Prima pagină » Editorial » De ce nu se luptă liberalii cu Iohannis?
De ce nu se luptă liberalii cu Iohannis?

De ce nu se luptă liberalii cu Iohannis?

29 aug. 2024, 11:00,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

PNL, aflat totuși la guvernare alături de PSD, e dezlănțuit împotriva lui Marcel Ciolacu și a celorlalți lideri ai socialiștilor. În concepția lor, aceștia trebuie să plătească pentru toate păcatele sistemului. Să admitem prin absurd că PNL e Albă ca Zăpada. Că nu are nimic de decontat. Doar așa s-ar putea explica de ce ei nu au nimic de zis împotriva lui Klaus Iohannis.
În definitiv, în cei zece ani de domnie, Klaus Iohannis a instalat mai multe „guverne ale sale”, toate, fără excepție, contraperformante. La fel cum este în prezent și guvernul condus de Marcel Ciolacu. Toate construcțiile politice, toate majoritățile au fost făcute și desfăcute de o singură persoană. De Klaus Iohannis. Toate deciziile importante, dintre care cele mai multe s-au dovedit a fi contraproductive, poară amprenta inconfundabilă a aceluiași om: Klaus Iohannis. PSD nu are niciun motiv de a intra într-un război cu președintele României, pentru că poate să-i ignore prețioasele indicații oricând dorește. Iar dacă nu o face, suferă în mod automat toate consecințele politice, dar nu are posibilitatea și nici libertatea morală de a da vina pe președinte. PNL însă este într-o cu totul altă situație.

Și-a pierdut PNL identitatea de partid liberal? A renunțat PNL la lupta care l-a afirmat de-a lungul istoriei întru susținerea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului? La ordinele lui Klaus Iohannis, a siluit PNL legislația și apoi justiția? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci principalul vinovat trebuie identificat de liberali în persoana lui Klaus Iohannis. Și-a pierdut PNL substanța națională? A renunțat acest partid de ani de zile să acorde prioritate tradițiilor și valorilor naționale? Să se lupte pentru valorificarea bogățiilor de care dispunem de către societățile românești și în beneficiul cetățenilor români? Dacă PNL și-a abandonat toate proiectele de tip suveranist, ultimul liberal din România trebuie să fie conștient că principalul vinovat este Klaus Iohannis și următorii vinovați sunt cei care, în loc să-i ignore, i-au respectat dispozițiile. România este probabil singurul stat din Uniunea Europeană care, cu una-două excepții, nu dispune de un sistem propriu bancar. Ceea ce înseamnă pe scurt că în timp ce societățile cu capital străin obțin pentru investițiile lor credite ieftine, societățile cu capital românesc obțin credite cu dobândă extrem de ridicată și nu pot face față din acest motiv concurenței. Nu este vinovat doar Iohannis că s-a ajuns aici. Dar este vinovat că timp de zece ani, în condițiile în care a beneficiat de prerogative sporite în mod extra-constituțional, nu a făcut nimic și nici măcar nu a dat un singur mesaj pentru ca această situație să se amelioreze.

Fără a mai intra în alte detalii, cum ar fi cele de politică externă, mă grăbesc să precizez că dacă PNL a ajuns astăzi să se bată cu morile de vânt, iar dacă mâine va deveni un partid obscur și dacă poimâine va ieși din istorie, vinovatul de serviciu este președintele Klaus Iohannis. Iar liberalii, cei care conduc acest partid, se fac responsabili pentru faptul că-și desfășoară ofensiva electorală într-o direcție total greșită, la indicațiile aceluiași președinte, care după ce a siluit partidul, a siluit și țara. PNL nu este capabil să ne propună un program de guvernare, din simplul motiv că un asemenea program ar fi copy-paste, după programul creat și eșuat de Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`