Pătrunjelul este regăsit destul de mult în bucătăria gospodinelor de la noi. Acesta nu poate să fie decât un lucru bun, pentru că pătrunjelul deține niște valori nutritive de care trebuie să ținem cont. Datorită acestor proprietăți miraculoase au început să apară și tot felul de suplimente alimentare. La baza acestora stă, de obicei, uleiul esențial de pătrunjel. Însă, în continuare, noi vă vom prezenta câteva rețete pe care le puteți pregăti acasă.
Beneficiile și contraindicațiile sucului miraculos:
Beneficiile pătrunjelului sunt numeroase însă acestea se datorează în principal cantității uriașe de vitamina C. Este prezentă de 3 ori mai mult decât la portocale. Pe lângă aceasta, conține și o cantitate mare de vitamina A, acid folic și fier. Fierul, suprinzător, este de două ori mai mult decât la spanac.
Consumul de pătrunjel este contraindicat femeilor gravide şi celor care alăptează deoarece planta conţine apiol. Acesta stimulează contracţia uterină şi diminuează secreţia lactată.
Cum includem în alimentația noastră pătrunjelul. Rețete bogate în vitamine
Ceai de pătrunjel
Pentru a prepara ceai de pătrunjel din frunze proaspete, pune o mână de frunze de pătrunjel spălate, tocate, într-o cană cu apă fierbinte și lasă la infuzat pentru cel puțin 20 de minute. Strecoară ceaiul. Adaugă-i și puțină zeamă de lămâie și miere, dacă gustul lui amar nu îți permite să îl bei. Poți face o cantitate mai mare o dată, pentru că ceaiul de pătrunjel poate fi păstrat la frigider chiar și 3 zile. La 1 litru de apă fierbinte poți folosi 5 linguri de frunze tocate de pătrunjel.
Salată de pătrunjel
Ingrediente: 400 grame de pătrunjel proaspăt, 200 grame de roșii, 120 grame de ceapă (se poate folosi și ceapă verde), 80 grame de grâu (fiert în prealabil) sau grâu zdrobit (bulgur), 4 linguri de ulei de măsline, sare (de preferat sare de mare sau de himalaya), sucul de la 2 lămâi medii.
Preparare: Pătrunjelul se spală și se toacă cât mai mărunt, iar roșiile și ceapa se taie în cubulețe mici. Într-un castron se pun pătrunjelul, roșiile, ceapa, grâul fiert și se adaugă după gust sare, piper, ulei, sucul de lămâie și optional câteva frunze de mentă tocate. Secretul reușitei acestei salate este folosirea unor ingrediente proaspete, de calitate. Astfel, aromele vor fi mai intense, iar gustul pe măsură. Salata tabbouleh este răcoroasă și potrivită în sezonul cald și este recomandat să se consume cel puțin o dată pe săptămână pentru a beneficia din plin de nutrienții și vitaminele pe care le conține.
Suc de pătrunjel
Sucul de pătrunjel se obţine prin stoarcerea frunzelor în storcătorul electric şi se toarnă apă cât să le acopere. Totul se pasează până devine o pastă. Aceasta se poate bea ca atare sau poate fi filtrată, imediat ce a fost preparată. Sucul de pătrunjel se consumă zilnic, înainte de a mânca, timp de două săptămâni.
Sucul fiind foarte puternic se consumă în cantităţi mici sau în amestec cu alte sucuri de legume (suc de morcov, ţelină sau spanac), deoarece cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos.
Detoxfiantul perfect pentru ficat
Specialist în nutriție, Cesur Durak, ne oferă o rețetă de detox pentru ficat, bazată pe pătrunjel.
Ingrediente:
3 lămâi
o cană cu frunze proaspete de pătrunjel
5 tulpini de ţelină preparate la abur
6 căni de apă
Mod de preparare
Lămâile se spală foarte bine, apoi se taie în cubuleţe, cu tot cu coajă. Tulpinile de ţelină se taie şi ele în bucăţi mai mici, iar frunzele proaspete de pătrunjel se mărunţesc. Se pun toate ingredientele în blender şi se amestecă foarte bine, până la omogenizarea completă.
Administrare
Se dministreaza câte 2 pahare de sucuri, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de 3 zile la rând. Se face o pauză de 7 – 10 zile, după care cura de detoxifiere poate fi reluată.