Prima pagină » Eveniment-Social » De ce nu se mai înscriu elevii la Bacalaureat? Ce spun psihologii ieșeni
De ce nu se mai înscriu elevii la Bacalaureat? Ce spun psihologii ieșeni

De ce nu se mai înscriu elevii la Bacalaureat? Ce spun psihologii ieșeni

11 iul. 2022, 02:00, 1 ,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Cauzele pentru care zeci de mii de elevi din generația curentă nu s-au înscris la Bacalaureat 2022 sunt multiple, iar printre ele se află faptul că circa 10.000 de elevi nu au avut ca scop să susțină examenul de Bacalaureat. La nivelul județului Iași, 5.077 de tineri au susținut examenul național de Bacalaureat de anul acesta. Psihologii ieșeni vorbesc despre acest fenomen.

Numărul celor înscriși la Bacalaureat 2022 este cel mai mic din istoria postdecembristă a României.

“Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”, spunea Ministrul Sorin Cîmpeanu, acum câteva săptămâni.

El a calificat acest “trend descrescător” drept îngrijorător, unul dintre motive fiind pandemia, considera acesta.

Ce spun psihologii ieșeni despre această situație

Psihologul și psihoterapeutul ieșean Ștefan Basil a enumerat o serie de motive pentru care tinerii nu mai vor să susție examenul maturității.

“Desigur, nu putem cunoaște totalitatea motivelor pe care le pot avea elevii (împreună cu părinții deseori) pentru care aleg să nu se înscrie la examenul de la bacalaureat. Însă, având în vedere numărul de înscriși la Bacalaureat care este în scădere, situatia socio-economica, rata analfabetismului funcțional, diverse schimbări la nivelul legislației educationale, pandemia COVID-19, dar și  influențele social-media unde sunt expuse persoane ridicate la nivel de vedete sau influenceri care nu au finalizat studiile școlare sau care minimizează actul și procesul educational, putem să ridicăm câteva ipoteze. Altfel spus, printre posibilele motive pentru care elevii nu s-au înscris la bac se pot număra: o pregătire deficitară a elevilor raportat la exigentele examenului, incapacitatea familiei de a susține material elevii, anxietatea de performanță (îngrijorarea excesivă asupra eșecului), minimizarea importanței procesului educațional sau lacunele acumulate din cauza implementării deficitare a învățământului online.

Motivele pot fi singulare sau cumulate. Important ar fi să le explorăm și să oferim elevilor resursele necesare și un cadru structurat și eficient prin care să reușească să-și îmbunătățească performanțele, finalizându-si procesul educațional cu succes”, a declarat Ștefan Basil.

Cum comentează oficialii despre numărul elevilor înscriși la Bacalaureat

Sorin Ion și Florian Lixandru, secretari de stat în Ministerul Educației, au constatat o situație semnalată încă din luna iunie, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației.

Florian Lixandru, care a fost și președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat 2022, a subliniat în legătură cu rata de 80% promovare la Bac de anul acesta, că “Toată lumea blamează acest procent, că au fost subiecte prea ușoare, că au fost… dar nimeni nu spune că acești copii s-au pregătit pentru examen”. Totuși, în ceea ce privește rezultatele slabe, acesta a avertizat că liceele tehnologice se pot transforma “încet-încet” în școli profesionale, nemaiprimind cifră de școlarizare pentru clase de tehnologic”, a declarat Florian Lixandru.

Sorin Ion a pus în lumină o altă cauză, ce vizează sistemul de educație din România.

“Și ar mai fi o cauză și nu e nici asta deloc neglijabilăExamenele din sistemul de educație din România sunt de foarte mulți ani  și asta o spun cu toată responsabilitatea, printre cele mai serioase examene care se organizează în România; se știe foarte clar că orice tentativă de copiat se pedepsește aspru, nu mai ai voie să participi la următoarele sesiuni. Nu facem rabat deloc de la rigorile de securitate ale examenului… ori ei știu: dacă nu sunt pregătiți, n-are rost să te prezinți pentru că nu se întâmplă miracole în timpul examenului”, a precizat Sorin Ion, în legătură cu prezența elevilor la Bacalaureat.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cât va câștiga Nicușor Dan ca președinte al României
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`