Ai urmat o dietă, ai eliminat alimentele cu amidon și dulciurile și te-ai obișnuit să faci mișcare regulată. La început, greutatea a scăzut, dar apoi a venit un platou: cifra de pe cântar a înghețat sau chiar a crescut ușor.
Mai jos vom analiza de ce pierderea în greutate se poate opri și ce trebuie să facem pentru a obține în continuare o figură ideală.
1. Îți judeci greșit progresul
Arderea grăsimii corporale este un proces destul de lung. Dacă ați urmat o dietă de mai puțin de două săptămâni, este prea devreme pentru a vorbi despre orice progres.
Mai mult, cântarele nu arată întotdeauna progrese reale în ceea ce privește pierderea în greutate. Greutatea corporală poate influența creșterea volumului de retenție musculară sau de apă, cum ar fi în timpul menstruației . Drept urmare, grăsimea corporală se va topi, dar solzii nu o vor arăta.
2. Mănânci prea puține sau prea multe proteine
Nu numai conținutul caloric total al dietei are o mare importanță, ci și cantitatea de proteine. Proteinele alimentare cresc senzația de plin și reduce pofta de zahăr, accelerează metabolismul – crește cheltuiala de energie în repaus.
Prin creșterea cantității de proteine din dieta dvs., veți obține unele beneficii, dar cheia este să nu exagerați. Un exces de acest macronutrienți poate afecta negativ pierderea în greutate și sănătatea generală.
3. Ați scăzut sensibilitatea la insulin
Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută organismul să mențină nivelurile normale de zahăr din sânge. O dietă nesănătoasă cu un exces de carbohidrați rapid, exces de greutate și predispoziție genetică se poate reduce sensibilitatea la insulină a celulelor .
În această condiție, organismul va produce din ce în ce mai mult hormon pentru a face față nivelurilor ridicate de glucoză din sânge, care pot inhiba procesul de slabire.
4. Mănânci prea des
Se crede că mesele fracționate – mesele mici, dar frecvente – ajută la pierderea în greutate mai repede, fără a vă fi foame. Cu toate acestea, dovezile științifice cu privire la acest subiect nu au găsit pierderi în greutate semnificative și beneficii pentru sănătate la cei care mănâncă mai mult de patru până la cinci ori pe zi. Și chiar dacă vă monitorizați cu atenție aportul de calorii și nu vă depășiți diurna, mai multe mese vă pot interfera cu progresul.
5. Nu dormi suficient
Somnul redus afectează asupra secreției de hormoni responsabili de foame și sațietate: leptină și grelină. Doar două nopți de odihnă de 4 ore crește pofta de mâncare cu 23% și, de asemenea, induce pofta de dulciuri . Drept urmare, vă simțiți mai înfometați și vă bazați pe alimente bogate în calorii sau suferiți de incapacitatea de a face acest lucru.
6. Ai un nivel ridicat de stres
De asemenea, stresul reduce cantitatea de hormon adiponectină, care este implicată în descompunerea grăsimilor și crește niveluri de interleukine-6 (IL-6) și factor de necroză tumorală (TNF-α), care pot provoca inflamații cronice, rezistență la insulină și diabet .
7. Nu bei suficientă apă
Nu există o legătură directă între lipsa de apă din dietă și întârzierea pierderii în greutate. Dar, în același timp, o cantitate crescută de lichid poate ajuta la scăderea greutății de la sol. Consumul de 500 ml de apă simplă accelerează metabolismul cu 24-30% în următoarele 60 de minute; 2 litri pe zi măresc consumul de energie cu aproximativ 95 kcal.
8. Aveți tulburări hormonale
Condițiile în care se pierde producția normală de hormoni pot determina creșterea în greutate și pot interfera cu pierderea în greutate. Aceste încălcări includ:
- Hipotiroidism – funcționarea defectuoasă a glandei tiroide.
- Sindromul ovarului polichistic – încălcarea structurii și funcțiilor ovarelor, glandei tiroide, cortexului suprarenal. Se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni sexuali masculini.
- Menopauza – o scădere a producției de estrogen, care are loc odată cu înaintarea în vârstă.