. Cu toate acestea, această secreție din glandele salivare protejează dinții și gingiile și oferă, de asemenea, plăcerea de a mânca.

„Deși încă puțin studiata, o scădere a fluxului salivar pare să fie asociată cu o scădere a poftei de mâncare, un dezechilibru în aportul alimentar sau un risc crescut de subnutriție”, au spus acestia.

Oamenii de știință speră că acest sondaj va face publicul larg conștient de importanța unei bune igiene orale și de necesitatea vizitelor regulate la medicul dentist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *