Cerealele sunt alimente foarte populare pentru micul dejun. O astfel de masă la prima oră a zilei este ușoară și convenabilă pentru cei care au un stil de viață ocupat, însă este adesea încărcată cu zahăr adăugat și alte ingrediente nesănătoase.
Cerealele pentru micul dejun nu sunt o mâncare, ci un produs alimentar procesat. Boabele sunt de obicei măcinate și transformate în fâină fină și fierte pentru ca mai apoi făina să fie amestecată cu ingrediente precum zahăr, cacao și apă.
De ce nu sunt bune cerealele la micul dejun
Multe cereale pentru micul dejun sunt produse prin extrudare, un proces la temperatură ridicată, care folosește o mașină pentru modelarea cerealelor. Apoi, cerealele, sau produsul rezultat pe care noi îl numim așa, sunt uscate.
În cele din urmă, cerealele sunt modelate în forme, cum ar fi biluțe, inele, stele, biscuiți sau alte figurine. Cerealele pentru micul dejun pot fi, de asemenea, umflate, descuamate, mărunțite sau acoperite cu ciocolată sau glazură înainte de a fi uscate.
Cerealele îți cresc brusc glicemia, după care se duce direct în cap fiindcă sunt pline de zahăr și carbohidrați rafinați. Practic, nu vă oferiți o porție sănătoasă la micul dejun, așa cum ne fac reclamele să credem.
Dacă citiți eticheta cutiei de cereale preferate, zahărul este de obicei al doilea sau al treilea pe lista de ingrediente.
Deci nu e semn bun iar faptul că organismul primește la prima oră atâta zahăr duce la un secret semnificativ de insulină ca răspuns pentru a regla glicemia. Asta va cauza o cădere bruscă de glicemie.
Cerealele servite la micul dejun te vor face să mănânci mai mult decât este necesar, ceea ce poate duce la kilograme în plus și chiar la obezitate infantilă. Din cauza acestor variații mari de glicemie, vei mânca mai mult toată ziua pentru că atunci când glicemia scade, corpul cere mâncare ca să o crească.
Alternative sănătoase pentru micul dejun
Dacă îți dorești să înlocuiești cerealele de la micul dejun, ei bine, o varietate de alternative sănătoase te așteaptă și le poți prepara în mai puțin de 30 de minute.
Pâinea prăjită cu guacamole este o idee foarte bună pentru un mic dejun rapid, consistent și sănătos. Tot ceea ce trebuie să faceți este să pisați o jumătate de avocado și să amestecați împreună cu puțină zeamă de lămâe, ulei de măsline și sare. După care prăjiți o felie de pâine peste care puneți pasta de avocado. Puteți încerca și combinații cu mango, roșii, ton sau humus.
Omleta este o rețetă simplă și rapidă pentru un mic dejun sănătos și poate fi preparată în diverse moduri. Puteți alege o rețetă clasică de mic dejun cu omletă cu doar puțină sare sau poți adăuga mozarella sau brânză de capră, roșii, spanac sau chiar somon afumat.
Deși durează un pic mai mult, brioșele de ou cu brânză și spanac sunt și ele o opțiune. Ai nevoie doar de o mână de spanac fiert și tocat mărunt, două ouă pe care le separați și le bateți cu iaurt și ulei, peste care adăugați făină, sare și praf de copt, la final puneți spanacul și câteva bucăți de brânză. Turnați amestecul în formele pentru brioșe și le dați la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.
Așadar, pentru a nu consuma în fiecare zi cereale la micul dejun, puteți alterna cu diferite rețete de la smoothie-uri cu ovâz și fructe, până la un ou fiert cu pâine prăjită, astfel începeți dimineața cu o doză de sănătate.