Prima pagină » Fun » Curiozitati »  De ce nu e bine sa rupi o floare de colt
 De ce nu e bine sa rupi o floare de colt

 De ce nu e bine sa rupi o floare de colt

05 mart. 2018, 08:57,
în Fun
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:74169;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Trebuie sa avem mare grija! Floarea-de-colt este o floare extrem de rara! Aceasta specie e protejata prin lege si ruperea ei este o fapta penala!

FLOAREA-DE-COLT Floarea-de-colt este o inflorescenta, inconjurata de un invelis de frunze protectoare cu aspectul unor raze, care sunt confundate cu petalele. Spre deosebire de petale, care cad dupa inflorire, frunzele protectoare din jurul inflorescentelor persista pana la fructificare, de aceea par niste flori nemuritoare.

FLOAREA-DE-COLT  Ocrotita de lege inca din 1933, delicata floare de colt, simbol al dragostei si puritatii in traditia romaneasca, are mai multe denumiri printre care si Floarea Reginei. Dorinta comunistilor de a sterge din constiinte monarhia a mers pana la interzicerea acestei denumiri.

FLOAREA-DE-COLT  Floarea de colt, (leontopodium alpinum, dupa denumirea sa stiintifica) este cunoscuta in Elvetia, Austria sau Germania, unde este un simbol national, ca Edelweiss, nume compus din „edel“, aristocratic, si „weiss“, alb.

Planta misterioasa din Romania are potentialul de a salva milioane de vieti. Specialistii o vad in viitorul apropiat un adevarat leac minune contra cancerului

O planta misterioasa din Romania, care nu spune mai nimic oamenilor, are potentialul de a salva milioane de vieti. Ea se gaseste in zonele deluroase si montane ale tarii noastre, multi dintre noi nestiind ce proprietati magice detine.

Este vorba de asa numitul spanz (Helleborus sp) o planta despre care se vorbeste tot mai mult in ultimul timp, si pe care specialistii o vad in viitorul apropiat un adevarat leac minune contra cancerului.

Extrem de apreciat, controversat, dar fara doar si poate insuficient studiat, spanzul este o planta care are potentialul de a salva milioane de vieti.

Din punct de vedere sistematic si strict botanic, spanzul apartine familiei Ranunculaceae, genului Helleborus, care cuprinde aproximativ 20 de specii de spanz, multe dintre ele crescand si in Romania. Numele de Helleborus provine din greaca veche si trimite cu gandul la puternicele proprietati vindecatoare ale plantei, cunoscute fara indoiala si de antici, caci „elein” insemna rana, iar „bora” hrana. Este o planta erbacee si in ciuda denumirilor de trandafir de iarna si trandafirul Craciunului, date de catre occidentali, spanzul nu are nicio legatura cu trandafirii propriu-zisi, care apartin familiei Rosaceae.

Plantele din genul spanzului sunt originare din Europa si Asia, si cea mai mare concentrare de specii se intalneste in Balcani si Carpati. De obicei, in tara noastra spanzul creste la altitudinea de peste 500 metri. Este o planta cu rizom lung si radacini puternice. Are o tulpina dreapta, nu mai inalta de 50 centimetri. Frunzele sunt mari, cu 5-7 lobi. Florile sunt mari, cu miros specific si culoarea petalelor variabila in functie de specie, de regula acestea fiind verzi, rosu-purpurii, albe sau rosu-violaceu inchis.

Spanzul este una dintre plantele erbacee cu inflorirea cea mai timpurie intre toate speciile care cresc la noi in tara, caci infloreste primavara devreme, de regula in lunile februarie-martie. In fitoterapeutica, sunt folosite mai ales radacinile si rizomii.

Deoarece spanzul este si o planta cu aspect decorativ, in Occident a devenit de multi ani o planta de gradina. Iubitorii de flori ornamentale il apreciaza pentru inflorirea sa timpurie, rezistenta deobebita la ingheturile bruste si toleranta la locuri umbroase, spanzul nefiind o planta iubitoare de lumina. Cea mai apreciata specie pentru rol decorativ este Helleborus orientalis.

Efectele curative ale spanzului negru au iesit de mult timp in evidenta. In vechime, spanzul era folosit in tratarea psihozelor, diareei si hemoroizilor. Incepand cu zorii secolului XX, spanzul a fost folosit in tratamentul isuficientei cardiace, precum si in rol de diuretic naturist. In medicina traditionala germana, decoctul din radacina de spanz era un remediu faimos contra epilepsiei, crizelor de isterie, melancoliei, disfunctiilor menstruale, constipatiei, afectiunilor ficatului, gutei si reumatismului.

Pentru tratamentul extern, radacina de spanz era uscata, macinata si presarata asupra iritatiilor rebele, ulceratiilor si acneei rebele. Tot in tratamentul extern, spanzul a dat rezultate foarte bune in cazurile de reumatism, dureri de sciatica si migrene. In cazul abceselor si ranilor infectate, catapalsmele cu frunze de spanz sau radacina acestei plante grabeau procesul de vindecare.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Maşinile pe care copiii români le pot conduce de la 14 ani. Nu le trebuie cursuri sau permis: "Nu are ce să îți facă nici preşedintele ţării"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zi de 13 cu noroc pentru trei semne zodicale
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Surpriză totală! Reghecampf și-a anunțat revenirea pe bancă!
Playtech.ro
Până când ţine vacanţa de Paşte în 2025. Se prelungeşte faţă de alţi ani
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunț important pentru seniorii care încasează pensiile vineri pe card. Când trebuie să meargă la bancomat
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 aprilie 2025
12 aprilie 2025