Preparat nelipsit de pe masa de Paşte, drobul de miel, o adevărată simfonie de gusturi, are o poveste aparte. Paşii pe care gospodinele trebuie să-I urmeze pentru a face o mâncare deliciosă îi regăsim în lucrarea celebrului gastronom, Radu Anton Roman.
Chiar autorul recunoaşte că drobul este preparatul esenţial de Paşte, un simbol simplu, dar cu un mesaj deosebit de puternic pentru creştini: “Numit pe alocuri plăcintă de cighir, drobul este strofa a patra, cea care se recită după incantaţia anafurii, clinchetul uşor al ouălelor ciocnite şi foşnetul pascăi. Carnea mătăsoasă a măruntaielor, voalul incinerat al prapurelui, totul celebrează”.
Ingrediente:
1 kg măruntaie miel – ficat, inima, plămâni, rinichi, splina
200 g ceapă uscată
3 legături ceapă verde
100 ml untdelemn
2 ouă mari
sare
piper
1 prapur miel
50 g unt
Mod de preparare:
Se fierb 30 de minute. Se spală prapurul, se lasă în apă rece. Se spală măruntaiele în câteva ape, se opăresc scurt într-o apă clocotită care se dă la câine (să fie Paşte la toţi). Se fierb în apă cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot; se scot. Dacă s-au răcit, se toacă din cuţit, mărunt, de parcă ai vrea să le faci zaruri de table (unii le toacă prin maşină – dar iese pateu, nu drob).
(Acum, bunicile noastre încingeau bine o grăsime – să zicem untdelemn, deşi tare mă tem că era o galbenă untură de găină sau gâscă – şi, la foc iute şi necruţător, rumeneau câteva minute bucăţelele de drob, să capete coajă şi gust bun de prăjeală, singure, fără ceapă, sfânta gură să trăiască aventura descoperirii fiecărui gust în parte… Dar asta azi e o obsesie desuetă şi, într-un fel, facultativă, deci puneţi-o în paranteze, cum am făcut şi eu).
Jumătate din ceapă şi pune la prăjit. Ceapa, şi uscată şi verde, se toacă mărunţel, că ea e partea udă-fragedă a poveştii noastre. Jumătate din ceapă se pune în grăsime la prăjit. Când s-a muiat şi s-a străvezit puţin, se adaugă tocătura, să sfârâie încă. 5 minute; apoi se ia prăjeala de pe foc, se scurge bine de grăsime şi se răceşte.
Mod de preparare drob de miel
Ouăle se bat cu sare şi piper. Se amestecă, e deja actul trei, tocătura, ceapa rămasă şi ouăle. Prapurul se scurge de apă, se întinde dantela-i cu delicateţe şi se umple cu amestecătura de mai sus.
Prima: Se unge cât de bine cu unt o tavă adâncuţă de cozonac, se potriveşte drobul în forma asta şi se dă la cuptor, la foc foarte mic, până se rumeneşte bine (maroniu deschis) A doua: Se turteşte drobul, rotunjit ca o … turtă, printr-o clisă făcută din 2 ouă şi 2 linguri de făină, şi se pune la prăjit în grăsime încinsă, până se rumeneşte; se mai pune şi în cuptor, vreo 15-20 minute, la foc minuscul, să se lege – usuce – pătrundă A treia: Tava de cozonac se unge cu unt, se presară din gros cu pesmet; drobul şi el se presară cât de des cu pesmet; se pune în tavă şi se dă la cuptor.